Negatív szenvedélyek

“SENKI SEM LEHET SZABAD, AKI A SZENVEDÉLYEK RABJA”
Püthagoras
_______________________________________________________________


A rovat tartalomjegyzéke

1. Alkoholizmus
1. 1. Az alkohol génekre gyakorolt hatása a központi idegrendszerben
1. 2. Anonim alkoholisták
1. 3. Nevetni is tudnak!?
1. 4. Alkohol, drog, öngyilkosság

Lásd még Fiatalok rovat

2. Drogfüggőség
2. 1. Hullámtörés
2. 2. Biofűüzem
2. 3. Biofű függőség
2. 4. Drogstratégiák

3. Dohányzás
3. 1. Nem látják a cigaretta veszélyeit a fiatalok
3. 2. Felnőtt dohányzás-felmérés 2013
3. 3. Az e-cigaretta egyáltalán nem veszélytelen
3. 4. Veszélyt jelent a vízipipa
3. 5. Egyre több középkorú nő dohányzik
3. 6. Európa negyede ma is dohányzik
Lásd még Fiatalok rovat

4. Internetfüggőség – Játékszenvedély
4. 1. Tiltott játékterminálok
4. 2. Internet

5. Egyéb
5. 1. Jó gyerekek „drogja” -Oxigén nélkül
Lásd még Fiatalok rovat
______________________________________________________________

1. ALKOHOLIZMUS
________________________________________________________________________________

1. 1. Az alkohol génekre gyakorolt
hatása a központi idegrendszerben

A kutatók ma már tudják, hogy az alkohol képes megváltoztatni a gének működését az agyban. Valószínűleg ezek a változások felelősek az alkoholfüggőség egyes tüneteinek kialakulásáért. A kutatások során az jelenti a legnehezebb feladatot, hogy kiderítsék, mely gének vannak bekapcsolt, illetve kikapcsolt állapotban az alkoholisták agyában.

Sikerült olyan géneket és génkölcsönhatásokat azonosítani, amelyek meghatározhatják az alkoholra való érzékenységet és az alkoholfogyasztási szokásokat.

Patkányokkal végzett kísérletekben kimutatták azt is, hogy az alkohol befolyásolja az agyban a normális dopaminanyagcserét. Ebből arra lehet következtetni, hogy az alkohol befolyásolja azt a kémiai rendszert, amely az örömérzet kialakulásáért felelős, ez pedig tovább növeli az alkohol “jutalmazó” jellegű hatását.

A nukleinsav-chipekkel végzett kísérletek embereknél is kimutatták már, hogy a homloklebeny elülső (prefrontális) kéreg sejtjei érzékenyen reagálnak az alkoholra és az ismétlődő elvonásra. Az új vizsgálatok segítségével betekintés nyerhetünk azokba a sejten belüli folyamatokba, amelyek az alkoholizmust és az ismétlődő megvonásokat kísérik.

Összefoglalva az eredményeket: a gén kutatások révén lehetőség nyílt az alkoholizmus genetikai és neurobiológiai alapjainak a feltárására. Az eljárás segít feltárni, hogy milyen változások zajlanak le az egyes agyi területeken az alkoholfogyasztás hatására. A kutatások elősegítik annak a pontosabb megértését, hogy miként alakul ki az alkoholfüggőség, miért van az alkoholnak jutalmazó hatása, és milyen tényezők befolyásolják az alkoholra való érzékenységet. Ennek segítségével megállapíthatóak azok a rizikófaktorok is, amelyek elősegítik valakinél azt, hogy alkoholistává váljon. Ezen kívül lehetővé válhat majd az alkoholisták különböző csoportjainak személyre szabottabb kezelése is. Az alkoholfüggőséget kialakító komplex folyamatok teljes megértéséhez természetesen még sokat kell finomítani a módszereken.

Veszélyek

  • Az alkohol a szervezetbe kerülve idegméregként viselkedik, azaz pusztítja az idegsejteket.
  • A rendszeres alkoholfogyasztás súlyos korai szellemi leépüléshez, elbutuláshoz, agyi érelmeszesedéshez, az emlékezet romlásához vezethet.
  • A terhesség alatti alkoholfogyasztás az újszülött súlyos szellemi és testi károsodásához vezethet.
  • Az alkohol túladagolása akár halált is okozhat.
  • Az alkohol hatása alatti vezetés rontja az ítélőképességre. Magyarországon minden tizedik közúti balesetet alkohol hatása alatt vezető személy okozza.
  • Az alkohol használata fokozott agresszióhoz vezethet. Magyarországon minden harmadik erőszakos bűncselekményt alkohol hatása alatt követnek el.
  • Az alkohol depresszáns gyógyszerekkel történő együttes használata nagyon nagy mértékben növeli a halálos túladagolás veszélyét.
  • Ritka, de előforduló szövődmény az úgynevezett kóros részegség, amely akár egyszeri alkoholfogyasztás nyomán bekövetkező, súlyos szorongással, nyugtalansággal és hallucinációkkal járó elmekóros állapot.

Az alkohol hatásmechanizmusa

Az alkohol gátolja az idegsejtek jelátvivő anyagainak (neurotranszmitterek), pl. a gamma-amino-vajsav (GABA) felszabadulását, továbbá a glutamát-receptorok működését. Az alkohol módosítja az idegsejtek jeltovábbításában szerepet játszó un. kalciumcsatornák működését is, mivel gátolja a kalcium belepését a sejtekbe. Kis mennyiségű alkohol fokozhatja az idegrendszer működését, ami feloldja a gátlásokat és oldja a szorongást. A GABA-hoz hasonló hatásával és a glutamát-receptorok gátlásával neurodegenerációt okoz azzal, hogy az idegsejtek pusztulását (apoptotikus képességét) fokozza, ami különösen embrióban és fiatal szervezetekben az idegrendszer fejlődését lassítja vagy gátolja. Ennek következtében a mértéktelen alkoholizmus az utódokban csökkent agytérfogathoz vezet vagy súlyos magatartászavarokat okozhat. Az alkohol centrális depresszív hatásmódja az általános érzéstelenítőkhöz hasonló: növeli az idegsejtmembrán fluiditását, fokozza az asszociatív készséget, átmenetileg növeli a kreativitást, majd krónikus mérgezés kapcsán jelentős idegsejtpusztuláshoz vezet. Az etilalkohol metabolitjai, egyes aldehidek (pl. az acetaldehid) és az etilacetát mérgező hatású és a sejtek oxigénfelvételét is csökkenti. Az alkohol hatásosan gátolja nagyon sok létfontosságú, a szervezet méregtelenítésében szerepet játszó enzim, pl. az alkohol-dehidrogenáz, de más enzimek működését is.

