Fiataloknak

“LÉGY PÉLDAKÉP BESZÉDBEN, VISELKEDÉSBEN, SZERETETBEN, HITBEN ÉS TISZTASÁGBAN”
Szt Pál 1.Tim 4.12

“Tudjátok-e, hogy a pályán a versenyzők mindnyájan futnak, de a díjat csak egyikük nyeri el? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek! A versenyzők valamennyien fegyelmezik magukat minden tekintetben…
..Én tehát úgy futok, hogy célba jussak. Nem a levegőt csapkodom, hanem megfékezem és fegyelmezem testemet, nehogy elveszítsem jutalmamat…”
1Kor 9,16-19.22b-27


A rovat tartalomjegyzéke

1. Alkoholizmus / Lásd még Negatív szenvedélyek, Alkoholizmus rovat
1.1. Szerfüggők a Nyírő Gyula Kórházban
1.2. Az iszákosság tömegek életét teszi tönkre
1. 3. Az alkohol génekre gyakorolt hatása a központi idegrendszerben
1. 4. Anonim alkoholisták
1. 5. Alkohol, drog, öngyilkosság

1. 6. Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?
1. 7. Interjú Zacher Gábor addiktológus főorvossal
1. 8. Macskajaj kezelése: szinten tartás vagy népi gyógymódok?
1. 9. Szeszmentes november

 

2. Drogfüggőség
2.1.
Új dizájnerdrog szedi áldozatait
2.2.
Veszélyes bódulat
2.3.
Újfajta terápia drogfüggőknek
2.4.
Belvárosi kávéház
2.5.
Biofűüzem
2.6.
Biofű függőség
2.7. A drogosok kezelésre szorulnak
2.8. Lányok a drogrehabon
2.9. Dizájnerdrogok
2.10. A középkori méregkeverőtől napjaink terroristájáig
2.11. Túl olcsók a gettódrogok

3. Dohányzás
3.1.
Szemléltető videó arról, hogy egy szál cigarettából mennyi füst kerül a tüdőbe
3. 2. Nem látják a cigaretta veszélyeit a fiatalok
3. 3. Az e-cigaretta egyáltalán nem veszélytelen
3. 4. Veszélyt jelent a vízipipa
3. 5. Leszokni a dohányzásról!
3. 6. Tüdőrák – dohányzás
3. 7. E-cigaretta
3. 8. Egyetlen cigaretta is árt

4. Internetfüggőség – Játékszenvedély
4.1. Szerencsejáték
4.2. Netfüggő gyerekek

5. Családon belüli erőszak
5.1. A gyermekkori zaklatás elszenvedői kibeszélhetik az átélt borzalmakat

6. Egyéb

6.1. Fiatalok vallottak a boldogságról
6.2. Nyári Egészségtáborok
6.3. Külföldön is használható a diákkártya
6.4. Diákigazolvánnyal trükközni!?
6.5. Elhanyagolják a testmozgást az egyetemisták
6.6. Szívleállást okozhat az energiaital
6.7. A szolárium árt az immunrendszernek
6.8. Nem fittek a középiskolások
6.9. Sokan az út mentén keresik a kalandokat
6.10. Egyre több krízisben lévő gyerek kér segítséget
6.11. Az izomipar
6.12. Vizsgaidőszak
6.13. Túl hamar kezdik a szexet a kamaszok
6.14. Soha ne hallgasson akit zaklatnak!
6.15. A sörfogyasztás
6.16. Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak
6.17. 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt
6.18. Sport – Fiataloknak
6.19. Erős digitális immunrendszer kell
6.20. Iránytű – előadássorozat
6.21. Nem vagy egyedül
6.22. Papíron vagy képernyőn?
______________________________________________________________

Az Egészség- és Családvédő Országos Egyesület az alábbi 5 féle (alkohol, drog, dohányzás, internet-függőség, családon belüli erőszak) ismeretterjesztő anyagot állította össze a fiatalok részére. A szórólapok megtekinthetőek az ECSOSZ Facebook
oldalán is. www.facebook.com/ecsoszhu
______________________________________________________________

1. ALKOHOLIZMUS
__________________________________________________

Alkoholstop himnusza előadja Vitó Zsombor ének

A klip megtekinthető a Yoube-on ITT

______________________________________________________________

Alkohol01 Alkohol02

FEL
______________________________________________________________

1.1. Szerfüggők a Nyírő Gyula Kórházban

A kapacitás megvan az alkoholisták kezelésére itthon, de hiába, ha egyszer kevesen veszik tudomásul időben, hogy betegek.

Nehéz az alkoholbetegek bevonása a terápiába, de ha valaki eljut odáig, hogy segítséget kérjen, nem szabad elengedni! A Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának 90 ágyas részlegén a betegeknek körülbelül nyolcvan százaléka „piás”, a maradék drog- vagy szerencsejáték-függő. Mivel „20-25 évig lehet büntetlenül inni”, a legtöbb alkoholfüggőségben szenvedő páciens 45-50 éves, egyedülálló és munkanélküli. Egy-két szabad hely mindig van az addiktológián. Az érintettekben rendszerint csak akkor tudatosul, hogy szerfüggők, amikor már elvesztették állásukat, tönkrement a kapcsolatuk, vagy az orvosi leleteik szolgáltatnak alkoholizmusukra megdönthetetlen bizonyítékot.

Egyes szakemberek szerint az alkoholizmus háttérbe szorításához nem több kórházi ágyra, vagy gyógyszeres kezelésre van szükség, hanem józan közösségekre. A közösségi alapú kezelések a gyógyulás helyett a felépülésre fektetik a hangsúlyt. A betegnek magának kell akarnia a változást, és a terápiáról pont annyit visz haza, amennyi változásra való elköteleződést magával hoz.

Míg a magyar egészségügyben az orvos gyógyít, ezt a munkát a közösség végzi el.

A potenciális kliensek először egy beszélgetésen vesznek részt, ahol elmondják, mit szeretnének elérni. Ezután egy héten át intézeten kívüli anonim gyűlések látogatásával szermentesnek kell maradniuk, s ha ez sikerül, bekerülnek az osztályra. A kliens a három-négy hónapos terápia alatt csoportos foglalkozásról csoportos foglalkozásra jár, s a közösség és a szakemberek segítségével újratervezi az életét, szerek nélkül. A terápiás közösségek alappillérei a korábbi páciensekből kiválasztott, úgynevezett saját élményű segítők.

A közösség a lényeg

A terápiával a cél nem a függőség megszüntetése, hanem a függés tárgyának átalakítása olyasmire, ami örömöt szerez a betegnek, anélkül hogy elpusztítaná. A folyamat fokozatos: kezdetben a szakemberek és a segítők olyan rövid távú, könnyen elérhető és örömet jelentő célok elérésében segítenek a klienseknek, mint például elmenni este józan állapotban a moziba, önéletrajzot írni, beilleszkedni a közösségbe. A betegek ingerszegény hétköznapjait különböző programokkal, így például közös falfestéssel, színházba járással vagy közösségi sporteseményekkel dobják fel. Fél éve jógaóra is indult az addiktológiai osztályon, a következő lépésben szeretnék a Tai Chi-t is beemelni a választható programok közé. A spiritualitás meghatározó komponense a terápiának, de a „meglassulás” eléréséhez meditáció is rendelkezésre áll alternatívaként. A részleg szakemberei és a betegek a tervek szerint közösen készülnek majd fel az augusztusi IronMan triatlonversenyre.

Bentlakásos ellátásra valójában csak azon esetekben van szükség, amikor a szerfüggőségen túl egyéb orvosi kezelésre szoruló problémáktól is szenved a beteg. Amennyiben ilyesmiről nincsen szó, a felépüléshez megfelelő bázist nyújthatnak az anonim önsegítő közösségek. Ilyenek szinte valamennyi nagyobb városban működnek. Az anonim csoportok látogatása ingyenes, bejelentkezés, bemutatkozás és elköteleződés nélkül csatlakozhat a gyűlésekhez bárki, aki le szeretne szokni. Itt olyan szeretetteljes és elfogadó közösségbe kerül a szerhasználó, ahol a felépülésben lévő sorstársaik gyakorlati tanácsokkal, saját tapasztalatuk alapján hiteles segítséget nyújtanak számára a józanodás minden területén. A felépülés közben a „megcsúszásokkal” számolni kell, de ezt is a folyamat részének kell tekinteni, nem pedig kudarcnak. Ha valaki harminc nap után ismét az alkoholhoz nyúl, azt úgy kell értékelni, hogy harminc napig józan volt. Ez azonban a szerfüggő környezetében élőknek nem mindig könnyű feladat.

Terápia a családtagoknak is

Az addiktológiai osztályon a betegek kezelésével egy időben a szerfüggők hozzátartozóinak is csoportterápiát ajánlanak fel. Erre azért van szükség, mert az alkoholizmus vagy a drogfüggőség által meghatározott évek alatt a családi kapcsolatok teljesen leépülnek vagy súlyosan sérülnek. Jellemző, hogy dühöt éreznek a hozzátartozók a kliens iránt. Ezek az indulatok érthetők, de ahhoz, hogy a beteg a terápia után minél jobb eséllyel maradjon meg a józanság útján, elfogadó, türelmes közegre van szüksége. A kulcsszó tehát önmagunk és környezetünk elfogadásának tanítása. Tudnak segíteni a családtagoknak feldolgozni a felgyülemlett dühöt, a tapasztalat azonban sajnos az, hogy a rokonok nagyon ritkán élnek ezzel a lehetőséggel.

Önmagában a Nyírő Gyula Kórházban meghonosult szemlélet metodológiájának alapjait – az úgynevezett tizenkét lépéses felépülés modelljét – már az 1930-as években lefektették az Egyesült Államokban. Itthon azonban a módszer csak lassan hódít teret, elsősorban azért, mert továbbra is az az általános szemlélet a szakemberek és a társadalom széles körében, hogy az alkohol- vagy a drogfüggőséget orvosi eszközökkel kell kezelni. Ez azért téves megközelítés, mert a szerhasználathoz rendszerint a magány és az önsajnálat vezet. Ezek közül pedig egyik sem „orvosi tünet”.

A függőségre való hajlam egy adottság, és a függés önmagában nem rossz dolog, ha olyan tevékenységekben nyilvánul meg, amelyek nem károsak. Persze ahhoz, hogy ezt az emberek elhiggyék, több olyan személynek kell vállalnia nyíltan függőségét, aki sikeresen tud helytállni az életben. Világszintű tendencia, hogy egyre többször a korábbi szerhasználókat vonják be eredményesen a betegek gyógyításába, akik aztán így elkötelezett és eredményes hivatásos segítő szakemberekké válnak, hogy megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat továbbadják a még szenvedő sorstársaiknak. Így építenek józan közösséget az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben.

(Forrás MN 2016. január 23.)

FEL
______________________________________________________________


1.2. Az iszákosság tömegek életét teszi tönkre

Az alkoholizmus nem attól függ, mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott bele az életébe. A nagyivók száma nemcsak a felnőttek, hanem a kamaszok körében is nő.

Van szakértő, aki egyenesen „népegészségügyi katasztrófáról” beszél a hazai alkoholhelyzet kapcsán. Friss és megbízható kutatások híján nincsen hiteles adat arra vonatkozóan, hogy hányan élnek ma Magyarországon alkoholproblémákkal. Optimista becslések szerint 600 ezer emberről lehet szó, azonban az sem zárható ki, hogy az alkoholisták száma már elérte az egymilliót. Egyes vélemények szerint napjainkban Magyarországon a kórházi ágyak negyven százalékán olyan beteg fekszik, aki az alkoholproblémának valamilyen szövődménye miatt szorul ellátásra.

A drog és alkoholizmus két probléma, kéz a kézben jár, azzal a különbséggel, hogy az alkoholproblémákkal élők száma hússzorosa a drogfüggőséggel küszködőknek.

A kialakult helyzet több dologgal is összefügg: részben a magyar társadalomban mélyen gyökerező ivási szokásokkal és magatartásformákkal. Ehhez kapcsolódik az is például, hogy az alkohol legális, így sokkal kisebb a szeszes italokkal kapcsolatban az emberek, különösen a fiatalok veszélyérzete, mint például a drogokkal szemben. A probléma másik jelentős összetevője, hogy hiányos az alkoholstratégiánk

Arra a kérdésre, hogy mit kéne tartalmaznia egy alkoholstratégiának, a szakember kifejtette: egy ilyen stratégia egységes szemléleti keretet hozna létre, amelyen belül meghatározná a fontos tennivalókat. Itt kellene szabályozni a kínálat és a kereslet csökkentésétől kezdve a társadalom érzékenyítésén át az ittas vezetés megakadályozását. (Szerkesztői megjegyzés: Jelentős intézkedés, hogy néhány éve a 18 éven aluliakat tilos kiszolgálni szeszes itallal.)

Ki kellene, hogy terjedjen ezen kívül a különféle kezelési és ellátási formák összehangolására is.

Az egységes szemlélet része kellene, hogy legyen annak az elfogadása is (a társadalom és az orvosok részéről), hogy az alkoholizmus nem jellemprobléma, hanem betegség. Különös ellentmondás, hogy míg a magyar társadalom egyszerre bátorítja és várja el az ivást az egyéntől, stigmatizálja és kirekeszti azokat, akik nem tudják kezelni az alkoholfogyasztásukat. Ez lehet a legfőbb oka annak, hogy az alkoholistáknak végül csak töredéke kér segítséget. Az ellátórendszeren belül fokozatosan kezd teret hódítani az az új szemlélet, amely már nem a gyógyszeres és kórházi kezelést tekinti az alkoholproblémák leküzdésének elsődleges eszközeként. Helyette egyfajta közösségi alapú, az önsegítés elvét szem előtt tartó, a beteg saját erőforrásaira építő, a felépülésre fókuszáló és a tartós józanságot megcélzó megoldásban hisz.

Egy uniós felmérés szerint a magyarok kétharmada gondolja úgy, hogy az egészségügy feladata megoldani az alkoholproblémáját. Ez a szemlélet azért is veszélyes, mert az alkoholizmus leküzdéséhez a beteg tevékeny közreműködésére van szükség. Másképp igen szerény esélyekkel indul a felépülés útján. Akinél egyszer kialakult a betegség, annak végleg le kell mondania a kedélyes poharazgatásról.

