Hírek/Programok 2020. 04. 01-től

Kedves Tagtársunk!

Szeretettel hívlak az Egészség- és Családvédő Országos Egyesület 2020. évi beszámolóját elfogadó Közgyűlésre.

Napirendi pontok:

1.) Levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és jegyzőkönyv hitelesítők megválasztása
2.) Napirend megszavazása
3.) A vezetőség beszámolójának megvitatása, elfogadása – főtitkári beszámoló
4.) 2021. évi teendők megbeszélése (jelentős tőkevesztés, működés folytatása)

Időpontja:
2021. május 27, 17:30
Helye:           1125 Budapest XII, Devecseri Park

Regisztráció, gyülekezés: 17 órától

Amennyiben a kitűzött időpontban a közgyűlés határozatképtelen lenne, úgy a megismételt közgyűlés időpontja : 2021. május 27, 18:00  , szintén a fenti címen.

Megjelenésedre és aktív közreműködésedre számítunk!

az Elnökség nevében
dr. Horváth Katalin
főtitkár

Budapest, 2021. május 12.


Kedves ECSOSZ TAG! Kedves Sporttárs! Kedves Olvasó!

Megjelent az 2020. május 22-től érvényes órarendje.

Megtekinthető: Órarend


Kedves ECSOSZ TAG! Kedves Sporttárs! Kedves Olvasó!

Mindnyájatoknak vírusmentes, tartalmas, türelmes napokat kívánok!

Egy kis ” házi tornát ” mindenképpen iktassatok be!

Várom a mielőbbi találkozást!

Nagy ölelés! Horváth Katalin

 

A meglévő ismertek mellett, azaz:

 • Maradj otthon!
 • Csak nagyon indokolt esetben hagyd el az otthonod
 • Gyakori, alapos kézmosás!
 • Immunerősítés (vitamindús étkezés, sportolás)!
 • Tárgyak gyakori fertőtlenítése!

Figyeld a tested:

Száraz köhögés, száraz nyálkahártya, magas láz, nehéz légzés, mellkasi fájdalom, ízérzékelés megváltozása, szaglási zavar, hasi fájdalom, étvágytalanság, hasmenés!

Mit tegyél?

 • Légzőgyakorlat (levegő benntartás, reggelente 10-15 mp – segítheti a fertőzés felismerését)
 • Gargalizálás (hozzájárulhat a garatban lévő vírusok egy részének eltávolításához)
 • Gyakori ivás (gyakran, meleg -kb 30 fokos hőmérsékletű- italt fogyassz – ez semlegesíti a garatban lévő vírust!)

A vírusfertőzés elsősorban a tüdőt károsítja és nagyon legyengít!

A vírusos tüdőgyulladás következményeinek csökkentése érdekében (mellkasi fájdalom esetén) NE ALUDJ HÁTON FEKVE! 

MOZOGJ MINÉL TÖBBET (szabadban, lakásban – ülve, állva, fekve), mert a mozgástól beindul a vérkeringés és felerősít!

 

Részletesebben lásd az alábbi cikket:

 1. Obbágy Vera főorvos asszony ajánlásával

Egy Wuhanban dolgozó fiatal kutatótól származnak az alábbi információk (2020. március 13.)

Íme néhány tény és információ a koronavírusról. Hogy hogyan fertőz, illetve jut át egyik emberről a másikra, hogy hogyan viselkedik, s hogy hogyan lehet semlegesíteni.

A koronavírusos fertőzés NEM okoz orr folyást, sűrű és bő váladékos nátha szerű tüneteket és úgynevezett “nedves”, felszakadó, váladékos-hurutos köhögést. Ehelyett szaraz köhögést okoz és szaraz nyálkahártyát. Ez az egyik legkönnyebben megjegyezhető tünet.