Az alkohol befolyásolja a nemi hormonok szintjét: mindkét nemben fokozódik az ösztrogén-aktivitás, ami nőknél fokozott libidót, férfiaknál impotenciát okozhat. Az alkoholista férfiak emlője megnagyobbodik, mivel fokozódik a prolaktintermelés. Ugyanez a mechanizmus a nőknél a menstruáció elmaradását, álterhességet okozhat. Annak ellenére, hogy az alkoholizmus kialakulásában egyre jobban hangsúlyozzák a genetikai meghatározottság szerepét, ismeretes, hogy örökbefogadott, tehát genetikailag független utódok esetén ha a szülők alkoholisták, a gyermekek 3-4-szer gyakrabban lesznek alkoholisták, mint azok, akiknek a szülei nem isznak. Ebből adódóan a környezetnek meghatározó szerepe van az alkoholizmus kialakulásában. Bizonyos vallási közösségeknél, ahol teljes az alkoholtilalom, az alkoholizmus természetesen nem fordul elő, ugyanakkor azoknál a népeknél, akik már kicsi korukban is enyhe alkoholos italokkal itatják a gyermekeket, halmozódások figyelhetők meg, pl. a hazai szegényparasztság vagy a cigányság körében.

A nemek közötti különbség, így a nők és a férfiak alkoholizmusa is társadalmilag determinált. A férfiaknak átlagosan 3-5%-a válik alkoholistává, míg a nőknek 1%-a. Természetesen ez a szám országonként és népcsoportonként változik, és nem feltétlenül az összes alkoholfogyasztás mértékével arányos.

Az alkoholizmus következményei

Az alkoholizmust többnyire a “civilizált” életforma következményének tartjuk, pszichésen sérült személyiségek között gyakrabban fordul elő. A túlfeszített munka, a megoldatlan életvitel, a kielégítetlen ambíciók mind olyan tünetekhez, magatartásformákhoz vezethetnek, melyeknél az alkohol szorongásoldó hatása miatt megoldásnak tűnik. Először csak napi kismértékű alkoholfogyasztással kezdődik, ami társaságban segíti a feszélyezettség okozta szorongást. A rendszeres alkoholfogyasztás azonban hozzászokáshoz vezet, és a problémák megoldódása helyett az egyre mértéktelenebb alkoholfogyasztás következtében kialakuló betegségek és azok következményei jelentkeznek.

A legújabb epidemiológiai vizsgálatok szerint a kultúrált étkezéshez használt mértékletes italfogyasztásról nem kell lemondani. Az alkohol már évezredekkel ezelőtt “beivódott” az emberiség kultúrájába, és meg lehet tanulni vele a “békés együttélést”, azaz a mértékletes fogyasztást. A lényeg az, hogy ne bódultságot okozó hatásáért, hanem élvezeti értékéért, ízéért, illatáért – és mindig étkezéskor – fogyasszuk.

Pszichikai hatások

Az alkohol legjelentősebb hatásait a központi idegrendszerben fejti ki. Gátolja az idegrendszeri folyamatokat, de a gátló mechanizmusok esetleges gátlódása miatt jelentős mértékű izgatottság is előfordulhat. A pontos hatásmechanizmusról csak keveset tudunk (egyes feltételezések szerint a szer feloldódik a lipoidmembránokban és azok fizikai paramétereit változtatja meg). Mint a legtöbb drognál, így az alkoholnál is a konkrét hatás – különösen alacsony és közepes dózisok esetén – nagyrészt a fogyasztótól és a fogyasztás környezetétől függ. Egy-két pohár ital egy alkalommal levertséget és letargiát okoz, máskor, más körülmények között növekvő aktivitáshoz és feldobottsághoz vezethet.

Az alkohol gyakran oldja a gátlásokat, kellemes közérzetet, barátságos viselkedést eredményez. Sokakban feloldja a feszültségeket, gyakran előfordul, hogy a feszült, ideges embernek azt javasolják, “igyon egyet”. A másik oldalról az alkoholfogyasztókat gyakran jellemzi a kötözködő, agresszív viselkedés, erős italosok körében gyakoriak a verekedések és más erőszakos cselekedetek. Az alkohol jelentős szerepet játszik az erőszakos bűncselekmények nagy részének (gyilkosságok, nemi erőszak, személy és vagyon elleni bűncselekmények) elkövetésénél. Az alkohol vezetési képességekre gyakorolt hatásai jól ismertek, sokakat már közepes mennyiségek is komolyan befolyásolnak (a másnaposság állapota szintén befolyásolja ezeket a képességeket). Az alkohol jelentős mértékben megváltoztathatja a vele együtt fogyasztott gyógyszerek hatását, ez akár életveszélyes szövődményekhez is vezethet (pl. altatók, szorongás oldók és antidepresszánsok esetén).

Hosszútávú hatások

A legtöbb, egyébként normális személy esetében a hosszú időn át folytatott mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár jelentős pszichikai vagy fiziológiai károsodással. Az erős italozás (öt-hat vagy több pohár naponta) azonban már különféle rendellenességekhez vezethet, ezek többségéhez az alkoholizmus fogalmát társítjuk.

Nincs a drogfüggők között olyan, aki a pszichikai-fiziológiai leépülés tekintetében elkeserítőbb képet mutatna az idült alkoholistánál. Ezeknél a személyeknél gyakran megfigyelhetők az emésztőrendszer, a keringési rendszer, a tüdők, a vesék, a hasnyálmirigy és az idegrendszer rendellenességei, gyakoriak körükben az alvási zavarok és az irreverzibilis agykárosodások. Az alkohol a májzsugor egyik fő oka. Az alkoholistáknál kialakulhat az emlékezetműködés tartós zavara, felléphetnek epilepsziás rohamok, komoly koordinációs zavarok, kialakulhat impotencia. Gyakori az étvágytalanság és a különféle táplálkozási zavarok, amelyek erősen csökkentik a szervezet védekezőképességét a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

A múltban azt gondolták, hogy ezek a rendellenességek mind az alkohol közvetlen hatásának tudhatók be, a mai álláspont szerint azonban többségük másodlagos eredetű – gyakran a hiányos táplálkozás, a nem elégséges tisztálkodás és általában az alkoholisták hanyag életvitelének a következménye. Előfordul, hogy az alkoholisták hetekig, sőt hónapokig kizárólag alkohollal táplálkoznak, ezért a szervezetükben veszélyesen alacsony szintre csökkenhet a fehérjék, a vitaminok, az ásványi anyagok és más fontos tápanyagok mennyisége.