(Forrás: MN 2016. január 4.)
FEL
______________________________________________________________

1. 3. Az alkohol génekre gyakorolt hatása a központi idegrendszerben

A kutatók ma már tudják, hogy az alkohol képes megváltoztatni a gének működését az agyban. Valószínűleg ezek a változások felelősek az alkoholfüggőség egyes tüneteinek kialakulásáért. A kutatások során az jelenti a legnehezebb feladatot, hogy kiderítsék, mely gének vannak bekapcsolt, illetve kikapcsolt állapotban az alkoholisták agyában.

Sikerült olyan géneket és génkölcsönhatásokat azonosítani, amelyek meghatározhatják az alkoholra való érzékenységet és az alkoholfogyasztási szokásokat.

Patkányokkal végzett kísérletekben kimutatták azt is, hogy az alkohol befolyásolja az agyban a normális dopaminanyagcserét. Ebből arra lehet következtetni, hogy az alkohol befolyásolja azt a kémiai rendszert, amely az örömérzet kialakulásáért felelős, ez pedig tovább növeli az alkohol “jutalmazó” jellegű hatását.

A nukleinsav-chipekkel végzett kísérletek embereknél is kimutatták már, hogy a homloklebeny elülső (prefrontális) kéreg sejtjei érzékenyen reagálnak az alkoholra és az ismétlődő elvonásra. Az új vizsgálatok segítségével betekintés nyerhetünk azokba a sejten belüli folyamatokba, amelyek az alkoholizmust és az ismétlődő megvonásokat kísérik.

Összefoglalva az eredményeket: a gén kutatások révén lehetőség nyílt az alkoholizmus genetikai és neurobiológiai alapjainak a feltárására. Az eljárás segít feltárni, hogy milyen változások zajlanak le az egyes agyi területeken az alkoholfogyasztás hatására. A kutatások elősegítik annak a pontosabb megértését, hogy miként alakul ki az alkoholfüggőség, miért van az alkoholnak jutalmazó hatása, és milyen tényezők befolyásolják az alkoholra való érzékenységet. Ennek segítségével megállapíthatóak azok a rizikófaktorok is, amelyek elősegítik valakinél azt, hogy alkoholistává váljon. Ezen kívül lehetővé válhat majd az alkoholisták különböző csoportjainak személyre szabottabb kezelése is. Az alkoholfüggőséget kialakító komplex folyamatok teljes megértéséhez természetesen még sokat kell finomítani a módszereken.

Veszélyek

 • Az alkohol a szervezetbe kerülve idegméregként viselkedik, azaz pusztítja az idegsejteket.
 • A rendszeres alkoholfogyasztás súlyos korai szellemi leépüléshez, elbutuláshoz, agyi érelmeszesedéshez, az emlékezet romlásához vezethet.
 • A terhesség alatti alkoholfogyasztás az újszülött súlyos szellemi és testi károsodásához vezethet.
 • Az alkohol túladagolása akár halált is okozhat.
 • Az alkohol hatása alatti vezetés rontja az ítélőképességre. Magyarországon minden tizedik közúti balesetet alkohol hatása alatt vezető személy okozza.
 • Az alkohol használata fokozott agresszióhoz vezethet. Magyarországon minden harmadik erőszakos bűncselekményt alkohol hatása alatt követnek el.
 • Az alkohol depresszáns gyógyszerekkel történő együttes használata nagyon nagy mértékben növeli a halálos túladagolás veszélyét.
 • Ritka, de előforduló szövődmény az úgynevezett kóros részegség, amely akár egyszeri alkoholfogyasztás nyomán bekövetkező, súlyos szorongással, nyugtalansággal és hallucinációkkal járó elmekóros állapot.

Az alkohol hatásmechanizmusa

Az alkohol gátolja az idegsejtek jelátvivő anyagainak (neurotranszmitterek), pl. a gamma-amino-vajsav (GABA) felszabadulását, továbbá a glutamát-receptorok működését. Az alkohol módosítja az idegsejtek jeltovábbításában szerepet játszó un. kalciumcsatornák működését is, mivel gátolja a kalcium belepését a sejtekbe. Kis mennyiségű alkohol fokozhatja az idegrendszer működését, ami feloldja a gátlásokat és oldja a szorongást. A GABA-hoz hasonló hatásával és a glutamát-receptorok gátlásával neurodegenerációt okoz azzal, hogy az idegsejtek pusztulását (apoptotikus képességét) fokozza, ami különösen embrióban és fiatal szervezetekben az idegrendszer fejlődését lassítja vagy gátolja. Ennek következtében a mértéktelen alkoholizmus az utódokban csökkent agytérfogathoz vezet vagy súlyos magatartászavarokat okozhat. Az alkohol centrális depresszív hatásmódja az általános érzéstelenítőkhöz hasonló: növeli az idegsejtmembrán fluiditását, fokozza az asszociatív készséget, átmenetileg növeli a kreativitást, majd krónikus mérgezés kapcsán jelentős idegsejtpusztuláshoz vezet. Az etilalkohol metabolitjai, egyes aldehidek (pl. az acetaldehid) és az etilacetát mérgező hatású és a sejtek oxigénfelvételét is csökkenti. Az alkohol hatásosan gátolja nagyon sok létfontosságú, a szervezet méregtelenítésében szerepet játszó enzim, pl. az alkohol-dehidrogenáz, de más enzimek működését is.

Az alkohol befolyásolja a nemi hormonok szintjét: mindkét nemben fokozódik az ösztrogén-aktivitás, ami nőknél fokozott libidót, férfiaknál impotenciát okozhat. Az alkoholista férfiak emlője megnagyobbodik, mivel fokozódik a prolaktintermelés. Ugyanez a mechanizmus a nőknél a menstruáció elmaradását, álterhességet okozhat. Annak ellenére, hogy az alkoholizmus kialakulásában egyre jobban hangsúlyozzák a genetikai meghatározottság szerepét, ismeretes, hogy örökbefogadott, tehát genetikailag független utódok esetén ha a szülők alkoholisták, a gyermekek 3-4-szer gyakrabban lesznek alkoholisták, mint azok, akiknek a szülei nem isznak. Ebből adódóan a környezetnek meghatározó szerepe van az alkoholizmus kialakulásában. Bizonyos vallási közösségeknél, ahol teljes az alkoholtilalom, az alkoholizmus természetesen nem fordul elő, ugyanakkor azoknál a népeknél, akik már kicsi korukban is enyhe alkoholos italokkal itatják a gyermekeket, halmozódások figyelhetők meg, pl. a hazai szegényparasztság vagy a cigányság körében.

A nemek közötti különbség, így a nők és a férfiak alkoholizmusa is társadalmilag determinált. A férfiaknak átlagosan 3-5%-a válik alkoholistává, míg a nőknek 1%-a. Természetesen ez a szám országonként és népcsoportonként változik, és nem feltétlenül az összes alkoholfogyasztás mértékével arányos.

Az alkoholizmus következményei

Az alkoholizmust többnyire a “civilizált” életforma következményének tartjuk, pszichésen sérült személyiségek között gyakrabban fordul elő. A túlfeszített munka, a megoldatlan életvitel, a kielégítetlen ambíciók mind olyan tünetekhez, magatartásformákhoz vezethetnek, melyeknél az alkohol szorongásoldó hatása miatt megoldásnak tűnik. Először csak napi kismértékű alkoholfogyasztással kezdődik, ami társaságban segíti a feszélyezettség okozta szorongást. A rendszeres alkoholfogyasztás azonban hozzászokáshoz vezet, és a problémák megoldódása helyett az egyre mértéktelenebb alkoholfogyasztás következtében kialakuló betegségek és azok következményei jelentkeznek.

A legújabb epidemiológiai vizsgálatok szerint a kultúrált étkezéshez használt mértékletes italfogyasztásról nem kell lemondani. Az alkohol már évezredekkel ezelőtt “beivódott” az emberiség kultúrájába, és meg lehet tanulni vele a “békés együttélést”, azaz a mértékletes fogyasztást. A lényeg az, hogy ne bódultságot okozó hatásáért, hanem élvezeti értékéért, ízéért, illatáért – és mindig étkezéskor – fogyasszuk.

Pszichikai hatások

Az alkohol legjelentősebb hatásait a központi idegrendszerben fejti ki. Gátolja az idegrendszeri folyamatokat, de a gátló mechanizmusok esetleges gátlódása miatt jelentős mértékű izgatottság is előfordulhat. A pontos hatásmechanizmusról csak keveset tudunk (egyes feltételezések szerint a szer feloldódik a lipoidmembránokban és azok fizikai paramétereit változtatja meg). Mint a legtöbb drognál, így az alkoholnál is a konkrét hatás – különösen alacsony és közepes dózisok esetén – nagyrészt a fogyasztótól és a fogyasztás környezetétől függ. Egy-két pohár ital egy alkalommal levertséget és letargiát okoz, máskor, más körülmények között növekvő aktivitáshoz és feldobottsághoz vezethet.

Az alkohol gyakran oldja a gátlásokat, kellemes közérzetet, barátságos viselkedést eredményez. Sokakban feloldja a feszültségeket, gyakran előfordul, hogy a feszült, ideges embernek azt javasolják, “igyon egyet”. A másik oldalról az alkoholfogyasztókat gyakran jellemzi a kötözködő, agresszív viselkedés, erős italosok körében gyakoriak a verekedések és más erőszakos cselekedetek. Az alkohol jelentős szerepet játszik az erőszakos bűncselekmények nagy részének (gyilkosságok, nemi erőszak, személy és vagyon elleni bűncselekmények) elkövetésénél. Az alkohol vezetési képességekre gyakorolt hatásai jól ismertek, sokakat már közepes mennyiségek is komolyan befolyásolnak (a másnaposság állapota szintén befolyásolja ezeket a képességeket). Az alkohol jelentős mértékben megváltoztathatja a vele együtt fogyasztott gyógyszerek hatását, ez akár életveszélyes szövődményekhez is vezethet (pl. altatók, szorongás oldók és antidepresszánsok esetén).

Hosszútávú hatások

A legtöbb, egyébként normális személy esetében a hosszú időn át folytatott mérsékelt alkoholfogyasztás nem jár jelentős pszichikai vagy fiziológiai károsodással. Az erős italozás (öt-hat vagy több pohár naponta) azonban már különféle rendellenességekhez vezethet, ezek többségéhez az alkoholizmus fogalmát társítjuk.

Nincs a drogfüggők között olyan, aki a pszichikai-fiziológiai leépülés tekintetében elkeserítőbb képet mutatna az idült alkoholistánál. Ezeknél a személyeknél gyakran megfigyelhetők az emésztőrendszer, a keringési rendszer, a tüdők, a vesék, a hasnyálmirigy és az idegrendszer rendellenességei, gyakoriak körükben az alvási zavarok és az irreverzibilis agykárosodások. Az alkohol a májzsugor egyik fő oka. Az alkoholistáknál kialakulhat az emlékezetműködés tartós zavara, felléphetnek epilepsziás rohamok, komoly koordinációs zavarok, kialakulhat impotencia. Gyakori az étvágytalanság és a különféle táplálkozási zavarok, amelyek erősen csökkentik a szervezet védekezőképességét a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

A múltban azt gondolták, hogy ezek a rendellenességek mind az alkohol közvetlen hatásának tudhatók be, a mai álláspont szerint azonban többségük másodlagos eredetű – gyakran a hiányos táplálkozás, a nem elégséges tisztálkodás és általában az alkoholisták hanyag életvitelének a következménye. Előfordul, hogy az alkoholisták hetekig, sőt hónapokig kizárólag alkohollal táplálkoznak, ezért a szervezetükben veszélyesen alacsony szintre csökkenhet a fehérjék, a vitaminok, az ásványi anyagok és más fontos tápanyagok mennyisége.

Az alkoholistáknak csak kis százaléka válik képtelenné a társadalmi életre. Minden szociális rétegben találkozunk olyan alkoholfüggőkkel, akik szenvedélyük ellenére többé-kevésbé eredményesen be tudnak illeszkedni a társadalomba. Ezeknél a fogyasztóknál a pszichikai és fiziológiai rendellenességek kialakulása nagy mértékben életvitelüktől, ivási szokásaiktól és esetleges öröklött tényezőktől függ. Számos olyan alkoholista is van, aki nem mutat jelentős működési rendellenességeket.

Binge ivás

“Veszélyeztetett alkoholfogyasztó a magyar középiskolások negyede, az egyetemisták harmada. Mindez abból a kutatásból derült ki, amelynek során az ELTE Pszichológiai Intézetének munkatársai egy kutatóegyetemi projekt keretében 3053 középiskolás és 2317 egyetemista fiatalt kérdeztek arról, mikor, mennyit, de legfőképpen miért isznak, illetve ittak “

A fiatalok között egy új alkoholfogyasztási szokás, az un. binge ivás terjed. Ilyenkor a fiatalok egyszerre félliter 200-250 gr alkoholt tartalmazó tömény szeszes italt fogyasztanak. Az új “őrület” Angliából és USA-ból indult, már több halálos áldozata van.

Funk Sándor addiktológus óvatosságra inti a fiatalokat! Hölgyek esetében maximum fél, az uraknál egy deciliter az a mennyiség, ami még nem okoz súlyos károkat.

(Forrás: MN 2012. április 24.)


FEL
______________________________________________________________

 

1. 4. Anonim alkoholisták

Anonim alkoholisták (AA) azok, akik bevallják egymásnak “Józanul élni – az nehéz igazán”.

Bill Wilson – aki korában maga is alkoholista volt – egy könyvben (amelyet gyakran Nagykönyvnek, illetve színe alapján Kék Könyvnek is szoktak emlegetni) foglalta össze a harmincas években létrejött első AA közösség tagjainak élményeit. A módszer lényege: az élőszó erejével gyógyítás, az átélt élmények közös feldolgozása.

A gyűléseken az anonim alkoholisták megosztják egymással, milyenek voltak, min mentek keresztül, és most hol tartanak, ám mindenki csak önmagáról beszélhet: nincs direkt tanítás….

Hosszú út vezetett el hazánkban az AA klubok létrehozásáig és terjedéséig. A hetvenes években kényszer gyógykezelés (Nagyfán), majd a kórházak alkohológia osztályain kezelték az ide utaltakat, közben létrejött egy Alkohol Ellenes Klubhálózat, majd a nyolcvanas évektől kezdve az egyházak is beszálltak az alkoholisták megmentésébe..