Jelenlegi kísérletek és tudásunk szerint a vírus nem áll ellen a hőnek: ha mar 26-27 fokos hőmérsékletnek van kitéve, elpusztul. Ezért fontos, hogy napjában többször igyunk meleg folyadékot, teát vagy más forralt italt. Nem kell, hogy leégesse a torkunkat, csak kellemesen melegen. A lényeg a gyakran-on van. Ezek a meleg italok semlegesítik a vírust és nem túl nehéz beiktatni az ivásukat a napi rutinunkba.  Mindenképpen kerülni kell a hideg italok fogyasztását, a jéghideg italokról van szó, vagy magáról a jégről, jégkockáról. Ne szopogassunk jeget, ne együnk havat, s ne engedjük ezt a gyerekeinknek sem!

Aki teheti, menjen a napra, napozzon, illetve napoztassa az arcát vagy egyéb test felületeit lehetőleg huzamosabb ideig (kb. 15-20 percig legalább).

A vírus maga viszonylag nagy, legalábbis a vírusokhoz képest általában. Átmerője kb. 400-500 nanométer. Ezért bármilyen maszk hatásos lehet ellene; Éppen ezért egy átlagembernek elegendő lehet egy “sima” maszk, a speciális változatokat, amik többszűrősek, azokat hagyjuk meg azoknak a kórházi dolgozóknak és egészségügyi szakembereknek, akik a munkájuknál fogva sokkal intenzívebben, sokkal nagyobb dózisban vannak kitéve a vírusnak, illetve a vírus fertőzésnek. 

Ha egy fertőzött személy tusszent egyet, akkor kb. 3 méteres sugárban szórja szét a vírusokat maga korul, a ruházatára, a környezetére és a földre, ahol éppen tartózkodik. Ezen a koron kívül nem ér el vírus egy másik emberhez. 

A vírus fém felületeken képes éltben maradni akar 12-16 órán át is. Ezért fontos és elengedhetetlen, hogy kilincsek, kapaszkodok, kulcsok, lépcsokorlatok, ajtók stb. érintése után mossunk alaposan kezet, majd fertőtlenítsük is le a kezünket. (Alaposan. Szappannal. Meleg vízzel.) Lehetőleg mielőbb. Addig viszont, amig ezt megtenni nem tudjuk, semmiképp ne közelítsünk az arcunk felé, ne vakarjunk orrot, szánkba ne nyúljunk, egyáltalán ne érintsük meg az arcunkat.

A vírus ruhákban és textil szálak között kb. 6-12 óráig marad életben. A sima hétköznapi mosószerek megölik mar 30-40 fokon mosva is. Az olyan ruhákat, amiket nem lehet naponta mosni, tegyük ki a napra, s ott a vírusok elpusztulnak a fénynek és hőnek kitéve.

Hogyan szaporodik, illetve miként viselkedik gazdatestbe jutva:

 1. Elsőként a torokban, garatban helyezkedik el, ott kezd el szaporodni. Begyulladhat a torok ilyenkor, égő, kaparó érzés lehet ettől, torokfájás. Ez a tünet átlagosan kb. 2-4 napig tarthat.
 2. Majd a vírus lejut a légzőszervek nedvességén/nyálkahártyán a tracheába (légcsőbe), s bekerül a tüdőbe, ahol fibrozist (lasd alább a meghatározását a tüdőfibrozisnak) okoz, s a léghólyagocskák ezért nem tudnak elegendő oxigént felvenni a belélegzett levegőből. Igy okoz közvetlenül tüdőgyulladást. Vagyis: nem bakteriális felül fertőződésként alakul tehát ki a tüdőgyulladás, kb. 2-3 hét kezeletlen vagy nem megfelelően kifeküdt, kikezelt influenza szövődményeként, mint más esetekben általában, hanem jóval hamarabb és baktériumok közreműködése nélkül, közvetlenül a tüdőt célozva meg. Ez a stádium kb. az 5-6. napon jelentkezik.

A tüdőfibrózis során valamilyen kiváltó ágens hatására krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet.