Az alkoholistáknak csak kis százaléka válik képtelenné a társadalmi életre. Minden szociális rétegben találkozunk olyan alkoholfüggőkkel, akik szenvedélyük ellenére többé-kevésbé eredményesen be tudnak illeszkedni a társadalomba. Ezeknél a fogyasztóknál a pszichikai és fiziológiai rendellenességek kialakulása nagy mértékben életvitelüktől, ivási szokásaiktól és esetleges öröklött tényezőktől függ. Számos olyan alkoholista is van, aki nem mutat jelentős működési rendellenességeket.

Binge ivás

“Veszélyeztetett alkoholfogyasztó a magyar középiskolások negyede, az egyetemisták harmada. Mindez abból a kutatásból derült ki, amelynek során az ELTE Pszichológiai Intézetének munkatársai egy kutatóegyetemi projekt keretében 3053 középiskolás és 2317 egyetemista fiatalt kérdeztek arról, mikor, mennyit, de legfőképpen miért isznak, illetve ittak “

A fiatalok között egy új alkoholfogyasztási szokás, az un. binge ivás terjed. Ilyenkor a fiatalok egyszerre félliter 200-250 gr alkoholt tartalmazó tömény szeszes italt fogyasztanak. Az új “őrület” Angliából és USA-ból indult, már több halálos áldozata van.

Funk Sándor addiktológus óvatosságra inti a fiatalokat! Hölgyek esetében maximum fél, az uraknál egy deciliter az a mennyiség, ami még nem okoz súlyos károkat.

(Forrás: MN 2012. április 24.)

FEL
______________________________________________________________

1. 2. Anonim alkoholisták

Anonim alkoholisták (AA) azok, akik bevallják egymásnak “Józanul élni – az nehéz igazán”.

Bill Wilson – aki korában maga is alkoholista volt – egy könyvben (amelyet gyakran Nagykönyvnek, illetve színe alapján Kék Könyvnek is szoktak emlegetni) foglalta össze a harmincas években létrejött első AA közösség tagjainak élményeit. A módszer lényege: az élőszó erejével gyógyítás, az átélt élmények közös feldolgozása.

A gyűléseken az anonim alkoholisták megosztják egymással, milyenek voltak, min mentek keresztül, és most hol tartanak, ám mindenki csak önmagáról beszélhet: nincs direkt tanítás….

Hosszú út vezetett el hazánkban az AA klubok létrehozásáig és terjedéséig. A hetvenes években kényszer gyógykezelés (Nagyfán), majd a kórházak alkohológia osztályain kezelték az ide utaltakat, közben létrejött egy Alkohol Ellenes Klubhálózat, majd a nyolcvanas évektől kezdve az egyházak is beszálltak az alkoholisták megmentésébe..

A hazai anonim alkoholisták mintegy háromezren lehetnek!?Működésük alapja a csoport, de a csoportok egymástól teljesen függetlenül működnek. Aki komolyan gondolja a gyógyulást, annak naponta ajánlott látogatni az AA gyűléseit legalább három hónapig….

Honlapot működtetnek www.anonimalkoholistak.hu, ahol az érdeklődők megtalálhatják a Budapesti és a vidéki gyűlések helyét, időpontját.

Továbbá létrejött egy internetes közösségi oldalon egy online csoport. A virtuális gyűlések vasárnap este 8-9 óra között vannak. Skype azonosítójuk: jaffaa2012.

Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége elérhetősége: 8900 Zalaegerszeg, Radnóti u. 14. Telefon: 06/92-347-780. Mobil: 06/30-227-9250

Szövetségünk régről jó kapcsolatot ápol a ”Göcsej Alkoholmentes klub”-bal. Részünkre a közelmúltban telephelyet biztosítottak. Elérhetőségük: 8900 Zalaegerszeg, Kert u. 8.

FEL ______________________________________________________________

1. 3. Nevetni is tudnak?!

Dunaharasztiban működik az ország egyetlen női szenvedélybetegeknek fenntartott rehabilitációs intézménye, ahová jobbára középkorú asszonyok érkeznek. Döntően az alkohol miatt, de kezelnek drog- és gyógyszerfüggőket is. Fontos volna, hogy több, a Magyar Pünkösdi Egyház által fenntartott intézményhez hasonló hely nyissa meg kapuit az országban, már csak azért is, mert a bent lakók elmondása szerint kortársaik sokasága küzd az övékéhez hasonló problémákkal. A szenvedélybeteg asszonyok sorsában közös, hogy mindannyian komoly társfüggőségben is szenvednek, még akkor is, ha párjuk lelki terror alatt tartotta vagy verte őket.

(Forrás: MN, 2016. május 23.)
FEL

______________________________________________________________

1. 4. Alkohol, drog, öngyilkosság

Mi az, amiről nem beszélünk, mert szégyelljük? Ilyen az alkohol, a drog, az öngyilkosság és az abortusz is például. Az adásban nyíltan beszélnek azokról a tabukról, amelyről többnyire hallani sem akarunk, beszélnünk pedig még nehezebb. A vendégek – Vass István Péter, Kubiszyn Viktor, Brenner Balázs – elmesélik saját életük meghatározó szakaszát. A meglepetés hölgyvendég Kneszl Beáta Carmen volt.

A Duna TV Ridikül című műsorának 2017. május 12-i adása visszanézhető az alábbi linkre kattintva:
Drog, alkohol, öngyilkosság, függőség
FEL
______________________________________________________________

2. DROGFÜGGŐSÉG
______________________________________________________________

2. 1. Hullámtörés

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia élettudományi alelnöke egy nagyon érdekes és a témát kimerítő tudományos előadásban mutatja be, hogy valóban milyen káros hatása van a kannabisznak az agyra és memóriára: Hullámtörés- A kannabisz hatása az agyhullámokra

Az előadás megtekinthető itt
Az előadás anyaga meghallgatható: Hullamtores-_A_kannabisz_hatasa_az_agyhullamo-7786-videotorium

FEL ______________________________________________________________

2.2. Biofűüzem

Több száz, droggal kapcsolatos ügyük van az arizonai hatóságoknak évente, a Kábítószer-ellenes Hivatal munkatársai ritkán tapasztalnak olyat, amin megdöbbennek. Mégis ez történt néhány napja, amikor felfedezték az Egyesült Államok első olyan biofűüzemét, amelyben a félrevezető nevű dizájnerdrogot fentanil hozzáadásával állították elő. Utóbbi az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító, amely a hatóságok szerint ötvenszer olyan erős, mint a heroin. Ha ismerősen cseng a neve, az nem véletlen: a közelmúltban Prince halálával kapcsolatban hallhattunk róla. A szakorvosi vélemények szerint ugyanis a legendás zenésszel is ennek a szernek a túladagolása végzett.