A hazai anonim alkoholisták mintegy háromezren lehetnek!?Működésük alapja a csoport, de a csoportok egymástól teljesen függetlenül működnek. Aki komolyan gondolja a gyógyulást, annak naponta ajánlott látogatni az AA gyűléseit legalább három hónapig….

Honlapot működtetnek www.anonimalkoholistak.hu, ahol az érdeklődők megtalálhatják a Budapesti és a vidéki gyűlések helyét, időpontját.

Továbbá létrejött egy internetes közösségi oldalon egy online csoport. A virtuális gyűlések vasárnap este 8-9 óra között vannak. Skype azonosítójuk: jaffaa2012.

Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége elérhetősége: 8900 Zalaegerszeg, Radnóti u. 14. Telefon: 06/92-347-780. Mobil: 06/30-227-9250

Szövetségünk régről jó kapcsolatot ápol a ”Göcsej Alkoholmentes klub”-bal. Részünkre a közelmúltban telephelyet biztosítottak. Elérhetőségük: 8900 Zalaegerszeg, Kert u. 8.
FEL
______________________________________________________________

 

1.5. Alkohol, drog, öngyilkosság

Mi az, amiről nem beszélünk, mert szégyelljük? Ilyen az alkohol, a drog, az öngyilkosság és az abortusz is például. Az adásban nyíltan beszélnek azokról a tabukról, amelyről többnyire hallani sem akarunk, beszélnünk pedig még nehezebb. A vendégek – Vass István Péter, Kubiszyn Viktor, Brenner Balázs – elmesélik saját életük meghatározó szakaszát. A meglepetés hölgyvendég Kneszl Beáta Carmen volt.

A Duna TV Ridikül című műsorának 2017. május 12-i adása visszanézhető az alábbi linkre kattintva:
Drog, alkohol, öngyilkosság, függőség

FEL

_____________________________________________________________

1. 6. Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Az alkoholfogyasztáshoz és annak tompításához rengeteg legenda és tévhit kapcsolódik. Időről-időre felbukkannak azonnal kijózanító csodaszerek, tabletták, porok. Aki egy kicsit is reális, nem dől be ezeknek, igaz, aki észnél van, a vezetést sem erőlteti néhány stampedli után. Az autósok ne számolgassanak!

Gyakran halljuk, hogy „várok két órát, aztán már nyugodtan megfújathatnak”, míg mások lelkesen osztanak és szoroznak, hogy meghatározzák, mikortól gurulhatnak tovább. A tények azonban nem okvetlen függenek össze a népi matematikával. „Az alkohol kiürülésének ideje hozzávetőleg 10 gramm/óra. Ez természetesen egy átlagos szám, van akinek csak 5, de van akinek  16 gramm feldolgozására képes a szervezete óránként. Mivel nem ismerjük a testünket, nem tudjuk, milyen ütemben bontja le az alkoholt, ezért óva intünk mindenkit attól, hogy számolgatni kezdjen és így kockáztasson.

Az alkoholfogó falatkák segítenek-e bármit is?  „A zsírok és a tömött gyomor csak a felszívódást lassítja, az alkoholt nem ürítik ki a szervezetből”.  Ez esetben „ az alkohol lassabban fejti ki a hatását, nem ugrik hirtelen olyan magasra a véralkoholszint, de ezzel csak elodázzuk a hatást, és csak picit csökkentjük a csúcskoncentrációt.” 

Mennyi idő alatt bomlik le egy feles?
A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki, ami alapján megtudhatjuk, hogy egy liter (azaz ezer milliliter) vérben hány ezrelék az etilalkohol

1 ezrelék: 1000 ml vérben 1 ml alkohol van.
Egy köbcenti etilalkohol tömege 0,8 g.
1 ezrelék = 80 mg/liter
2 ezrelék = 160 mg/liter
3 ezrelék = 240 mg/liter

Egy deciliter 4 V/V% sörben 4 ml etil-alkohol van, amely (4 x 0,8) 3,2 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy korsóban az ötszöröse, 16 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.
Egy deciliter 50 V/V% pálinkában 50 ml etil-alkohol van, amely (50 x 0,8) 40 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy felesben 20 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 2 óra kell a lebontásához.
Egy deciliter 10 V/V% borban 10 ml etil-alkohol van, amely (10 x 0,8) 8 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy pohárnyiban ennek duplája 16 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.
Vigyázat, ezek átlagértékek, nem érvényesek minden emberre!

Másnap jön a macskajaj!
Ne feledkezzünk el arról sem, hogy kortyolgatás közben ugyan nagyon jól érezhetjük magunkat, viszont cudar lehet a másnap.  Miközben a szeszes ital hatóanyaga lebomlik a testben, acetaldehid keletkezik, ami nem csak a májat, hanem az agyat is károsítja. MÉREG. Az alkohol toxikus tulajdonsága miatt érezzük késleltetve a pusztító macskajajt. Azaz az alkohol akkor fejti ki a hatását, amikor már nem iszunk, amikor az alkohol már lebomlott bennünk. Ahhoz, hogy tompítsuk a kellemetlen másnapot, minden pohár italhoz alapból kérjünk két deci vizet – ha nem akarjuk tovább rontani az egészségünket, ne cukros üdítőt válasszunk.  

Hogyan mérnek? Az ittas vezetés és az alkoholos befolyásoltság megállapítására a legelterjedtebb módszer a kilélegzett levegő etilalkohol tartalmának, azaz a légalkoholnak, valamint a vérben lévő alkohol, más szóval véralkohol koncentrációjának a mérése.

MONDJUNK NEMET AZ ALKOHOLRA, VAGY NE AKARJUNK VOLÁN MÖGÉ ÜLNI! NE KOCKÁZTASSUNK A VEZETÉSSEL, TEGYÜK LE A JÁRMŰVET AZ ELSŐ POHÁR UTÁN! NE KOCKÁZTASSUK MAGUK ÉS MÁSOK ÉLETÉT!

Forrás: TAFELSPICC, interjú Dr. Zacher Gáborral
______________________________________________________________

1. 7. Interjú Zacher Gábor addiktológus főorvossal

Mit ajánl Zacher Gábor a másnaposságra?

Itt a fesztiválszezon, mindenki elindul szerte az országban, hogy kikapcsolódjon, azonban ez még nem jelenti azt, hogy hülyére kell magát inni az embernek – hangsúlyozza Zacher Gábor főorvos, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője. De mit gondol Tibi atyáról? Legalizálná-e a füves cigit? Mit tanácsol a szétcsúszott fiataloknak másnapra?

Bizonyára senkinek sem árt meg, ha egy-egy nyári fesztiválon csap egy görbe estét. Mit üzenne azoknak a fiataloknak, akik folytatják ezt az életmódot és hetente többször fogyasztanak alkoholt?

Az ilyenfajta fesztiválok megterhelik az egészségügyi rendszert, az egy hetes Sziget Fesztivál számunkra olyan, mintha nyolc és fél napból állna. Azonban egy ilyen esemény egészségbiztonsági szempontból sokkal jobb, mint Budapest belvárosa. Míg a romkocsmanegyedben egy utcán fekvő ember mellett vagy elmennek vagy kirabolják, addig a fesztiválokon külön orvosi sátrat állítanak fel, folyamatosan cirkálnak a szakemberek és az önkéntesek is. Azonban egy-egy ilyen rendezvény sem jelenti azt, hogy hülyére kell innia magát az embernek. Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt, hanem állítsanak fel egyfajta keretrendszert és jelentsék ki, „nincs harmadik”.

Ismert Önről, hogy egyáltalán nem támogatja a marihuána legalizálását. Mivel győzné meg azokat a fesztiválozókat, akik jó ötletnek tartják a “fű” törvényesítését?

Attól, hogy valaki támogat valamit, nem biztos, hogy meg is valósul. Nem feltétlenül kell őket meggyőzni, hiszen ebben a témában nem nagyon várható népszavazás, ez alapvetően egy szakmapolitikai kérdés. Azonban nem hiszem, hogy a jövőben ez a téma napirendre kerül. Hiába jönnek azzal, hogy milyen jól járna az ország, ha jövedéki adóval terhelnék a füvet, hiszen ha megnézzük, az alkohol jövedéki adójából származó bevétel háromszorosát költjük az alkoholista betegek gyógyítására. Nem beszélve arról, hogy a marihuána addikciós potenciálja megegyezik az alkoholéval. Ráadásul nagyon nehéz lenne meghúzni a határt a hatóanyagok legalizálásánál, mindig újabbat és újabbat „engednének be”. Sokkal egyértelműbb egy zárt ajtó.

Jó eséllyel az idei fesztiválokat sem fogják elkerülni a dizájner drogok. Mire figyeljünk oda, hogy véletlenül se kerüljünk kapcsolatba ilyesmivel?

Sokkal kevesebb olyan eset történik, hogy beleraknak valakinek az italába valamit, mint amiről hallunk. Csak egy fiatalnak egyszerűbb otthon azt mondania, hogy nem saját magától vett be valamit, illetve nem ivott annyit, hogy már ne emlékezzen arra, mit csinált. Csakis rajtunk múlik az, hogy el tudjuk kerülni az ilyen helyzeteket, hiszen mi döntjük el, hogy elfogadjuk-e a szert vagy nemet mondunk rá. Tizenöt éve, ha elmentünk egy buliba, akkor felismertük, hogy milyen anyaggal kínálnak meg minket, ma azonban ez már lehetetlen, hiszen rengeteg hatóanyaggal és azok kombinációjával találkozhatunk. Óriási bizonytalanságot jelent, ha valaki drogozik, hiszen nem tudhatja, hogy mit vesz be és az milyen hatással lesz a szervezetére. Például csak a biofűből 250-et ismerünk. Engedély nélküli emberkísérlet az, ami manapság zajlik.

Mi a véleménye Tibi atyáról? Jó poén, ami még belefér vagy éppen ellenkezőleg: kifejezetten káros?

Voltam náluk előadni a kocsmájukban, megvettem a könyvüket és a pólót is kaptam tőlük. Egy nagyon jól kitalált brand. Ez abszolút nem az alkoholizmus hirdetéséről szól, aki nem érti ki belőle a gúnyt és az üzenetet, az „szoftverhiányos”.

Nyilvánvaló, hogy egyik pillanatról a másikra nem, de talán még egy generáció alatt sem oldható meg az alkohol, a tudatmódosító szerek problémaköre. De mit gondol, hosszabb távon hogyan lehetne elindítani a szemléletváltást egy magyar fiatalban vagy épp egy magyar családban?

Legalább egy emberöltőre lenne szükség. Csak meg kell nézni a magyar szociodemográfiai állapotokat, meg akarjuk nevelni a fiatalokat, csak nem érdekel minket, hogy mi van mögöttük, miért olyanok, amilyenek. Ha van egy probléma, ami komolyan érinti az ifjúságot, akkor igenis meg kell keresni a szociodemográfiai gyökerét. Ez többek között a mélyszegénységből, szegénységi droghasználtaból, az alkohol, mint feszültségoldószer használatából, a nyugtatók szedéséből és a napi öt és fél óra tévézésből ered. Mit várunk a gyerektől, ha ilyen szociális mintából tanul? A magyar valóság nem itt van, le kell nézni a végekre is. Az elefántcsontot toronyból minden másnak tűnik.

A másnaposság enyhítésére az uborkalétől a húslevesen át a „kutyaharapást szőrével” módszerig számtalan trükköt és ezek ellenkezőjét is ajánlják, ennek ellenére persze egyik sem tekinthető univerzális gyógymódnak. Önnek van tanácsa arra az esetre, ha már megtörtént a baj?

Sem az uborkalevet, sem az alkoholfogyasztás folytatását nem javasolnám, vannak azonban recept nélkül kapható, gyomorsav-elválasztást csökkentő tabletták, illetve szukralfát hatóanyagú tabletták, amelyek a háborgó gyomorra gyógyírt jelenthetnek. A „szoftverben bekövetkező bajokkal nem tudunk kezdeni semmit, de van egy olyan módszer, ami garantáltan hatni fog: a legegyszerűbb a másnaposságot megelőzni a keretek betartásával.

(Forrás: Te vagy a jobbik! A Jobbik Ifjúsági Tagozat Lapja az EFOTT-ra, 2018.)

______________________________________________________________

1. 8. Macskajaj kezelése: szinten tartás vagy népi gyógymódok?

A fesztiválozók legnagyobb ellensége a másnaposság. Egy aljas, fájdalmas betegség, amely nemcsak a jó hangulatot és közérzetet veri szét, hanem durvább esetekben a jövőnket is negatívan tudja befolyásolni, hiszen fontos randik, találkák, jónak ígérkező bulik veszhetnek kárba miatta. De megelőzhető és kezelhető-e hatásosan a Macskajaj?

Az egészségügyi és tudományos kutatóintézetek sajnos egyáltalán nem foglalkoznak az emberek százmillióit érintő problémával, kutatásaik fókuszában felháborító módon az utolsó utáni helyen sincsen a másnaposság kezelésére és elmulasztására kifejlesztendő orvosság megalkotása. Ezért csak különféle praktikákkal és népi megfigyelésen alapuló gyógymódokkal kezelhető, s előzhető meg valamennyire a macskajaj.

Másnaposságnak tulajdonképpen a kijózanodás folyamatát nevezzük, amely az alkohol okozta dehidratált, vagyis vízhiányos állapot következménye. Ezért érdemes egy átivott éjszaka során ügyelni arra, hogy egy-egy pohár alkoholos ital között igyunk egy-egy nagy pohár tiszta vizet is. Szintén célszerű a piálás előtt enni valami zsírosabb ételt, ami jobban felszívja az alkoholt.

De mit tehetünk, ha már beütött a baj?