 1. A tüdőgyulladás magas lázzal jár és nehéz vagy nehezített légzéssel, légszomjjal, de nem kísérik a klasszikus megfázásos, náthás orrfolyásos tünetek. Az embernek olyan érzése van, hogy megfullad. Ha ez igy van, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Hogyan kerülhető el a vírus?

 1. A vírussal való fertőződés szinte kivétel nélkül, de legalábbis óriási aranyban közvetlen kapcsolattal történik, azaz megérint az ember olyan tárgyat, amelyen vírus van, ezért a gyakori kézmosás elengedhetetlen.

A kézen a vírus kb. 10 percig van életben, de ebben a 10 percben sok mindennel bejuttatható a szervezetünkbe: arcunk dörzsölése, szemünk, orrunk, szánk érintése, vagy akar csak a bőrünk érintése az bárhol arcunkon végzetes lehet.

Vagyis a magunk és mások érdekében is mossunk gyakran és alaposan kezet, majd fertőtlenítsük is le, ha tehetjük!

 1. Fertőtlenítő oldatokkal, amiket drogériákban, gyógyszertárakban lehet kapni, öblögethetünk, gargalizálhatunk is, naponta többször is. Ez is minimalizálja az esetlegesen mar bejutott vírusok számát a torokban, garatban. Igy még kevésbé tud lejutni a tüdőhöz, ha mar esetleg jelen van a szánkban.
 2. Fertőtlenítse a billentyűzetét, mobil telefonokat és egyéb mobil eszközöket, kulcsokat, pénztárcát, táskát, kilincseket stb., a gyakran használt tárgyakat, felületeket.

Az új NCP koronavírus előfordulhat, hogy napokig nem mutat semmilyen tünetet, igy adott esetben a bekerülését követően csak jóval később derül ki az illetőről, akiben jelen van, hogy fertőzött. Igy aztán mire az illető már produkálja a köhögést és/vagy lázat, amivel kórházba kerül, addigra a tüdő mar kb. 50 százalékban mindkét oldalon érintett, a fibrozis már kialakult, s az esetek többségében mar a kórházi kezelés, lélegeztető gépre kötés túl késő.

Tajvani szakemberek a következő egyszerű gyakorlat elvégzését javasoljak minden reggel:

Vegyünk egy jó mély lélegzetet, s tartsuk bent a tüdőnkben kb. 14-15 másodpercig, ha megy, akar tovább is. Ha ezt minden különösebb nehézség nélkül meg tudjuk tenni, akar ismételten is, akkor valószínűsíthetően nincs fibrosis jelen a tüdőnkben. De ha diszkomfort érzést okoz, vagy köhögést vált ki, vagy nyomó – fuldokoló érzést, nagy nyomást, nehezen viselhetőt, légszomjunk lesz, s nem tudjuk megcsinálni ezt az egyszerű gyakorlatot stb., akkor forduljunk orvoshoz.

Ezt a gyakorlatot ajánlott minden reggel elvégezni, tiszta levegőjű környezetben.

A következő tanácsok japán orvosuktól származnak: mindenki győződjen meg róla, hogy a szájuk és torkuk eléggé nedves a nap folyaman és sosem szárad ki. Sok apró kortyot igyunk gyakran, akar negyedóránkként kortyolgassunk lehetőleg valami meleg folyadékot, s igyunk eleget! Mert még ha be is jut a vírus a szánkba, a folyadékivas lemossa onnan, bekerül a nyelőcsőbe, onnan a gyomorba, s ott aztán mar semmi esélye az erősen savas környezetben az életben maradásra. De ha az ember nem iszik elegendő, és főleg, elég gyakran folyadékot, a vírus könnyebben lejuthat a tüdő felé. Az pedig nagyon, de nagyon veszélyes lehet.


Addiktológia ajánlás

Krízis oldás jelleggel forduljon hozzánk bizalommal:
ecsosz.hu@gmail.com