A lefülelt üzemben a hírek szerint betonkeverő segítségével elegyítették a vegyszereket, s a több százezernyi lefoglalt adag végső célja az utca lett volna, ahol igen kelendők a herbálnak is nevezett dizájnerdrogok. Nem azért, mert annyira euforikus élményt nyújtanak: a szakemberek szerint a rövid kellemes érzés után hamar borzasztó fizikai és pszichés tünetek jelentkeznek. Vonzerejük három alappillére, hogy olcsók, könnyen elérhetők, és az emberek alig tudnak róluk valamit. A biofű elnevezés miatt sokan abba az illúzióba ringatják magukat, hogy ha nem egészséges is, de tulajdonképpen természetes alapanyagokból készült a füstölgő szál, amit az ujjaik között tartanak.

Így volt ezzel Connor Eckhardt is. A 19 éves amerikai fiatal 2014-ben baráti társaságban elszívott egy ismeretlen összetételű biofűcigarettát, majd kisvártatva kómába esett. Elrettentésképpen a családja feltett az internetre egy rövid felvételt a fiúról, ahogyan Newport Beach-i kórházi szobájában elbúcsúznak tőle, mielőtt a személyzet átviszi a műtőbe, hogy szerveit olyanoknak adják, akik számára még van remény. A tragédia után Eckhardték alapítványt hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet a dizájnerdrogok veszélyeire, és szigorúbb jogi szabályozásukért kampányoljanak. Ezek a kábítószerek ugyanis abszurd módon több államban a boltokban is kaphatók, igaz, azzal a felirattal ellátva, hogy „nem emberi fogyasztásra való”. A fiú egyébként a végzetes adagot az otthonától egy sarokra levő vegyeskereskedésben vásárolta.

Szeretnénk azt gondolni, hogy Magyarországon ilyesmi nem történhet meg, de nincs okunk az optimizmusra. A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának legutóbbi jelentésében arról számolnak be, hogy hazánkban is több olyan eset történt, amikor ecstasyval kevert biofű okozott súlyos mérgezéseket. Noha pontos adatok nem állnak rendelkezésre a herbál használatának hazai elterjedtségéről, az elvonókúrákon egyre gyakrabban bukkannak fel a biofű rabjai, és sok vidéki gyermekotthonban ritka kivétel az a kiskamasz, aki ne fogyasztott volna dizájnerdrogokat. A szakemberek a szintetikus drogok megjelenését Magyarországon 2010-re teszik, négy évvel később pedig már tömeges, az ismeretlen összetételű szerekhez köthető iskolai rosszullétekről érkezett bejelentés. Megfelelő tájékoztatással szeretnénk megóvni azokat, akikre potenciális fenyegetést jelentenek ezek a szerek.

Nagy szükség van a széles körű felvilágosításra. Az interneten számos fórumon kérdezgetik egymást a fiatalok arról, milyen hatásai vannak a herbálnak. Álneveik rejtekéből az iránt érdeklődnek, hogyan lehet leszokni, meddig tartanak az életüket megkeserítő elvonási tünetek. Kevés a biztató válasz, abban viszont mindenki egyetért, hogy a biofű napok alatt rabjává teszi az embert. Ha ezt többen tudnák, talán kevesebben lépnének arra az útra, mint Connor Eckhardt.

(Forrás: MN 2016. június 25.)

FEL ______________________________________________________________

2.3. Biofű függőség

A megtévesztő nevű biofű, azaz szintetikus cannabinoid szinte azonnal függőséget okoz, hatásai pedig kiszámíthatatlanok. Ennek ellenére a szer széles körben elterjedt Magyarországon. A hazai szakemberek egy kutatás során arra keresték a választ, mi az oka annak, hogy a borzasztó fizikai és pszichés tüneteket okozó kábítószert sokszor mégsem tudják letenni a fogyasztók.

Az interneten Kínából rendelt fehérbor, patkányméreg, zsálya, hipó, kenőolaj és vízkiszorító spray – többek között ezeket használják fel esetenként a műfűként, más nevén biofűként, illetve herbálként is ismert dizájnerdrog elkészítéséhez. Bár a kábítószer neve megtévesztő, valójában szintetikus anyagról van szó, amely sok más drognál erősebb, veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb. Noha magyarországi elterjedtségéről csak becslések vannak, a szakemberek szerint a terápiában, illetve rehabilitációs intézményekben megjelenő használók gyógyulási és felépülési eredményei aggodalomra adnak okot. Két egyetem és a drogkonzultációs központ közös kutatásaként a szakemberek egy kvalitatív vizsgálat részeként hat olyan 20 és 26 év közötti, rehabilitációban részt vevő emberrel készítettek interjút, akik korábban éveken át fogyasztottak biofüvet. A kutatók a beszámolók elemzése révén igyekeztek bepillantást nyerni a szerhasználat élményébe és a személyiségre gyakorolt hatásába.

Az interjúk egyik fő jellemzője az volt, hogy az alanyoknak nagyon nehezére esett megfogalmazni, visszaadni a biofűvel kapcsolatos élményeiket. Jelentős különbség a szintetikus cannabinoidok és a más típusú szerek között, hogy rövidebb ideig (15-20 percig) hatnak. A szerhasználat élménye kiszámíthatatlan („Nincsen két egyforma cigi” – a szerhasználók által mondottakat szó szerint közöljük – a szerk.); előfordul, hogy a sokadik használat alkalmával is új élményekkel jár. Ezek az élmények azonban nagyon gyorsan fordulnak át pozitívból negatív irányba. Hiába jelentkeznek rövid időn belül súlyos pszichés és fizikai tünetek, a fogyasztó nem tudja abbahagyni a használatát, mivel a biofű akár már néhány alkalom után súlyos függőséget okoz. („Szinte mintha nem is tudnál magadról, annyira kívánja a szervezeted, hogy mégis szívod, de tudod, hogy nem jó, de annál inkább kéreti magát.”) A szerhasználat velejárója, hogy miközben egyre inkább a háttérbe szorul a fogyasztó személyisége, egyúttal felerősödik az egója, és sokkal agresszívabb lesz. Ráadásul utóbbi tünetek az elvonás közben egy ideig még fokozottabban jelentkeznek. („Féltem attól, hogy ha nem veretek be, akkor előjön az az agresszívabb énem.”)