Elsősorban sok folyadékot kell inni. Sokan esküsznek egy hideg sörre, aztán még egyre, s így tovább, ezt nevezzük szinten tartásnak. Van, akinek bejön, van akinek az előző esténél is csúnyább véget ér. Aki hallani sem akar az alkoholról másnap, azoknak sok-sok ásványvizet és gyümölcslevet érdemes fogyasztania, az utóbbiban lévő gyümölcscukor ugyanis serkenti az anyagcserét. A tojás pedig olyan anyagokat tartalmaz, amely a másnaposságért felelős acetaldehid mielőbbi lebontását kezdi meg. Nagyszerű választás még a hús-, vagy zöldségleveles az ásványi anyagok miatt, de a banán is, mivel visszaállítja az optimális nátrium- és káliumszintet. Emellett fontos a testmozgás, amely felgyorsítja a regenerálódást, viszont túlzásba sem szabad vinni másnaposan. Mind közül a legfontosabb és a legtöbbet segíthet a macskajaj leküzdésében a sok alvás, amit persze nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak.

Keretes: A magyar a nagyivó népek élvonalába tartozik

Nagyon sokat isznak a magyarok, különösen a férfiak. Több mint havi egy liter tiszta szesz jut minden 15 évesnél idősebb honfitársunkra, amivel a világrangsorban a nyolcadik helyen vagyunk. Az első helyen Fehéroroszország áll, őt követi Moldova, Litvánia, Oroszország, Románia, Ukrajna, valamint Andorra, utóbbi az egymás elleni futballeredmény mellett ebben is jobb nálunk.

(Forrás: Te vagy a jobbik! A Jobbik Ifjúsági Tagozat Lapja az EFOTT-ra, 2018.)

______________________________________________________________

1. 9. Szeszmentes november

„Száraz November” címmel indított kampányt a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány. A brit mintából merítő kezdeményezés célja, minimum harminc napnyi alkoholmentes életre sarkallni a résztvevőket. Az akció célközönsége nem csekély, hiszen évente 12 liter tiszta szesz számít nálunk átlagos fogyasztásnak, bizonyos becslések szerint pedig minden negyedik honfitársunk függő.

Harmadjára indul országos kampány a túlzott alkoholfogyasztás vissza-szorítására. A projekt célja nem feltétlenül az, hogy a résztvevők soha többé ne igyanak alkoholt, hanem hogy az egy hónapos önmegtartóztatással jobban megismerjék saját alkoholfogyasztási szokásaikat. Hazánkban évente 12 liter tiszta szesz az átlagos alkoholfogyasztás, ami nemzetközi összehasonlításban is igen nagy mennyiség. Kutatásokból kiderült ugyan, hogy hazánkban a fiatalok kevesebbet isznak, mint akár csak egy évtizeddel ezelőtt, de amikor igen, olyankor kifejezetten a részegség elérése a céljuk. Ezt a folyamatot erősítik a fiatalokra szakosodott kocsmák, melyek célzottan ezt az igényt akarják kiszolgálni.

A klinikai szakpszichológus szerint a fiatalok növekvő alkoholfogyasztásának számos káros következménye lehetett.

Az agyunk csak a húszas éveink közepére válik igazán éretté, az ezelőtt elfogyasztott alkohol nagymértékben hathat az agy fejlődésére. Legfőképpen az emlékezetért és a tanulásért felelős részek működésére. Míg a felnőtt férfiak a társas hatások, illetve a konformizmus miatt menekülnek az alkoholba, a nők a legtöbb esetben különböző lelki okok miatt nyúlnak az italhoz, nehezebben vállalják alkoholizmusukat. Az idei Száraz novembernek ezúttal tematikus tartalma is lesz, a nők alkoholfogyasztása ugyanis kiemelt témaként szerepel a kampányban.

Forrás: NOOL 2018., november 8.

_____________________________________________________________

2. DROGFÜGGŐSÉG
FEL
_____________________________________________________

Drog01 Drog02
FEL
______________________________________________________________

Riasztás magazin 2014. április 1-i adása 2. riport (11:08 perctől kezdődik)

Duna TV – Új nemzedék műsor, 2017. március 12-i adás, 13:10 perctől
Ráckeresztúri Drog- rehabilitációs Központ bemutatása

FEL

__________________________________________________________________________

2.1. FIGYELEM!

Új dizájnerdrog szedi áldozatait

Életveszélyes dízájnerdrog terjedésére hívta fel a figyelmet a rendőrség. A hivatalos tájékoztatás szerint a közel múltban több orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt a korábban ismeretlen pszchioaktív szer, egy szintetikus kannabinoid – köznapi nevén műfű – miatt.

A káros vegyület feltehetően Kínából érkezik hazánkba. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) jelentése szerint az elmúlt egy hónapban kilenc megye 79 büntetőeljárása során mutatta ki igazoltan a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új szintetikus anyag jelenlétét. A hatóság hozzátette, az eddig ismert ügyek közös jellemzői, hogy a dizájnerdrogot 15-17 év közötti gyerekek fogyasztották. A műfűből sodort cigarettát készítettek, amelynek elszívása után rövid belül rosszullét, nem egy esetben légzésbénulás és eszméletvesztés jelentkezett náluk. A fiatalok jellemzően focipálya, iskolák közeli terek, buszpályaudvarok környékén élnek a veszélyes pszichoaktív szerrel. Az anyag azonban megjelenhet az általános és a szakképző iskolákban is. AZ ORFK széles körű akciót indított az új dízájnerdrog visszaszorítása érdekében.

(Forrás: MN 2014. 05. 15.)

FEL

______________________________________________________________

2.2. Veszélyes bódulat

Riasztás magazin 2014. július 22-i adás

FEL

______________________________________________________________

2.3. Újfajta terápia drogfüggőknek

Miközben országszerte egyre nagyobb gondot jelentenek a súlyos egészségi károsodást és korai halált okozó új dizájnerdrogok az ellátásban a kórházak mellett egyre nagyobb az alapítványok szerepe.

A legnagyobb baj, hogy az utóbbi öt-hat évben rengeteg új, szintetikus dizájnerdrogot dobtak piacra, ezek növelték a halálozási számokat is. Ezek akár egyszeri használat után is halálosak lehetnek, és két-három évnyi használat után sokkal súlyosabb szöveti károsodást, jóval több trombózist és pszichést betegséget okoznak, mint az elődeik. Az egész országban rossz a helyzet, hiszen hazánkban tíznél is kevesebb drogambulancia létezik, közülük három addiktológiai osztály Budapesten üzemel – a Merényi Gusztáv, a Jahn Ferenc és a Nyírő Gyula Kórházban. Az intézmények mellett azonban óriási szerepük van a különböző alapítványoknak is, amelyek célja, hogy segítsék a függők leszokását és ismételt beilleszkedését a társadalomba. A legfontosabb, hogy napi rutint kapjanak a betegek, ebben pedig az alapítványok is tudnak segíteni, nem feltétlen szükséges a kórházi kezelés.

A Nyírő Gyula Kórházban évente körülbelül nyolcszáz beteget látnak el. Nemrégiben változtattak a kezelési módon, most a pszichoterápiás megközelítést alkalmazzák. Ennek lényege, hogy egy legalább három hónapos csoportos terápián vesznek részt a függők, ahol megtanítják nekik az állapotuk jellegzetességeit, illetve olyan alaptechnikákat, amelyekkel hatékonyan kezelhetik a bennük felvetődő gondolatokat. A cél, hogy felismerjék, dönthetnek másként is. Az érzéseikről annak ellenére beszélniük kell, hogy esetenként az őszinteséggel is problémáik vannak. Nem szabad azonban bezárkózniuk, mert akkor nem lehet hatékonyan kezelni a sóvárgást.

A függőség kapcsán nem feltétlenül kudarc, ha valaki időnként visszaesik, mert lehet, hogy közben négy-öt év is eltelik. Már az is sikernek lehet elkönyvelni, ha valaki hosszabb távon tiszta marad, és ha meginog, azon kell dolgozni, hogy ismét az legyen. A cél az ártalomcsökkentés, ebben segíthet a Félúton Alapítvány vagy a Megálló Csoport Alapítvány is. A legtöbb kábítószer-fogyasztó azért dönt a kezelés mellett, mert ezzel elkerülheti a büntetőeljárást. A törvény szerint ugyanis ha valaki fogyasztói típusú bűncselekményt követ el, és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos kezelésen, akkor nem fogják megbüntetni. Ezt a folyamatot hívják elterelésnek.

A Nemzeti Drogfókuszpont 2015-ben publikált, legfrissebb adatokat tartalmazó jelentéséből megtudtuk, kezelést cannabis használat miatt 55,5, amfetaminhasználat miatt 12,5 százalék kezdett. Az opiáthasználat kismértékben (4,2 százalék) volt a jellemző indok, továbbá a kokain- és ecstasy-használók aránya is két százalék alatt volt. A felsoroltakon kívüli egyéb szereket – vélhetően pszichoaktív dizájnerdrogokat – a kezelést kezdők nagyjából negyede jelölte meg elsődleges szerként. A jelentés szerint az új szerek használóiról elmondható, hogy magasabb közöttük a nagyon fiatalok – 20 éven aluliak – aránya, illetve, hogy kezelési igény e szerek használata esetén korábban jelentkezik. Két évvel ezelőtt 23, kábítószer-használattal közvetlenül összefüggő halálesetet jelentettek a speciális halálozási regiszterbe.

Szintetikus szerek: Az új pszichoaktív szerek jelenléte folyamatos, sőt a lefoglalási adatok szerint egyre nagyobb teret hódítanak. A legnépszerűbb anyagok a cannabis helyettesítésére használt szintetikus cannabinoidok, valamint a stimulánsok alternatívájául szolgáló szintetikus kationok. A hatóságok látkörébe került bódító készítmények kétharmadát ezek tették ki. Az eddig ismertté vált több mint 130-féle „műfű” fogyasztása – csakúgy, mint az új pszichoaktív szerek zöme – súlyos egészségi következményekkel járhat. Ilyenek a légzésbénulás és görcsrohamok, de számos haláleset is e szerek számlájára írható.

(Forrás: MN 2016. január 9.)

Szerkesztői megjegyzés: Szükség esetén az Egészség- és Családvédő Országos Egyesület addiktológus főorvosaihoz is lehet fordulni!

FEL

______________________________________________________________

2.4. Belvárosi kávéház

2015-ben nyitott meg a református egyház égisze alatt működő Adna Café Budapest belvárosában – a békét, nyugalmat árasztó helyet egyre többen keresik fel. Nem véletlenül: a kávézó prevenciós missziót is folytat, üzenete szerint megszilárdítja azokat, akik még nem próbálták ki a drogokat, illetve aki mégis, itt megerősítést kap, ne tegye újra. A kávéház „kihelyezett templom”, ahol Isten, az evangélium, a kegyelem tapinthatóvá válik. Utánajártunk, miként valósul meg ez a hétköznapokban.

Mindig lelki probléma áll a drogozás vagy alkoholfogyasztás hátterében, leginkább a szeretethiány miatt nyúlnak önpusztító anyagokhoz a fiatalok, azok segítségével próbálják elkerülni az érzést, hogy nem szeretik őket eléggé – mondja, egy felszolgáló az Adna Caféban, aki maga is szerhasználó volt három évig. A pincér először nyugtatóhoz nyúlt, mániákus depresszióban szenvedett, majd mivel az egyik határ menti településen élt, a legújabb szereket is megkapta – lazítókat szedett, kipróbálta a füvet és a heroint is. Behatóan ismeri tehát a problémát. Először nem hiszik el neki a srácok hogy drogozott, de a beszélgetések során gyorsan bebizonyosodik ennek az ellenkezője.

A különleges kávézót a Válaszút a Szenvedélybetegekért Alapítvány és a Magyarországi Református Egyház drogmissziós intézményei hozták létre az éttermi negyed, a Ráday utca szomszédságában. Az „adna” szó jelentése: „öröm Istenben”, a kávézó e szellemiség jegyében nem titkoltan a tinédzsereket és a húszas éveikben járók rizikócsoportját célozza meg, a fiatalok ugyanis itt gátlások nélkül beszélhetnek a problémáikról. Prevenciós hely szeretnének lenni, még ha eleinte szerhasználók is betértek, mert azt hallották a rádióban, közösségi médiában, hogy ez egy „drogos kávézó”. Ezekkel a fiatalokkal is több órát beszélgettek, majd a református egyház Krisztina körúti drogkonzultációs irodájába irányították őket. Ugyanakkor látogatott már a kávézóba idős néni is, aki szerhasználó unokája miatt aggódott, arról érdeklődött, mit tehetne érte.

A szeretet a fontos, hogy békés, meleg, otthonos legyen a hely. A kisteremben előadásokat rendeznek, a bajba jutottaknak lelki segítséget nyújtanak. „A templom jöjjön ki az utcára” – ez volt a nyitáskor a szlogen. Úgy tűnik, ebbéli szolgálatának egyre inkább eleget tesz az Adna Café, hiszen olyanok is betérnek, akiknek semmi köze nem volt korábban az egyházhoz, itt viszont jól érzik magukat, társasjátékoznak, a munkatársak pedig igyekeznek olyan légkört teremteni, hogy később is bizalommal forduljon feléjük az ifjúság. Reggelente a diákok isszák kávéjukat, akik később lyukasóráikban ugyancsak átugranak. A társasok az ablakban sorakoznak, s vannak könyvek is, mindkét kört bővíteni akarják. Néhány asztalra csomagolópapírt terítettek le, amelyekre mindenki kirajzolhatja magából érzéseit egy cappuccino mellett.

Ötletdobozba várják a fiatalok kívánságait, milyen programokat, előadásokat szeretnének. Egy javaslat már érkezett is: legyen tükör a kisteremben, hogy táncolhassanak. Urbán Ákos barista, programszervező, pályázatfigyelő elmondja, rendeznek majd közösségi alkalmakat, amelyek témájára bárki javaslatot tehet. Ezek mellett irodalmi alkalmak, dicsőítések már most is várják a fiatalokat, akik jellemzően sokáig maradnak, olykor három órát is eltöltenek a kávéházban.

Egy fekete mellett értelmes programokat találnak, valamint szakemberekkel találkozhatnak. A tanácsadó elmondja, sokszor kapcsolati problémák miatt fordulnak hozzá, de beszélget „valláskárosultakkal” (akik valamilyen okból kiégtek gyülekezetükben), ahogy szerhasználókkal is. Sajnos az egyetemeken tanulók 65 százaléka már kipróbált valamilyen drogot, ezért szeretnének a fiatalokhoz közelíteni, támaszt nyújtani nekik.

A drogfogyasztókhoz az első kérdése: akar-e az illető változni? Ha igen, az a tanácsa, hogy a szerhasználónak el kell hagynia azt a kört, amelyben mozog. Ezután arra kéri, keressen fel szakértőt. Leginkább a kocadrogosok fordulnak hozzá, akik feszegetik a határaikat, arra kíváncsiak, mikor válnak függővé, meddig mehetnek el. Mindez azt bizonyítja, hogy a fiatalok tisztában vannak a drog veszélyeivel, de a hétvégi alkalmi szerhasználatról nem akarnak lemondani. Amikor azt tanácsolják nekik: ne drogozzanak, először csalódottak lesznek, ám a lelki tanácsadó igyekszik a bizalmukba férkőzni, mert ha sikerül, meg lehet győzni őket a veszélyekről, és így segíthet rajtuk.

Az alkoholmentes helyen (amit a Dunamelléki Református Egyházkerület ad kedvezményesen bérbe) az alapítvány igyekszik divatba hozni a józan bulizást. Az Adna Caféban egészséges, minőségi, és amennyiben lehetséges, termelőtől származó alapanyagokból készült ételek, italok várják az idelátogatókat. Az elején csak a baráti kör kereste fel a nyerstégla-burkolatú kávéházban, de ma már egyre több csoport jön felekezetközi imaalkalmakra, de érkezett már esküvői felkérés, és rendeznek kiállításokat is. Az érkezők háromnegyede már ismeretlen, s akadnak külföldiek is. Ők elsősorban a kitűnő kávé miatt ugranak be, a TripAdvisor ajánlja a helyet.

(Forrás: MN 2015. szeptember 30.)

FEL
______________________________________________________________

2.5. Biofűüzem

Több száz, droggal kapcsolatos ügyük van az arizonai hatóságoknak évente, a Kábítószer-ellenes Hivatal munkatársai ritkán tapasztalnak olyat, amin megdöbbennek. Mégis ez történt néhány napja, amikor felfedezték az Egyesült Államok első olyan biofűüzemét, amelyben a félrevezető nevű dizájnerdrogot fentanil hozzáadásával állították elő. Utóbbi az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító, amely a hatóságok szerint ötvenszer olyan erős, mint a heroin. Ha ismerősen cseng a neve, az nem véletlen: a közelmúltban Prince halálával kapcsolatban hallhattunk róla. A szakorvosi vélemények szerint ugyanis a legendás zenésszel is ennek a szernek a túladagolása végzett.

A lefülelt üzemben a hírek szerint betonkeverő segítségével elegyítették a vegyszereket, s a több százezernyi lefoglalt adag végső célja az utca lett volna, ahol igen kelendők a herbálnak is nevezett dizájnerdrogok. Nem azért, mert annyira euforikus élményt nyújtanak: a szakemberek szerint a rövid kellemes érzés után hamar borzasztó fizikai és pszichés tünetek jelentkeznek. Vonzerejük három alappillére, hogy olcsók, könnyen elérhetők, és az emberek alig tudnak róluk valamit. A biofű elnevezés miatt sokan abba az illúzióba ringatják magukat, hogy ha nem egészséges is, de tulajdonképpen természetes alapanyagokból készült a füstölgő szál, amit az ujjaik között tartanak.

Így volt ezzel Connor Eckhardt is. A 19 éves amerikai fiatal 2014-ben baráti társaságban elszívott egy ismeretlen összetételű biofűcigarettát, majd kisvártatva kómába esett. Elrettentésképpen a családja feltett az internetre egy rövid felvételt a fiúról, ahogyan Newport Beach-i kórházi szobájában elbúcsúznak tőle, mielőtt a személyzet átviszi a műtőbe, hogy szerveit olyanoknak adják, akik számára még van remény. A tragédia után Eckhardték alapítványt hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet a dizájnerdrogok veszélyeire, és szigorúbb jogi szabályozásukért kampányoljanak. Ezek a kábítószerek ugyanis abszurd módon több államban a boltokban is kaphatók, igaz, azzal a felirattal ellátva, hogy „nem emberi fogyasztásra való”. A fiú egyébként a végzetes adagot az otthonától egy sarokra levő vegyeskereskedésben vásárolta.

Szeretnénk azt gondolni, hogy Magyarországon ilyesmi nem történhet meg, de nincs okunk az optimizmusra. A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának legutóbbi jelentésében arról számolnak be, hogy hazánkban is több olyan eset történt, amikor ecstasyval kevert biofű okozott súlyos mérgezéseket. Noha pontos adatok nem állnak rendelkezésre a herbál használatának hazai elterjedtségéről, az elvonókúrákon egyre gyakrabban bukkannak fel a biofű rabjai, és sok vidéki gyermekotthonban ritka kivétel az a kiskamasz, aki ne fogyasztott volna dizájnerdrogokat. A szakemberek a szintetikus drogok megjelenését Magyarországon 2010-re teszik, négy évvel később pedig már tömeges, az ismeretlen összetételű szerekhez köthető iskolai rosszullétekről érkezett bejelentés. Megfelelő tájékoztatással szeretnénk megóvni azokat, akikre potenciális fenyegetést jelentenek ezek a szerek.

Nagy szükség van a széles körű felvilágosításra. Az interneten számos fórumon kérdezgetik egymást a fiatalok arról, milyen hatásai vannak a herbálnak. Álneveik rejtekéből az iránt érdeklődnek, hogyan lehet leszokni, meddig tartanak az életüket megkeserítő elvonási tünetek. Kevés a biztató válasz, abban viszont mindenki egyetért, hogy a biofű napok alatt rabjává teszi az embert. Ha ezt többen tudnák, talán kevesebben lépnének arra az útra, mint Connor Eckhardt.

(Forrás: MN 2016. június 25.)

FEL
______________________________________________________________

2.6. Biofű függőség

A megtévesztő nevű biofű, azaz szintetikus cannabinoid szinte azonnal függőséget okoz, hatásai pedig kiszámíthatatlanok. Ennek ellenére a szer széles körben elterjedt Magyarországon. A hazai szakemberek egy kutatás során arra keresték a választ, mi az oka annak, hogy a borzasztó fizikai és pszichés tüneteket okozó kábítószert sokszor mégsem tudják letenni a fogyasztók.

Az interneten Kínából rendelt fehérbor, patkányméreg, zsálya, hipó, kenőolaj és vízkiszorító spray – többek között ezeket használják fel esetenként a műfűként, más nevén biofűként, illetve herbálként is ismert dizájnerdrog elkészítéséhez. Bár a kábítószer neve megtévesztő, valójában szintetikus anyagról van szó, amely sok más drognál erősebb, veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb. Noha magyarországi elterjedtségéről csak becslések vannak, a szakemberek szerint a terápiában, illetve rehabilitációs intézményekben megjelenő használók gyógyulási és felépülési eredményei aggodalomra adnak okot. Két egyetem és a drogkonzultációs központ közös kutatásaként a szakemberek egy kvalitatív vizsgálat részeként hat olyan 20 és 26 év közötti, rehabilitációban részt vevő emberrel készítettek interjút, akik korábban éveken át fogyasztottak biofüvet. A kutatók a beszámolók elemzése révén igyekeztek bepillantást nyerni a szerhasználat élményébe és a személyiségre gyakorolt hatásába.

Az interjúk egyik fő jellemzője az volt, hogy az alanyoknak nagyon nehezére esett megfogalmazni, visszaadni a biofűvel kapcsolatos élményeiket. Jelentős különbség a szintetikus cannabinoidok és a más típusú szerek között, hogy rövidebb ideig (15-20 percig) hatnak. A szerhasználat élménye kiszámíthatatlan („Nincsen két egyforma cigi” – a szerhasználók által mondottakat szó szerint közöljük – a szerk.); előfordul, hogy a sokadik használat alkalmával is új élményekkel jár. Ezek az élmények azonban nagyon gyorsan fordulnak át pozitívból negatív irányba. Hiába jelentkeznek rövid időn belül súlyos pszichés és fizikai tünetek, a fogyasztó nem tudja abbahagyni a használatát, mivel a biofű akár már néhány alkalom után súlyos függőséget okoz. („Szinte mintha nem is tudnál magadról, annyira kívánja a szervezeted, hogy mégis szívod, de tudod, hogy nem jó, de annál inkább kéreti magát.”) A szerhasználat velejárója, hogy miközben egyre inkább a háttérbe szorul a fogyasztó személyisége, egyúttal felerősödik az egója, és sokkal agresszívabb lesz. Ráadásul utóbbi tünetek az elvonás közben egy ideig még fokozottabban jelentkeznek. („Féltem attól, hogy ha nem veretek be, akkor előjön az az agresszívabb énem.”)

A kutatásban megkérdezettek közül többen arról számoltak be, hogy a műfű irányította őket, átalakította a személyiségüket, hatása alatt olyasmit műveltek, amit józanul soha nem tettek volna meg. („Akkor már saját magam ellensége vagyok, és megteszek olyan dolgokat, melyeket álmomban nem tettem volna. És utána meg csak megkérdezem magamtól, hogy ez én vagyok, vagy ki vagyok én?”)

Magyarországon 2010-ben következett be az úgynevezett dizájnerdrog-robbanás. Ekkor a katiként közismertté vált mefedronról szóltak a hírek. Az akkor még a Józsefvárosban működő tűcsereprogramban dolgozó szakemberek azt tapasztalták, néhány hónap leforgása alatt a klienseik körében 90 százalékra nőtt a katit fogyasztók aránya. A következő alkalommal 2014-ben kerültek a figyelem középpontjába ezek a szintetikus szerek. Ekkor tömeges iskolai rosszullétről érkeztek bejelentések. Nem igaz, hogy a dizájnerdrogok csak Budapesten volnának jelen. Több olyan vidéki gyermekotthonban is jártak a szakemberek, ahol mindenki jól ismerte az ilyen kábítószereket.

(Forrás: MN 2016. június 24.)

FEL
______________________________________________________________

2.7. A drogosok kezelésre szorulnak

1998-ban csak a fővárosban egy-egy hétvégén egymilliárd(!) forint értékű kábítószer fogyott. Nincs okunk azt hinni, hogy azóta megjavultak a drogfogyasztók, és kevesebb szert használnak, mint korábban. Sőt, az adatok szerint 2007 és 2013 között mintegy 50 százalékkal nőtt a drogfogyasztás Magyarországon

A fővárosi rendőrség 2015-ben komoly erőfeszítéseket tett a kábítószer-helyzet rendezésére, nemcsak kínálati, hanem keresleti oldalon is. Számos elfogás történt, amelynek mérlege: 72,2 kilogramm marihuána, 1270 tő indiai kender növényi tő, 950 gramm kokain, 13 kilogramm amphetamin, 5 kilogramm hasis, 31 300 tabletta és 2,5 kilogramm heroin.

A Ténytár blog kitér a drogfogyasztás szociológiai jellemzőire is. E szerint egy fővárosi elitgimnáziumba járó, jómódú diák más drogot fog fogyasztani és más okból, mint egy vidéki, szegénységben élő fiatal. Kokaint például a jómódúak, a felső tízezer tagjai fogyasztanak, hiszen ők tudják megfizetni az adagonkénti 15–25 ezer forintot. A vidéki gettókban nyomorgók és a kispénzű diákok számára az úgynevezett biofű vagy a kristály érhető el, hiszen egy-egy adag két-háromezer forint. Igaz, az ezekkel a szerekkel élők szó szerint orosz rulettet játszanak: a drog-tiltólista miatt ezeknek a szereknek a vegyi képleteit állandóan változtatják a gyártók, hogy ne lehessen büntetni a tevékenységüket. A módosított vegyületekről azonban soha nem tudhatók, hogy pontosan mit tartalmaznak, milyen hatásuk lesz.

A szakemberek folyamatosan kongatják a vészharangot. A drogfogyasztóknak segíteni kell. A drogosok elsősorban szenvedélybetegek, kezelésre szorulnak.

(Forrás MN, 2016. február 17.)
FEL
______________________________________________________________

2.8. Lányok a drogrehabon

Próbáld meg, segítünk!

Alig egy éve működik Magyarországon az egyetlen olyan drog rehabilitációs intézmény, amely 14–18 év közötti lányokat is fogad. Talán nem is sejtjük, mekkora szükség van rá! Aki fél tőle, mert ijesztő börtönnek képzeli, mérhetetlenül nagyot téved. Balázs-Piri Krisztina riportja.

Mindenki temploma

Szolid családi házak között kanyargunk a X. kerületi Cserkesz utcában, amíg végül egy zöldben pompázó kis térre érünk. Hátrébb panelházak emelkednek, de középütt ott áll a valamikori kőbányai zsinagóga gyönyörűen felújított épülete. Amikor becsengetek a patinás, vasveretes faajtón, arra gondolok: mennyi ima, könyörgés, sóhaj szállt már fel innen a Mindenhatóhoz…

Ez az egyetlen olyan zsinagóga Európában, amelyen kereszt is létezik. Kálmán rabbi egykor Mindenki Templomának hívta, és ezt az örökséget szívesen vállalják. Befogadnak minden rászorulót, mindenkit, aki békében, jó szándékkal érkezik, nem számít az előélete vagy felekezeti hovatartozása.

Terápiás foglalkozás

A foglalkozást az alapítvány elnökigazgatója vezeti: irodalmi művek segítségével tapasztalják meg a résztvevők a kon?iktusok megoldásának lehetséges módozatait. De Amicis A szív című könyvének egyik fejezete van terítéken, mégpedig a kéményseprőinas története, akinek lyukas zsebéből kipotyogtak a munkájáért kapott ?llérek, és most nem mer hazamenni, de a leányiskola kis hallgatói segítenek rajta. Hullanak a soldók, a szeretet, az együttérzés, a szolidaritás pénzei… A terápiás csoport tagjai maguk között boncolgatják tovább a mese tanulságait, nevezetesen, hogy a fondorlatos félelemmel szemben a bizalom és a segítő, gyógyító kérdések megfogalmazása mennyire fontos. A csoportban a tizenévesek mellett a rehabilitációs programban résztvevő felnőtt nők, anyák is vannak: mindegyikük története más, és mégis hasonló. Alkohol és/ vagy gyógyszer; először elvész a környezet bizalma, aztán a munkahely, az otthon – és elkövetkezik a pillanat, amikor dönteni kell, hogyan tovább. Ezek a történetek segítenek a ?atal lányoknak is, hogy megértsék, mindig van, lehet visszaút. A tizenévesek történetei viszont az anyáknak adnak muníciót: a nők szerhasználati motivációjában – az életvezetési nehézségeken, a magányon, váláson, a közeli hozzátartozó halálán vagy betegségen, a bántalmazottságon, a szexuális zaklatáson túl – nemegyszer ott vannak a súlyos, megoldatlan gyermeknevelési problémák is.