A kutatásban megkérdezettek közül többen arról számoltak be, hogy a műfű irányította őket, átalakította a személyiségüket, hatása alatt olyasmit műveltek, amit józanul soha nem tettek volna meg. („Akkor már saját magam ellensége vagyok, és megteszek olyan dolgokat, melyeket álmomban nem tettem volna. És utána meg csak megkérdezem magamtól, hogy ez én vagyok, vagy ki vagyok én?”)

Magyarországon 2010-ben következett be az úgynevezett dizájnerdrog-robbanás. Ekkor a katiként közismertté vált mefedronról szóltak a hírek. Az akkor még a Józsefvárosban működő tűcsereprogramban dolgozó szakemberek azt tapasztalták, néhány hónap leforgása alatt a klienseik körében 90 százalékra nőtt a katit fogyasztók aránya. A következő alkalommal 2014-ben kerültek a figyelem középpontjába ezek a szintetikus szerek. Ekkor tömeges iskolai rosszullétről érkeztek bejelentések. Nem igaz, hogy a dizájnerdrogok csak Budapesten volnának jelen. Több olyan vidéki gyermekotthonban is jártak a szakemberek, ahol mindenki jól ismerte az ilyen kábítószereket.

(Forrás: MN 2016. június 24.)

FEL ______________________________________________________________

2.4. Drogstratégiák

Elhibázottak az elmúlt két évtized drogstratégiái, amelyek kizárólag a tiltásra és a büntetésre koncentrálnak, összemosva a kereskedelmet a használattal.

Mára drogmentes világban kellene élnünk egy 1998-as drogprevenciós ENSZ-akcióterv szerint, ám még a kábítószerek által okozott ártalmakat sem igazán sikerült kiküszöbölni.

Egy tavaly nyáron, a Nature tudományos magazinban kiadott kutatásban bebizonyították, nincs genetikailag kódolt függőség. A heroin vagy a metamfetamin használóinak 10-20 százaléka szokik rá ezekre a szerekre. A kérdés – amiben az illetékes ENSZ-szakbizottság is egyetért – az, hogy miként lehet megelőzni a függőséget, illetve a drogokhoz köthető ártalmakat.

A különféle szerekhez menekülők 90 százaléka ugyanis érzelmileg instabil, kétségbeesett, a családi és társadalmi gondok elől a kiutat a szerhasználatban látó fiatal, akik a húszas éveik közepe előtt már kipróbálják a tudatmódosítást. A drog káros hatásainak megszüntetésében, azaz az ártalomcsökkentésben érdekelt csoportok szerint is ezen a téren kellene megfogni a problémát. A valóban kemény drogfogyasztók még ennél is korábban, tizenéves korukban kezdik a szerhasználatot, kétharmaduknak nagyon zűrös gyerekkora volt, kilátástalanságban, nyomorban él, ötven százalékuk pedig különféle mentális betegségben is szenved emiatt.

(Forrás: MN, 2016. május 4.)
FEL
______________________________________________________________

3. DOHÁNYZÁS

______________________________________________________________

3.1. Nem látják a cigaretta veszélyeit a fiatalok

Száz megkérdezett fiatalból 70 fiatal (70 %) vallotta azt, hogy naponta cigarettázik, és közel 30 %-uk több mint 10 szálat szív el naponta…. derült ki a Szinapszis Kft. felméréséből.

A kutatás szerint a fiatalok nincsenek tisztában a dohányzás egészségkárosító hatásaival.

Az egészségügyi államtitkárság a dohányzásról való leszoktatásban segítséget nyújtó honlapot indított: www.fellelegezhetunk.hu

Azonban nem csak a magyar fiatalok dohányoznak felelőtlenül. Nemrégiben az amerikai tisztiorvos készített jelentést arról, hogy járványos méreteket öltött a dohányzás.. minden negyedik végzős középiskolás rendszeresen dohányzik.

(Forrás: MN 2012. május 18.)

FEL
______________________________________________________________

3. 2. Felnőtt dohányzás-felmérés 2013.

Egy év alatt jelentősen csökkent a dohányzók és a naponta rágyújtók aránya, ám az alkalmanként cigarettára gyújtók száma kismértékben emelkedett!

A felnőtt magyar lakosság közel ötöde naponta dohányzik, két százaléka alkalmanként gyújt rá, míg 56%-a „nem dohányzó” – mutat rá a Felnőtt Dohányzás Felmérés 2013 elnevezésű kutatás, amelyet a Dohányzás Fókuszpont leszokást segítő központ ismertetett honlapján. (A kutatók felhívták a figyelmet, a felmérésben résztvevők száma viszonylag alacsony – 1574 – volt, de az eredmények a teljes magyar lakosságra nézve reprezentatívnak tekinthetők.

A vizsgálatból kiderül, hogy 2012-höz képest a dohányzók 29-ről 21 százalékra, a naponta rágyújtók aránya 28-ról 19 százalékra csökkent. Azok száma, akik felhagytak káros szokásukkal 16-ról 22 százalékra emelkedett. A naponta dohányzok minden vizsgálati korcsoportban és mindkettő nem esetében jóval kevesebben voltak, mint 2012-ben, ugyanakkor az alkalmi füstölgők aránya a fiatalok és a középkorúak körében kismértékben nőtt. Az eredményekből megállapítható, hogy tavaly mind a férfiaknál, mind a nőknél a középfokú iskolai végzettséggel rendelkezők dohányoztak a legtöbben. A 2012-es eredményekhez viszonyítva az alapfokú végzettséggel rendelkező férfiak és nők körében a dohányzás közel a felére csökkent 2013-ra. A középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkező férfiak és nők körében szintén csökkenés volt tapasztalható.

A kutatásban résztvevőket arról is megkérdezték, mi a véleményük a cigaretta dohányboltokban történő árusításáról. A nem dohányzók 42 százaléka szerint van erre szükség, míg a dohányzóknak csak közel negyede vélekedik ugyanígy. A cigarettázók 58 százaléka volt azon a véleményen, hogy nehezebb vagy sokkal nehezebb dohányhoz jutni, mint a kiskereskedelmi forgalmazó helyek számának nagymértékű csökkentése előtt. A felmérés alapján látványosan, 12,3-ról 8,3 milliárdra csökkent a dohányzók által elszívott cigaretták száma.

Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest 2014.

A tanulmány teljes terjedelmében megtalálható:
http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok

FEL
______________________________________________________________

3. 3. Az e-cigaretta egyáltalán nem veszélytelen

Amerikai kutatók foglalták össze azt, ami a leszokást állítólag segítő találmány rövid távú hatásairól biztosan állítható Főként nikotint, glicerint és ízesítőanyagokat tartalmazó oldat párolog az elektromos cigarettában, a dohányos pedig ezt a gőzt lélegzi be. Sokan meg vannak győződve arról, hogy ezzel a módszerrel a dohányzás legtöbb ártalmát kiküszöbölhetik. A gyártók mindent elkövetnek, hogy ezt a vélekedést erősítsék. Ennek érdekében a dohányhirdetések tilalma ellenére intenzív reklámkampányt folytatnak, kihasználva az eszköz használatának szabályozatlanságát. A kiskapukat vásárlóiknak is felajánlják: az e-cigarettával esetenként megkerülhetők a dohányzást tiltó törvények, lehet őket szívni munkahelyen, iskolában, utazás közben. Bár az e-cigaretta viszonylag új jelenség, elegendő kutatás gyűlt már össze róla, hogy képet alkothassunk azonnali hatásairól (az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásai továbbra sem ismertek). Ezt tették a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársai a közelmúltban megjelent összefoglaló szakcikkükben. Ebből kiderül, hogy Amerikában egy év alatt megduplázódott az e-cigaretta kipróbálók száma, Dél-Koreában pedig három év alatt tizenkilencszeresére emelkedett az arányuk. Korántsem mindenki azért próbálja ki, hogy ne keljen rendes cigarettát fogyasztania. A serdülő e-cigarettázók harmada ugyanis soha életében nem szívott mást. Az igaz, hogy az e-cigaretta használatakor füst nem szabadul fel, amelynek így sem a dohányos, sem a környezetében elől nincsenek kitéve. Viszont a belőle párolgó és a közelben tartózkodók által is belélegzett gázok korántsem csak vízgőzt tartalmaznak. Több mérgező vegyület, például formaldehid, ecetsav, nikotin, acetaldehid van bennük, bár a cigarettánál alacsonyabb koncentrációban. Ahogy a nikotinfüggők egyre „tapasztaltabbakká” válnak az e-cigarettázásban, önkéntelenül is növelik a belőle felvett és a véráramba kerülő nikotin mennyiségét, amely nem alacsonyabb annál, mintha cigarettát szívnának. Ez is közre játszhat abban, hogy az e-cigarettát használó, leszokni vágyó emberek, harmadával ritkábban járnak sikerrel, mint azok, akik semmit sem szívnak, ha egyszer elhatározták, hogy leteszik a cigarettát.

(Forrás: MN 2014. május 22.)

FEL
____________________________________________________________

3. 4. Veszélyt jelent a vízipipa

Figyelemfelhívó és ismeretterjesztő kampány indul A vízipipa-használat veszélyeire figyelmeztet az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) közölte az MTI. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye szerint a tévhitekkel ellentétben a vízipipa-dohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. Egy teljes vízipipa-használattal – 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel – annyi füst és szén-monoxid kerül a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával. Egy felmérés szerint százból 17 magyar fiatal szívott már vízipipát 2013-ban Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után ez a második leggyakrabban használt dohánytermék, és a felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata. A vízipipa egészség károsító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet, hiszen a vízipipa füstje olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. A füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkció, és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet. Az OEFI ezért figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett.

(Forrás: MN 2014. június 12.)

FEL ______________________________________________________________

3. 5. Egyre több középkorú nő dohányzik

Míg a férfiak körében évről évre növekszik a cigarettát letevők száma, a nőknél csökken a nemdohányzók aránya

Miközben az elmúlt tizenkét évben közel tíz százalékkal csökkent a dohányzás okozta megbetegedésben elhunyt férfiak száma, addig a nők hasonló halálozási mutatója a másfélszeresére emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A negyven feletti nők között egyre több a dohányzó, mindezt a szakemberek a gyengébbik nem megváltozott szerepével, a rájuk rakódó egyre nagyobb terhekkel magyarázzák.

2012-ben 21 746-an haltak meg dohányzás miatt, vagyis éves szinten minden hatodik halálozás oka a dohányzás. Az általános halandóság csökkenése és a szenvedélybetegség miatt elhunytak abszolút számának enyhe emelkedése miatt a dohányzás következtében elhunytak aránya másfél százalékkal nőtt az összhalálozásban, vagyis a dohányzás lényegesen visszafogja a születéskor várható élettartam emelkedését.

Jó hír azonban, hogy a fiatalabb generációnál egyértelműen javuló tendencia figyelhető meg. A 39 év alattiak esetében mindkét nemnél nagymértékű a javulás, arányaiban kevesebben dohányoznak, mint korábban. A fiatalok döntésének hátterében a megelőzés, az egészségtudatosabb életmód, a cigaretta jövedéki adójának emelése és a dohányzás visszaszorítása állhat.

Évi 2151 szál. Nemzetközi összehasonlításban Kelet-Közép-Európában Bulgária után a magyar társadalomban legnagyobb gond a dohányzás. A dohányosok aránya hazánkban a 15 év feletti népesség körében 31,4 százalék, ami a második legrosszabb mutató a régióban. Az elszívott cigaretták egy főre jutó számát tekintve a harmadikok vagyunk évi 2151 szállal, ebben a bolgárok mellett a szlovénok is megelőznek minket.

(Forrás: MN 2014. május 20.)