Történet

Tizenhét éves, kristállyal és biófűvel kezdte; szívták a barátjával, „és még csak jó sem volt”. A barátnője vette először észre, hogy valami baj van, aztán sokasodtak a problémák, rosszullétek, mentők, szökések, majd újra kezdődött elölről minden. Mintha ködben töltötte volna azokat a hónapokat, folyamatosan, makacsul ismételgetve, hogy „én nem vagyok függő”!

Napirend

Fél hétkor van az ébresztő, utána takarítás a három-négyágyas szobákban, majd jön a reggeli. A délelőtt a tanulás jegyében telik, a lányok magántanulóként végzik az iskolát. Itt most nemcsak a tárgyi tudás a cél, hanem hogy megtanuljanak újra tanulni, koncentrálni és szeressék azt, amit csinálnak. A terápiás foglalkozásokon túl van rendszeres, közös séta, továbbá a konditerem és a könyvtár is nyitva áll. Este tévézni szoktak. A mobil tilos, de a közös telefonról mindenki hívhatja a szeretteit. Az otthon lakói, a kiskorú lányok kísérő nélkül nem hagyhatják el az intézetet, még ünnepnapokon sem.

Az intézmény nemcsak egészségügyi és szociális segítséget nyújt a talpra álláshoz, hanem spirituálist is. A lelki szolgálatot azonban nem kötelező igénybe venni. Nem várják el az imádságot, de van, akinek ez komoly támaszt jelent. Előfordult már, hogy valaki lelki stabilitását a hittől kapta vissza.

A legkomplikáltabb a tinédzser lányok helyzete, sokszor a drog szerelmi bájitalként jelenik meg az életükben

Csütörtök – a felvételek napja! A rehab önkéntes, de fontos a motiváció, ezért is kell felvétel előtt elbeszélgetni a betegekkel. Ez az intézmény a drogprevenció történetében megtalálta azt a „droghézagot”, ami a tíz-tizennyolc éves fiatalokkal való törődés hiányában mutatkozik meg. Ennek a korosztálynak a kezelése már nem a gyerekorvosok dolga, de a felnőttekkel foglalkozó egészségügyi intézmények sem tudnak velük mit kezdeni. Pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük a figyelemre. A dizájner drogok egyre gyakoribb felbukkanása ugyanis hihetetlenül veszélyezteti őket. A kamaszok érzékenyek, bizonytalanok, keresik önmagukat. Szeretnének önállósodni, és ezt leginkább a kortárs csoportokban tehetik meg. De nem mindegy, milyen ez a kör. Ha tiszta, azaz senki sem iszik vagy drogozik a barátok közül, az már igen jó jel. De kell az is, hogy a tinédzser érezze, egyenlő a többiekkel, nem alárendelt szolgája vagy kritikátlan utánzója a társainak. És kellenek a csoporton belüli sikerélmények, valamint a szeretet is. Ha ezek a feltételek megvannak, nem kell aggódniuk a szülőknek.

A legkomplikáltabb a tinédzser lányok helyzete, akik szinte kivétel nélkül tele vannak önértékelési zavarokkal. Ez a leglabilisabb időszak az életükben, és előfordul, hogy a drog szerelmi bájitalként jelenik meg: a fiúk bátrabbak lesznek tőle, a lányok gátlásai oldódnak, nincs már mód a józan mérlegelésre. Az áldozat lassan totálisan kiszolgáltatottá válik, különösen, ha közben elveszíti családi hátterét is. Ennek ellenére lányokkal szinte egyedül csak itt foglalkoznak: a legtöbb drogrehabilitációs intézetben csupán a kamasz fiúk kezelésére van kapacitás. A koedukáció pedig lehetetlen: egy drogos fiú és lány biztosan egymás nyakába borulva gyógyulás helyett csak a világot fogja hibáztatni, ami ide juttatta őket.

Függő (v)iszonyok

Sokszor a legnagyobb gondot azok a magányos, lányukat/fiukat egyedül nevelő anyák jelentik, akik kapcsolatfüggők: inkább maradjon a gyerek rajta a szeren, de ne kelljen tőle elválnia, ne éljen egyedül. Mert az elválás valóban nem könnyű, a rehabilitáció ajánlott ideális ideje másfél év. Ez idő alatt történhet meg biztonsággal a teljes körű egészségügyi, szociális és mentális regeneráció.

(Forrás: Nők Lapja, 2017. június 7.)
FEL
______________________________________________________________

2.9. Dizájnerdrogok

Hazánkban a legkelendőbb drog a cannabis, de a dizájnerdrogok fogyasztásában is az élen járunk. A pszichoaktív anyagok térhódítása hét évvel ezelőtt, 2010-ben indult meg. A szerek visszaszorítása szinte lehetetlen feladat, az előállítók ugyanis mindig egy lépéssel előrébb járnak a hatóságoknál. Az olcsón gyárható, könnyen beszerezhető anyagok többségében Kínából érkeznek. A szakértők szerint a szintetikus szerek legnagyobb veszélyforrása, hogy a fogyasztóinak fogalma sincs, milyen és mennyi hatóanyagot tartalmaznak ezek a pirulák. 2014-től ugyan csökkent az „őrület”, de ezzel párhuzamosan ismét népszerűek lettek a a klasszikus, amfetamin-tartalmú kábítószerek. Magyarországon már szűkül a piacuk, de még mindig jóval olcsóbbak, mint az alkohol és a klasszikus kábítószerek, főleg a fiatalok és a szegényebbek a veszélyeztetettek.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint több mint hatszázféle kábítószer érhető el Európában. Az unio drogügynökségének jelentéséből kiderült, hogy nemcsak a drogok, hanem a túladagolás miatti halálesetek száma is emelkedik, 2015-ben 8441 ember vesztette életét az Európai Unió államaiban, valamint Norvégiában és Törökországban. Az új kábítószerek megjelenése tehát hiába lassabb, könnyedén elérheti őket bárki, akár interneten is beszerezhetők.

Az ENSZ közgyűlése 1988-ban nyilvánította június 26-át kábítószer-ellenes világnappá. Az idei év üzenete, hogy Fejlődjünk – az életben, a közösségeinkben, a személyiségünkben – kábítószerek nélkül.

(Forrás: Magyar Idők, 2017. június 26.)
FEL
______________________________________________________________

2.10. A középkori méregkeverőtől napjaink terroristájáig

A toxikológusok rocksztárja, Zacher Gábor „lépett fel” a 25. jubileumi VOLT Fesztivál Diákhitel sátrában, ahol a „Varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig” tartott egy elképesztően informatív, sűrű és szórakoztató előadást a tudásra szomjazó fiataloknak. Az, hogy rocksztár, szinte alig-alig túlzás, hiszen egy egészen jelentős tömeg gyűlt össze a szakember előadására, akit aztán hangos tapsvihar, füttyögés és jó hosszú autogramra várakozó sor búcsúztatott az egy órás gondolatfolyam után. Amely alatt az indiánoktól és az ókori görögöktől indulva, Shakespeare-en és Beethovenen át egészen az ISIS-ig sok érdekességet hallhattunk a méregkeverés legnagyobbjairól.

„A gomba a Föld minden részén előfordul és szinte minden nemzet mondavilágában szerepel valamilyen módon, például furcsa hallucinációs történetek formájában. Az évek során pedig folyamatosan változott az, hogyan értelmezték ezeket a gombákat” – kezdte az előadását Zacher Gábor. Ami egykoron az istenek ajándéka volt, az a sötét középkorban egy ördögtől való valamivé züllött, „bár a középkor az orvostudomány történetében is egy komoly visszalépésnek számított”. Középkori németországi katedrálisban például halálfejek árnyékában ábrázolták a gombát – „szóval ők sem voltak kifejezetten partiarcok. Meg amúgy a keresztény ember világába nem nagyon fért bele a gombahasználat”. Ennek megfelelően aztán a kódexekben főként olyan rajzokkal találkozhattunk, amelyeken az Isten elrabolja a gombahasználó agyát. „Bár szó sincs agyrablásról, de még mindig nem lehet pontosan tudni azt, hogy mi és hogyan változik a hallucináció során” – tette hozzá Zacher.

Itt következett egy rövid kitérő a gombák történeti ismertetésében. Szó esett a Mushroom Magazinról, amely „nem arról szól hogyan kell a pincében csiperkét termeszteni”. Hanem betekintést nyerhetünk rajta keresztül a gombafogyasztók furcsa pszichedelikus kultúrájába.

Az emberiség több ezer évig viszonylag békésen megfért a tudatmódosítókkal, egészen 1955-ig. Ezen a nyáron döntött úgy a J.P. Morgan akkori alelnöke, Gordon Wasson, hogy egy mexikói faluban felfedezi magának a gombás utazást. Ebből született később egy interjú a Life magazinban, amely aztán komoly hatással bírt a világra. Pont ezért ettől a ponttól számítjuk az újkori szerhasználatot, „itt változott meg a világ. A minőségről a mennyiségre ment át a hangsúly. Jöttek a dizájnerdrogok és minden más”.

A figyelem középpontjába kerültek azok a művészek is, akik munkásságuk során nem ritkán a szerekhez nyúltak, ha megszorultak az ihlet terén. Ilyen volt például Amanda Sage, aki egy fantasztikus tehetség volt. De azért itt valami nem stimmel. Ne gondoljuk azt, hogyha neki sikerült nagyszerű műveket alkotnia, akkor ez bárkinek sikerülhet. Otthon jól begombázunk, kezünkbe kapunk egy ceruzát, odaállunk a fehér fal elé és kész. Higgyük el, hogy nem olyan egyszerű ezeknek a betépett álmodozóknak. A tehetséget ugyanis nem lehet megspórolni. Az kell hozzá” – magyarázza a toxikológus. „Itt van például ez a Baudelaire. K.rva jó dolgokat írt, de hát hasisfüggő volt és alkoholista. Hálásak lehetünk ezeknek az egyébként tehetséggel megáldott betépett álmodozóknak azért, hogy úgy adnak lehetőséget megismerni a szer világát, hogy mi magunknak ne kelljen. Ők igazán képletesen és hitelesen vissza tudják adni ezeket az élményeket. Amire csak kevesen képesek.”

Szóval teljesen fölöslegesen erőlködünk mindenféle anyagokkal – azoktól sem leszünk tehetségesebbek.

Aztán végigszáguldottunk a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetőjével az ókori görög történeteken is. Szó volt később Nagy Sándor édesanyjáról (aki maga is profi méregkeverő volt, vagy legalábbis elkötelezett alkalmazója a különböző mérgeknek), hallhattunk Szókratészról, Néróról és az ókori Rómáról, ahol amúgy is nyakra főre mérgezte egymást a nemesség. Ekkoriban született a Lex Cornelia is, a méregkeverők szabályozása, amely egyébként a mai napig a magyar BTK része is.

A történelemben ide-oda cikázva, Shakespeare-t és a 17. század legendás méregkeverőjét, Giulia Tofanat magunk mögött hagyva értünk el Beethovenig, akinek a története szintén izgalmas adalék a toxikológusok számára. Sokáig úgy tartották, hogy higanymérgezés okozta a halálát. Azonban 1827-ben, amikor fölravatalozták, a tiszteletadáson fellépő fiatal 15 éves hegedűs vette a bátorságot, odament az egykori zsenihez és levágta egy hajtincsét. Ez a hajtincs került elő később és ennek köszönhetően oldódott meg 2000-ben a rejtély. Beethoven szifiliszes volt és a kor szokásának megfelelően ólommal kezelték. Ami nem volt egy szerencsés választás: a zeneszerző ugyanis ólommérgezésben halt meg.

De nem csak magukat mérgezték az emberek a történelem során, időnként a természet is közbelépett. Kamerunban például a vulkanikus Nyos-tó okozta egy falu vesztét. „1986-ban egy bizonyos éjszakán a tó böfögött egy nagyot. Nagyjából olyan ez, mint amikor az ember megiszik két korty sört és böffent egy jó öblöset. A tó is böfögött – méghozzá egy jó nagy szén-dioxid felhőt. Bár a szén-dioxid nem mérgező, de az életnek mégsem kedvező. A nehezebb szén-dioxid felhő átfolyt a falun. 1800 ember és 4000 háziállat feküdt le éjszaka és aztán kelt föl arra, hogy nem kelt föl többé” – mesélte a több évtizedes történetet Zacher. Végül a környező települések számára az tűnt fel, hogy a piacokra már nem jöttek le a falubeliek.

A természet ehhez hasonló akciói után Zacher rátért a kémiai hadviselésre. Elsőként a klórgázról volt szó, amellyel ugye még az egyszerű háztartásokban is találkozhatunk takarításnál. „Amikor a mindenféle vegyszerekkel sikáljuk a kádat és fölé hajolunk, akkor gyakorlatilag fejest ugrunk egy gázfelhőbe. A szerencsésebbeknek csak összefolyik a taknya-nyála, másokat aztán lélegeztetni kell. A kötőnyálkahártyában ugyanis víz van, ha pedig az találkozik a klórral, akkor sósav keletkezik.”

A toxikológus szakmai szempontok szerint beszélt az 1995-ös tokiói vegyi támadásról, illetve a szíriai szarintámadásokról is. Ez utóbbiakról megjegyezve, hogy „érdekes a politika mennyire bele tud szólni a történetbe. Amikor ugyanis fölmerült az, hogy esetleg szarintámadásról volt szó, az ENSZ szakértőket küldött a helyszínre. Az a helyzet, hogy egy szakember odamegy, megnézi a beteget és egy perc múlva meg tudja állapítani, hogy ilyen mérgezése volt-e. Ebben az esetben 3 hónapig tartott a vizsgálat és annak is csak 1 hónappal később közölték az eredményét. Az egésznek a vége pedig egy osztályfőnöki figyelmeztetés lett. Több ezer ember meghalt, mégsem született semmiféle retorzió”.