FEL
______________________________________________________________

3. 6. Európa negyede ma is dohányzik

Magyarország negyedik a kontinensen – A füstölgők aránya csak lassan csökken

Népszerű-e még az európai fiatalok körében a dohányzás? Melyek Európa legfüstösebb országai, és hol áll Magyarország a nemzetközi mezőnyben? Mi az EU csodafegyvere a függőségtől szabadulni vágyó fiatalok számára? Aktuális kérdések a dohányzásellenes világnapon.
Évente több halálesetet okoz, mint az autóbalesetek, a bűncselekmények és a droghasználat együttvéve. Átlagosan tizennégy évvel rövidíti meg az életet, évi 700 ezer európai halálát okozva, s addig is rosszabb életminőséget, számtalan egészségügyi problémát eredményez. A korai halálozás első számú kiváltó oka a mai napig a dohányzás – mégis az összeurópai közvélemény-kutatás, az Eurobarometer legutóbbi statisztikái szerint az európaiak mintegy 26 százaléka naponta rágyújt. Az persze közel sem mindegy, hol is él a szóban forgó európai: Dél-Európa vezeti a szomorú statisztikát Görögország és Bulgária vezényletével, de ne legyenek illúzióink, Lettország mögött, a dobogóról alig lecsúszva Magyarország a negyedik helyen áll a dohánytermékek fogyasztói sorában. Holott a dohányzás nem csupán személyes tragédiákhoz vezethet, jelentős népegészségügyi kiadásokkal is jár. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010-es adatai szerint hazánkban 441 milliárd forintot tettek ki a dohányzás miatti közvetett és közvetlen kiadások. A függőség gyors kialakulása miatt európai szinten kiemelt figyelmet szentelnek a fiatalkori dohányzásnak, hiszen a dohányosok 94 százaléka 25 éves kora előtt függővé válik. Van tehát aktualitása a minden év május 31-én megtartott dohányzásellenes világnapnak. A Eurobarometer most közzétett adati szerint egyelőre nincs áttörés: az elmúlt két évben csupán két százalékkal kevesebb ember gyújtott rá Európa szerte. Igaz, a fiatalok körében (15-24 évesek) ezt az arányt négy százalékkal sikerült csökkenteni. Mi lehet a megoldás? Átfogó megközelítés kell, ebben teljes az egyetértés. Az 1980-ban elfogadott első uniós szabályozás óta sokat finomodtak a módszerek. Az Európai Unió szakpolitikai intézkedéseinek listája a dohányfüstmentes környezet biztosításától kezdve a dohányipari cégek szponzori és reklámtevékenységének tiltásán át az illegális dohánykereskedelem visszaszorításáig igen hosszú. A dohánytermékekről szóló legújabb irányelv értelmében betiltották a jellegzetes ízesítésű cigarettákat, egészségvédő figyelmeztetéseket írnak elő a dobozokon, korlátozzák a kis kiszerelésű termékek piacra dobását, illetve biztonsági és minőségi követelményeket határoztak meg az e-cigaretták vonatkozásában. A szakpolitikai intézkedéseken kívül az EU hatékonynak tűnő válasza erre az Icoach, egy ingyenes leszokás támogató platform. Célközönsége a 25-34 év közötti európaiak, vagyis közel 28 millió fiatal. Magyarországon eddig 13 ezren regisztráltak, és a visszajelzések szerint minden harmadik bejelentkező három hónap után teljesen felhagyott a dohányzással.

(Forrás: MN 2015. június 1.)

FEL ______________________________________________________________

4. INTERNETFÜGGŐSÉG – JÁTÉKSZENVEDÉLY

______________________________________________________________

4. 1. Tiltott játékterminálok

Jó ha tudjuk, hogy főként azokon a vendéglátóhelyeken találhatók internetterminálok, ahol korábban nyerőgépeket üzemeltettek, ezek pénznyelő automataként működnek.

FEL
______________________________________________________________

4. 2. Internet veszélyei

Örömforrás, de akár függősségek okozója is lehet az internetes közösségi oldalak használata a gyermekek számára.

Az így kialakult függősség később személyiségtorzuláshoz, felnőttkorban pedig más szenvedélybetegség kialakulásához vezethet, ugyanakkor a világháló tudatos és célirányos használata megelőzheti a „pszichés és szociális károsodást”. A kutatási adatok szerint, azok akik fiatalon a mindennapi életükben használják az internetet, kíváncsibb, érdeklődő személyiségek lesznek. Az „online világban élő” gyerekeknél azonban könnyen kialakulhat kettős értékrendszer, gyakran visszaélnek társaik személyes adataival, hiányzik belőlük a személyes kommunikáció során az empátia, az arcról olvasásképessége.

Magyarországon a büntető törvénykönyv lehetőséget ad bűncselekmény esetén az internetes tartalmak végleges törlésére. Az online világban azonban kérdéses, hogyan lehet véglegesen eltüntetni valamit. A szülőknek maguknak kellene ellenőrizniük és szükség esetén szűrniük a gyermekeik által elérhető tartalmakat.

(Forrás: MN 2014. március 19.)

Szerkesztői megjegyzés: Az internet használatának veszélyeire nem lehet elégszer figyelmeztetni az ifjúságot!

FEL ______________________________________________________________

5. EGYÉB
______________________________________________________________

5. 1. Jó gyerekek „drogja” – Oxigén nélkül

Amerikában komoly szakirodalma van az interneten (is) terjedő játéknak, melynek már Magyarországon is vannak áldozatai. Jellemzően jó tanuló, problémamentes kamaszokat találnak holtan szobájukban – néhány pillanatnyi eufóriára vágyva fojtogatták magukat.

Február 12-én este a szülei holtan találták egy hazai elit iskola tizenöt éves diákját. A kamasz saját szobájában a fürdőköpenye övével fojtotta meg magát. Nem volt oka az öngyilkosságra: kiegyensúlyozott sok baráttal rendelkező fiú volt, szerető családdal. Rendszeresen sportolt (másnap versenye lett volna), tanárai segítőkésznek, rendesnek, humorosnak ismerték. Bár a rendőrség még vizsgálja az esetet, minden bizonnyal baleset volt – valószínűleg úgynevezett fojtogatós játékot játszott, és arra számított, hogy nem lehet baj, mert ha esetleg el is veszti az eszméletét, ahogy elernyed a keze, kiold, a hurok. Nem így történt, a frottíröv szorítása nem lazult, akkor sem, amikor már nem húzta erőből.

A furcsa játék nem egyedi eset, kamaszok tucatjai űzik. Nem is új, csak a módszerek finomodtak: a hozzászóló apukák között többen emlékeznek arra, hogy annak idején saját kamaszkorukban maguk is játszottak olyat, hogy az egyik fiú hátulról két kézzel átkarolta társának mellkasát hirtelen megrántotta, így okozva a másiknak ájulás közeli, de ár másodpercig tartó kellemes állapotot.