A politikai merényletek és gyilkosságok sorában végig vettük az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun unokatestvérének rövid ideig rejtélyesnek tűnő halálát a jakartai repülőtéren, bulgáriai leszámolásokat és még az aszaszinok is terítékre kerültek. „Az aszaszinokat mindenki ismeri. Ha máshonnan nem, akkor a nagyon szar filmből egészen biztosan.” A gyilkos akcióiról elhíresült keresztes háborúk korában működő iszlám hitű szekta kora egyik legprofibb szervezete volt. Egészen fiatal korukban elrabolt, vagy árva gyerekeket vittek el az aszaszinok szinte megközelíthetetlen sziklavárába, ahol kiképezték őket. Ott zajlott az életük. Megtanították őket írni, olvasni, zenélni, harcművészetekre – így váltak aszaszinokká. Aztán a mondjuk úgy érettségijük napján a fiúk hirtelen elaludtak. Amikor felébredtek egy tök másik helyen voltak. Medence, csajok, kaja-pia, szex, szívás. Aztán újra elkábították őket és amikor felébredtek ismét a sziklavárban voltak. Így mutatták meg nekik az ún. paradicsomot, ahová csak a szolgálat árán kerülhetnek be.” A szigorú, elszeparált körülmények között élő fiatalok számára ez az élmény valóban maga volt a paradicsom. Így később, egy-egy merénylet során boldogan, félelem nélkül áldozták fel magukat. Hiszen várták a paradicsomot, amelyet a hasisos elkábítás során megismerhettek.

Napjainkban pedig a különböző mérgek és kábítószerek továbbra is a terrorizmus szerves részei. Beszámolók szólnak arról, hogy milyen átszellemült arccal mészárolnak a terroristák. Kiderült, hogy sokan a Captagon fantázianevű szer hatása alatt álltak. Ez egy amfetamin és fenetilin háziasításából előállított szer. Míg az egyik emeli a vérnyomást és szapora szívműködést idéz elő, addig a másik segít enyhíteni a mellékhatásokat: a fejfájást és a homályos látást. Vagyis így biztosan állhat a kézben a fegyver. Ha beveszem a Captagont, akkor erős vagyok és legyőzhetetlen. Nem állíthat meg semmi. Nizzában az ünneplő tömegbe hajtó teherautó sofőrjének a szervezetében szintén találtak Captagont. Védekezni ellene gyakorlatilag nem lehet. Egy ilyen ember ugyanis bármikor elrabol egy teherautót és mosollyal az arcán hal meg. Borzasztó intenzív hatással van rá a szer, nem érdekli, hogy nem éli túl. Egyetlen célja van, mégpedig az, hogy minél több embert vigyen magával a paradicsomba, ahol aztán majd őt fogják szolgálni” – mondja Zacher.

Az utóbbi időben Németországban és Belgiumban is foglaltak le Captagont. „A baj az, hogy mindössze 4-6-8 tablettákat. Ennyi ugyanis pont elég ahhoz, hogy 4-5 ember erősnek és legyőzhetetlennek érezze magát. Ma már nem gondosan megszervezett, felépített szervezetek ellen harcolunk. Ezek egyéni akciók. Ezért nem is lehet őket időben felismerni. Ez a legnagyobb veszély napjainkban. A szerek, az aszaszinokhoz hasonló megszállott hittel vegyítve elképzelhetetlenül veszélyesek”- tette hozzá a toxikológus, majd azzal búcsúzott, hogy „remélem nem baj, hogy egy ilyen történeti áttekintést adtam nektek. Arról most úgysem szerettem volna beszélni nektek, hogy ne drogozzatok és ne piáljatok. Aki akar, az úgyis be fog rúgni, ez végülis mégis csak egy fesztivál itt”.

(Forrás: Hankó Viktor – Origó, 2017. június 29., VOLT Fesztivál)
FEL
______________________________________________________________

2.11. Túl olcsók a gettódrogok

Háromszázezren fogyasztanak tudatmódosító szereket egy hétvégén

Orosz rulettet játszanak az új pszichoaktív szerek szedői, hiszen soha nem lehet tudni, hogy milyen hatásokat váltanak ki a gettódrogok. Egy biofüves cigaretta mindössze három-négyszáz forint, így a mélyszegénységben élők is hozzájuthatnak.

Az elmúlt három évben több mint 250 új tudatmódosító hatású hatóanyag jelent meg a drogpiacon, ami meghaladja a kifejlesztett gyógyszermolekulák számát.

Dömpingszerűen árasztják el a piacot a szintetikus marihuánaszármazékok, a halucinogénok, a stimulánsok, az LSD- és ketamin­analógok, amelyet a szegényebb rétegek fogyasztanak. Ezzel együtt a felhasználóknak sokszor fogalmuk nincs arról, hogy mit vesznek magukhoz.

Egy biofüves cigaretta csupán 300-400 forintba kerül, és egy hétvégén mintegy 300 ezren használnak tudatmódosító szert Magyarországon. Némileg árnyalja a képet, hogy a magyar fogyasztást sokszorosan meghaladja néhány más európai országban a droghasználat, Csehország például Európa metamfetamin ellátója. A fogyasztás visszaszorítása érdekében a prevenció a megoldás, az értékrend megváltoztatása.

(Forrás: Magyar Idők, 2017. szeptember 30.)
FEL
______________________________________________________________

3. DOHÁNYZÁS
______________________________________________________________

Ebben a videóban megmutatjuk nektek, mennyire káros a dohányzás és hogy mennyi füst kerül a tüdőbe 1 szál cigaretta elszívása után!


FEL
______________________________________________________________

Cigaretta01Cigaretta02
FEL
______________________________________________________________

3.2. Nem látják a cigaretta veszélyeit a fiatalok

Száz megkérdezett fiatalból 70 fiatal (70 %) vallotta azt, hogy naponta cigarettázik, és közel 30 %-uk több mint 10 szálat szív el naponta…. derült ki a Szinapszis Kft. felméréséből.

A kutatás szerint a fiatalok nincsenek tisztában a dohányzás egészségkárosító hatásaival.

Az egészségügyi államtitkárság a dohányzásról való leszoktatásban segítséget nyújtó honlapot indított: www.fellelegezhetunk.hu

Azonban nem csak a magyar fiatalok dohányoznak felelőtlenül. Nemrégiben az amerikai tisztiorvos készített jelentést arról, hogy járványos méreteket öltött a dohányzás.. minden negyedik végzős középiskolás rendszeresen dohányzik.

(Forrás: MN 2012. május 18.)


FEL
______________________________________________________________

3. 3. Az e-cigaretta egyáltalán nem veszélytelen

Amerikai kutatók foglalták össze azt, ami a leszokást állítólag segítő találmány rövid távú hatásairól biztosan állítható Főként nikotint, glicerint és ízesítőanyagokat tartalmazó oldat párolog az elektromos cigarettában, a dohányos pedig ezt a gőzt lélegzi be. Sokan meg vannak győződve arról, hogy ezzel a módszerrel a dohányzás legtöbb ártalmát kiküszöbölhetik. A gyártók mindent elkövetnek, hogy ezt a vélekedést erősítsék. Ennek érdekében a dohányhirdetések tilalma ellenére intenzív reklámkampányt folytatnak, kihasználva az eszköz használatának szabályozatlanságát. A kiskapukat vásárlóiknak is felajánlják: az e-cigarettával esetenként megkerülhetők a dohányzást tiltó törvények, lehet őket szívni munkahelyen, iskolában, utazás közben. Bár az e-cigaretta viszonylag új jelenség, elegendő kutatás gyűlt már össze róla, hogy képet alkothassunk azonnali hatásairól (az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásai továbbra sem ismertek). Ezt tették a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársai a közelmúltban megjelent összefoglaló szakcikkükben. Ebből kiderül, hogy Amerikában egy év alatt megduplázódott az e-cigaretta kipróbálók száma, Dél-Koreában pedig három év alatt tizenkilencszeresére emelkedett az arányuk. Korántsem mindenki azért próbálja ki, hogy ne keljen rendes cigarettát fogyasztania. A serdülő e-cigarettázók harmada ugyanis soha életében nem szívott mást. Az igaz, hogy az e-cigaretta használatakor füst nem szabadul fel, amelynek így sem a dohányos, sem a környezetében elől nincsenek kitéve. Viszont a belőle párolgó és a közelben tartózkodók által is belélegzett gázok korántsem csak vízgőzt tartalmaznak. Több mérgező vegyület, például formaldehid, ecetsav, nikotin, acetaldehid van bennük, bár a cigarettánál alacsonyabb koncentrációban. Ahogy a nikotinfüggők egyre „tapasztaltabbakká” válnak az e-cigarettázásban, önkéntelenül is növelik a belőle felvett és a véráramba kerülő nikotin mennyiségét, amely nem alacsonyabb annál, mintha cigarettát szívnának. Ez is közre játszhat abban, hogy az e-cigarettát használó, leszokni vágyó emberek, harmadával ritkábban járnak sikerrel, mint azok, akik semmit sem szívnak, ha egyszer elhatározták, hogy leteszik a cigarettát.

(Forrás: MN 2014. május 22.)

FEL
______________________________________________________________

3. 4. Veszélyt jelent a vízipipa

Figyelemfelhívó és ismeretterjesztő kampány indul A vízipipa-használat veszélyeire figyelmeztet az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) közölte az MTI. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye szerint a tévhitekkel ellentétben a vízipipa-dohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. Egy teljes vízipipa-használattal – 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel – annyi füst és szén-monoxid kerül a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával. Egy felmérés szerint százból 17 magyar fiatal szívott már vízipipát 2013-ban Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után ez a második leggyakrabban használt dohánytermék, és a felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata. A vízipipa egészség károsító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet, hiszen a vízipipa füstje olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. A füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkció, és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet. Az OEFI ezért figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett.

(Forrás: MN 2014. június 12.)

Javasolt írások:
Negatív szenvedélyek rovat_

FEL
______________________________________________________________

3. 5. Leszokni a dohányzásról!

Magyarországon több mint félmillió embert érint a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amiért kilencven százalékban az aktív vagy passzív dohányzás felel.

Bár a legtöbben mára tisztában vannak a dohányzás káros hatásaival, csak kevesen tudják, hogy következményei öröklődnek is: ha a nagyszülő dohányos, az unokáinak nagyobb valószínűséggel lesz tüdőbetegsége, függetlenül attól, hogy a szülők rágyújtottak-e valaha is. A COPD – más néven tüdőfogyatkozás – világszerte 329 millió embert érint, és a WHO szerint 2030-ra a harmadik leggyakoribb halálozási ok lehet az agyvérzés és a szívinfarktus után.

Nagyon sokan túl későn fordulnak orvoshoz, a dohányzás természetes velejárójának tartva a köhögést, a nehézlégzést, a fokozott nyáktermelést vagy a sípoló hangú kilégzést, holott ezek mind a COPD tünetei lehetnek. A betegség következménye lehet a fizikai terhelhetőség beszűkülése is, akár már két emeletnyi lépcsőzés után fulladni kezdenek az érintettek. Minél korábban ismerik fel a betegséget és kezdik meg a személyre szabott terápiát, annál nagyobb esély van arra, hogy lassítsák a tüdő további romlását. Korábban a COPD-t a negyven évnél idősebb férfiak betegségének tartották, ám mára a női betegek aránya beérte a férfiakét. Hazánkban minden adott a betegség sikeres kezeléséhez: 90 százalékos állami támogatással érhetők el a legkorszerűbb gyógyszerek, de a terápiáknak csak akkor van értelmük, ha a beteg leszokik a dohányzásról.

(Forrás: Magyar Idők, 2017. november 17.)
______________________________________________________________

3. 6. Tüdőrák – dohányzás

A tüdőrákkal diagnosztizáltak száma évente eléri a közel tízezret, és körülbelül nyolcezren halnak bele a betegségbe. A férfiak megbetegedésének aránya stagnál, ellenben a nőknél emelkedés tapasztalható; főleg Budapesten egyre több a tüdőrákos nő, ráadásul a fiatalabb korosztályban is – ez a dohányzási szokásokhoz köthető elsősorban. A tüdőrák egyébként inkább az idősebbek betegsége, főleg a 65 év feletti korosztályt érinti. Amikor fiatalabb betegekről beszélünk, az ötvenesekre gondolunk. Nagyon ritka az egészen fiataloknál, tehát a 40 év alattiaknál, ilyenkor többnyire valamilyen genetikai mutáció okozza ezt a kórt.
HARCBAN AZ IDŐVEL
Sajnos hazánk listavezető azon országok között, ahol a legtöbben halnak meg tüdőrákban.
A legnagyobb gond, hogy kései stádiumban fedezzük fel. Nagyon alattomosan fejlődik ki ez a fajta daganat, későn jelentkeznek a tünetek, amelyek a beteget orvoshoz viszik. És bár Magyarországon is egyre többféle módon ösztönzik a lakosságot az egészséges életvitelre, még mindig nem értük el, hogy a betegség visszaszoruljon.
Mivel nem létezik szűrővizsgálat, kiemelt fontosságú, hogy odafigyeljünk magunkra, és baj esetén időben forduljunk orvoshoz.
 –  A mellkasröntgen adhat némi tájékoztatást, de nem alkalmas módszer a rák kiszűrésére.
A legfőbb tünet a köhögés megváltozása, a fájdalom, a véres köpet. Ha valaki ezeket tapasztalja, mindenképpen keresse fel háziorvosát, kérjen kivizsgálást, főleg, ha a rizikócsoportba tartozik, tehát 50 év feletti és dohányzik. A célzott terápiáknak és a korszerű immunonkológiai kezeléseknek köszönhetően egy kis javulás mutatkozik a gyógyulás terén. A betegek háromnegyede helyileg kiterjedt vagy áttétes daganattal kerül hozzánk, ám az említett eljárások segítségével a tüdőrákot sok esetben krónikus betegséggé transzformálhatjuk, és nő a túlélés esélye.
Fókuszban a megelőzés
Sok iskolában téma már a dohányzás, de létfontosságú lenne bevinni a témát az oktatásba. Már kisgyermekkorban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a dohányzásnak mennyi káros hatása van. A környezeti ártalmakat nehéz kikerülni, hiszen sokan nagyvárosban élünk, de próbáljunk minél több időt friss levegőn tölteni, iktassunk be rendszeres testmozgást, mint az úszás, természetjárás. Ellensúlyozzuk az ülő életmódot, mozgassuk át alaposan a mellkasi részt, figyeljünk a mély levegővételre.
Ingyenes segítség dohányzóknak
A dohányosok 15-ször gyakrabban betegednek meg tüdőrákban, 24-szer gyakrabban gégerákban, és 12-szer gyakrabban szenvednek idült hörghurutban. A cigarettázók átlagosan nyolc évvel hamarabb halnak meg, mint a nem dohányzók. Kérjen segítséget a leszokást segítő ingyenes tanácsadó vonalon: 06-80-44-20-44.
(Forrás: Fanny test&lélek magazin)
__________________________________________________________________________________
3. 7. E-cigaretta

Miközben már nemcsak az irodákban, hanem a megállókban vagy játszótereken sem szabad rágyújtani, sok e-cigarettát használó úgy érzi, rá ezek a szabályok nem érvényesek. Pedig igen! És ennek nyomós oka van.