Korábban egy szekrényben találtak rá, nyakán szorosra kötött sállal egy tizenegy éves kisfiú testére, előtte egy tizenhárom éves kamasz halt meg úgy, hogy zacskót húzott a fejére, megkötötte az álla alatt, majd stopperrel mérte, meddig bírja ki levegő nélkül. Nem kell feltétlenül tragédia ahhoz, hogy nagy baj történjen – már pár perces oxigénkiesés is maradandó agykárosodást okozhat, örökre megnyomorítva a fiatalt és a családját.

Tavalyelőtt amerikai statisztikák szerint száz megkérdezett tinédzserből tizenhat már próbálkozott a fulladásos játékkal. A tanárok, a szülők pedig szinte nem is halottak róla, pedig a világháló tele van ilyen jellegű versenyekre szóló felhívásokkal. A fiatalok abban vetélkednek, hogy ki bírja tovább oxigén nélkül. Az eredményről a mozgóképes bizonyítékot feltöltik a netre – már ha túlélik a kísérletet. Nemcsak a vetélkedés szelleme vagy az adrenalin utáni vágy készteti őket a veszélyes játékra, hanem az a fiziológiai tény is, hogy az oxigénhiányos állapot az agyban endorfint termel, amely pillanatnyi eufória élvezetet okoz.

A fullasztó eufóriának komoly szakirodalma van a világhálón. Nálunk egyelőre nem került az ifjúságvédelem látkörébe, mert jellemzően öngyilkosságnak minősítik az efféle játék közbeni baleseteket. Elég beírni a „choking game” szókapcsolatot (fuldokló játékot jelent magyarul), és bőven találunk olvasni valót. Az amerikai New York állam egészségvédelmi hivatalának honlapján külön oldalt szentelnek a megelőzésnek. Azt írják, a jelenség 6- 19 életév közötti fiatalokat érinti.

A kamaszok az eufória eléréséhez bármit felhasználnak, ami a kezük ügyébe kerül: billentyűzet zsinórját, cipőfűzőt vagy akár a kutya pórázát is. Végezhetik egyedül vagy csoportosan (az utóbbi talán kévésbe veszélyes, mert jó esetben tudnak segíteni egymáson, ha baj van), a cél pedig az, hogy kiüssék magukat egy rövid időre. A játék nem illegális, mint a drogozás, és nem is kellenek hozzá nehezen beszerezhető eszközök. Nemcsak ingyenes, hanem – legalábbis a tinik szerint – veszélytelenebb a kémiai szereknél, ezért aztán nevezhetjük a „jó gyerekek drogjának”, mert eminens diáknak sincs lelkiismeret-furdalása, hiszen nem csinál semmi törvénytelent. Azzal pedig jellemzően nem számolnak, hogy a tartós oxigénhiány maradandó agykárosodást okozhat, vagy akár bele is hallhatnak a játékba. Ha esetleg tudomásukra jut egy tragédia, arra gondolnak: ők nem annyira bénák, mint azok a társaik, akik pórul jártak a játékban.

Szinte minden kamasz veszélyeztetett, de a szakemberek szerint fogékonyabbak az efféle kockázatos örömszerzésre azok, akik inkább társaik körében érzik jól magukat otthon, mint a családban. Ilyenkor fontos a másik elismerése: aki többet „bevállal”, hosszabb időt bír ki oxigén nélkül, az számíthat a többiek csodálatára. A tiniknek ma már ez a legfontosabb: még a szülői dicséret sem jelent annyit (és ez nem volt mindig így!). mint a társaik elismerése. Az efféle játékot leggyakrabban a 12- 13 évesek próbálják ki (jellemzően ekkor lép a családi prioritás helyébe a társak közössége), de elég nagy a szórás: a fojtogatós játéknak volt már hatéves áldozata is.

A honlap felhívja a szülők figyelmét arra is, mikor érdemes gyanakodni: ha a gyerek takargatni kezdi a nyakát; ha fejfájásra panaszkodik; vagy bevérzett a szeme; és természetesen akkor is, ha a nyakán fura foltok, pöttyök látszanak és az okokra nem tud hihető magyarázatot adni. A viselkedés is árulkodhat – ha a szobájából vagy a mosdóból feltűnően zavartan, bizonytalan léptekkel jön elő a kamasz; ha korábban nem jellemzőingerlékenység és agresszivitás jelentkezik nála; és persze gyanús lehet, ha a szobájában oda nem illő dolgokat (kutyapóráz, -nyakörv, ugrókötél, nyáron is sál, öv) találnak könnyen elérhető helyeken. A veszélyt fokozza, hogy nemcsak az érzelmileg labilis, problémás gyerekek élnek vele, hanem – mivel kamaszszemmel veszélytelennek tűnik, és a tanárok vagy a szülők nem tudnak róla, ezért nem is tiltják – szinte mindenki kipróbálja, aki valami izgalmat akar az életében.

A szakemberek azt mondják, őszintén kell beszélni a kamaszokkal. El kell magyarázni a dolog fiziológiáját és azt, hogy bár elsőre csak viccnek tűnik, könnyen bele lehet rokkanni vagy akár halni is. Szólni kell az iskolában – ha egyvalaki kipróbálta, valószínűleg a társai is kísérleteztek már vele. És arról is beszéljünk a gyerekeinkkel, hogy nem kell mindenáron elérni a társaik elismerését.

A legjobb megelőzés, hogy a gyerekek a rólunk gondoskodó felnőttekkel bensőségesebb, többet jelentő kapcsolatban maradjanak a kamaszévek alatt is, mint a velük egykorú barátaikkal. Ha úgy érzik, hogy minden titkukat megoszthatják szüleikkel, akkor nagyobb eséllyel beszélik meg velük az ilyen izgalmasnak tűnő játékokat is. A követelés, a kioktatás, a tiltás nem jó módszer, pedig a legtöbb szülő ezzel él – jó szándékkal ugyan, de rombolja a közte és a gyereke között lévő kapcsolatot. Pedig a kicsikkel szinte mindig, de még a kamaszok nyolcvan százalékánál is meg lehet teremteni a kortársnyomás veszélyes következményei ellen való legnagyobb védettséget adó bizalmas szülő-gyerek (vagy ennek hiányában a nagyszülő-unoka, tanár-diák) kapcsolatot.

(Forrás: MN 2014. március 8.)

FEL
______________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.