 Nem kevésbé káros!
 
Már két éve, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak az e-cigarettára is, mint a füstkibocsájtással járó dohánytermékekre: ahol tilos dohányozni, ott e-cigizni sem szabad, csak dohányboltban árusítható, és tilos a reklámozása. Megjelenésekor még nem volt érvényben ez a tiltás, így sok éven át hirdették azzal, hogy csupán ártalmatlan vízgőzt bocsát ki. És ekkor még nehéz volt ez ellen bizonyítékokat felhozni, hiszen a termék bevezetését nem előzték meg hosszú távú kutatások. Mára azonban sok tudományos vizsgálat alátámasztja: az e-cigaretta káros az egészségre.
A PÁRÁJA IS MÉRGEZŐ
A készülék a tartályban lévő nikotint, oldószereket, aromákat tartalmazó folyadékot felmelegíti és aeroszollá porlasztja. Ezt belélegezve használójánál megemelkedik a vér nikotinszintje, emiatt tehát kialakul a nikotinfüggőség az e-cigaretta esetében is, s a kifújt párát belélegzőket is éri nikotinterhelés.
A páraképzéshez szükséges magas hőmérséklet hatására a folyadék nagy részét alkotó oldószer lebomlásakor rákkeltő, irritáló, tüdőszövet-károsító vegyületek keletkeznek, éppen olyanok, melyek a cigarettafüstben is megtalálhatóak, de a párában akár háromszoros mennyiségben is jelen lehetnek. 
Az e-cigit a fiatalok számára különösen vonzóvá tevő ízesítő- és adalékanyagokból is sejtkárosító, mérgező vegyületek képződnek, illetve a párából további rákkeltő, érelmeszesedést elősegítő hatású vegyületek mutathatóak ki.
Mivel a pára részecskéi zárt térben kiülepednek a felületekre, az e-cigarettázás hosszú távon is károsítja a helyiségben tartózkodók egészségét, különösen a csúszó-mászó kisgyerekekét.
NEM TÁMOGATJA A LESZOKÁST
Sokan a dohányzásról leszokás szándékával kezdik el használni az e-cigarettát, a tudomány álláspontja szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy valóban hatékony eszköz lenne erre. Valószínűleg csökkenti az elszívott cigaretták számát, de a nikotin ilyen módon való tartós és nem csökkenő dózisú bevitele is fenntartja a függőséget. Emiatt gyakran nem a leszokás, hanem az e-cigire való átszokás lesz a próbálkozás eredménye, vagy beltérben az e-cigaretta, kültéren pedig a hagyományos cigaretta fogyasztása. Az ártalom egyik esetben sem csökken.
(Forrás: Nők Lapja, egészség, 2018. augusztus szeptember, 8-9. szám)
_________________________________________________________________________________
3. 8. Egyetlen cigaretta is árt
Már napi egyetlen szál cigaretta is kb. 50%-kal növeli a szívinfarktus és 30%-kal a szélütés kockázatát. Aki napi 20-ról egyetlen szálra mérsékli cigarettafogyasztását, szívinfarktus-kockázatát a felére, a szélütés kockázatát pedig egyharmadára csökkenti – állapították meg kutatók összesen 6 millió személy adatainak elemzése alapján. Ha kevesebbet vagy vékonyabb szálú cigarettát szívunk, lényegében még nem csökkentettük számottevően a kockázatunkat. Csak a teljes absztinencia jelent valódi megoldást. 
(Forrás: Természet Gyógyász Magazin, 2018. augusztus XXIV. évf. 8. szám)
__________________________________________________________________________________

4. INTERNETFÜGGŐSÉG – JÁTÉKSZENVEDÉLY
FEL
______________________________________________________________

Internet01Internet02

________________________________________________________________________________

4.1. Szerencsejáték

A függőséget okozó szenvedély nagy veszélyt jelent a fiatalabb korosztályra is

A szerencsejáték-függőség viszonylag új probléma, amelynek kezelésére és megelőzésére még nincsenek jól kialakított szolgáltatások Magyarországon.

Komoly veszélyt jelent a játékszenvedély a fiatal korosztályra nézve. A társadalom egyre szélesebb körében megjelenő szerencsejáték-függőségre egyedülálló módon reagál a Játék határokkal program. A programba két-két debreceni általános és középiskola kapcsolódott be, a prevenciós célú rendhagyó osztályfőnöki órákon, foglalkozásokon, nyári táborokban, valamint fesztiválok alkalmával több ezer diák, érdeklődő vett részt. A foglalkozások sikerességét jelzi, hogy a hatásfok mérések ötödével javuló tendenciát mutattak a függőség veszélyeiről megszerzett tudásanyaggal kapcsolatban, a gyakori szerencsejáték veszélyességének megítélése pedig tíz százalékkal nőtt a résztvevők körében a foglalkozások hatására. Komplex rendszerszemlélettel, párhuzamos beavatkozási módokkal közelítették meg a viszonylag „modern” problémakört. A Szerencsejáték Zrt.-nek meghatározó szerepe van a hazai játékszokások alakításában, mértéktartó játékra ösztönöz, és nem kínál fokozottan veszélyes játékot. Rendkívül fontos számukra a kiskorúak megóvása, a játékosok védelme, a játékszenvedély kialakulásának megakadályozása és a tájékoztatás. Ezért is fontos a program figyelemfelhívó szerepe.

(Forrás: MN 2014. október 20.)

FEL
______________________________________________________________

4.2. Netfüggő gyerekek

Hogyan teremtsünk egyensúlyt a virtuális és a valódi kapcsolatok között

A digitális nemzedék szülei komoly kihívás előtt állnak: a gyerekek egyre több időt töltenek a képernyők előtt. A szerzők kutatási eredményeken és gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mi mindent tehetnek a szülők azért, hogy a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot. Könyvükből megtudhatjuk
– mennyi képernyőidő számít túl soknak, és hogyan szabhatunk reális időkorlátokat
– miként taníthatjuk gyermekeinket tudatos képernyőhasználatra
– hogyan helyettesíthetjük a képernyőidőt közös családi időtöltéssel
– hogyan segíthetünk gyermekeinknek a társas készségek elsajátításában
– szülőként milyen mintát adunk saját képernyőhasználatunkkal.

(A könyvet ajánljuk szülőknek és fiataloknak egyaránt. Gary Chapman- Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek – Hogyan teremtsünk egyensúlyt a virtuális és a valódi kapcsolatok kötött; Harmat Kiadó, 2012)
FEL
______________________________________________________________

5. CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK
______________________________________________________________

5.1. A gyermekkori zaklatás elszenvedői kibeszélhetik az átélt borzalmakat

Az abúzus visszaélést, bántalmazást jelent. A gyermekkori szexuális abúzusnak sok formája lehet, de az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal vissza is él.

Sokszor közeli hozzátartozó a szexuális elkövető, de feltétlenül olyan személy, akiben gyermek megbízik. Mivel a felnőtteknek hatalma van a gyermek felett, beleegyezésről akkor sem lehet beszélni, ha gyermek nem fizikai kényszer alatt cselekszik, vagyis az áldozat naivitásával és kiszolgáltatottságával él vissza egy nála idősebb – nem mindig nagykorú -, ám mindenképpen nagyobb tudással rendelkező elkövető

Az Anoni Mara Társaság célja, hogy megtörje a csendet. őszintén akar beszélni a gyermekkori szexuális abúzusról. Anoni Mara tavaly megjelent könyve már felhívta a figyelmet a magyar társadalomban máig tabunak számító témára.

A könyv szerzője köré szerveződött egy csoport, amely az Anoni Mara Társaság nevet vette fel. A csoportban különféle foglalkozású, életkorú önkéntesek találhatók, többek között Víg Sára pszichológus, Bozsik Ivett koreográfus, rendező vagy Hyross Virág ügyvéd, akik mindannyian csatlakoztak a szexuális abúzus elleni küzdelemhez.

A társaság most létrehozta a www.beszeljrola.hu honlapot, amely lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki szabadon és név nélkül elmesélhesse azt a borzalmat, amely megesett vele. A hallgatásnál ugyanis nincs borzasztóbb, magányra ítéli és megbetegíti a hallgatót. Víg Sára pszichológus szerint az első és legbátrabb lépés a gyógyulás felé, ha kimondja a bántalmazott, ami történt vele.

Az átélt traumáról azonban nem könnyű beszélni, sokaknak hosszú időre van szükségük, ahhoz, hogy képesek legyenek megnyílni környezetük előtt. Ezért jött létre a honlap, ahol mindenki a saját tempójában haladhat előre. Az alapítók reményei szerint kialakul egy támogató-bátorító közösség, ahol könnyebb lesz kiönteni a lelküket a gyermekkori szexuális visszaélést átélőknek.

(Forrás: MN 2014. május 20.)
FEL
________________________________________________

Erőszak01 Erőszak02 _

FEL
______________________________________________________________

6. EGYÉB
FEL
______________________________________________________________

6.1. Fiatalok vallottak a boldogságról

Egy felmérés szerint a magyar fiatalok többsége elégedett

Nem sokkal boldogtalanabbak a magyar ifjak a világátlagnál. A harminc országot és háromezer-ötszáz 15-24 közötti fiatalt érintő kutatásában a Comedy Central arra kereste a választ, mi teszi boldoggá a fiatalokat, s mennyire elégedettek a világgal. A felmérés szerint a mexikói fiatalok érzik magukat a legjobban (93 százalék), őket az argentinok és a brazilok követik 87, illetve 84 százalékkal. A magyar fiatalok majdnem kétharmada tartja magát boldognak, ez kicsivel marad el a nemzeteken átívelő átlag 70 százalékos boldogságérzettől.

A reprezentatív felmérésben arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb probléma a világon, a magyarok több mint a fele a munkanélküliséget jelölte meg, a terrorizmustól viszont csak feleannyian tartanak idehaza, mint a nagyvilágban. Míg külföldi megkérdezetteknek csak ötöde idegeskedi azon, hogy barátot/barátnőt találjon, addig ez az arány magyaroknál kirívóan magas, majdnem hatvan százalék. A globális éhezés és a gazdasági krízis ugyanannyira foglalkoztatja a honi válaszadókat.

Arra is megkérték a fiatalokat, hogy definiálják a siker fogalmát. E kérdésben majdnem teljes az összhang a magyarok és a világ ifjúsága között: A három legfontosabb tényező számukra, ha az ember boldog, ha van szerető családja és van olyan munkája, amit élvez. Egy fontos különbség azonban akadt, mivel a magyaroknál a jó munkahely fontosabb a családnál.

A mi fiataljainknak nagyobb hányada jelölte meg a saját lakásban élést, mint a külföldiek, ám kevesebben akarnak jól teljesíteni az iskolában, és irányítani, illetve sikeres vezetővé válni, mint határon túl élő kortársaik. Híressé válni vagy vonzónak lenni ugyanannyira szeretnének a magyarok, mint a külföldiek. Jó hír, a magyar fiatalok kevésbé stresszesek a világ ifjúságánál.

(Forrás: MN 2014. május 21.)

FEL
______________________________________________________________

6.2. Nyári egészségtáborok

Tíz helyszín. Kiemelt téma a méh-nyakrák szűrés

A társadalom számára a legfontosabb, hogy a magyar lakosság egészségben eltöltése éveinek száma elérje az uniós átlagot. Az egészségi állapotunk javítása érdekében nemcsak az ellátórendszert kell fejleszteni, hanem a népegészségügyi programokat, a különböző szűréseket és az egészséges életmódra felkészítést is fontos feladatnak kell tekinteni.

Az egészségügyi mutatóink elmaradása nem a genetikában vagy az ellátórendszer minőségében rejlik, hanem abban, hogy nem élünk egészségesen. Az egészséges táplálkozás, a mozgás, a dohányzás, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás terén, valamint pszichésen vagyunk elmaradva, ezek nem egy, hanem sok betegség forrása. Annak ellenére, hogy az ellátórendszerben a pazarlás és a forráshiány együtt van jelen, Magyarországon a diagnózisos terápia szintjén mindent megkap a beteg.

A táborban az idén kiemelt témaként a méh-nyakrák szűrés fontosságára és a HPV-vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet. Magyarországon a méh-nyakrák szűrés komoly problémákkal küzd, az ország társadalmi-gazdasági helyzetéhez mérten jóval alacsonyabb a részvétel a kelleténél. Éppen ezért teljesen új méh-nyakrák prevenciós programot dolgoztak ki, amelynek két pillére van: szűrések, valamint HPV elleni védőoltás, amelyet októberben a hetedik osztályos lányok kötelezően felajánlandó védőoltásként kaphatnak meg ingyenesen, A méh-nyakrák a második leggyakoribb megbetegedés a 45 év alatti nők körében, hazánkban évente több mint négyszáz nő hal meg ebben a betegségben.

A nyári egészség tábor július 18. és augusztus 20. között Agárd után a Balatonnál – a Veszprém megyei Alsóörsön, Csopakon, Balatonfüreden, a Zala megyei Keszthelyen, a Somogy megyei Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonföldváron és Siófokon – majd Budapesten várja az érdeklődőket. A szolgáltatások között szerepel az emlőszűrés, testtömegindex-mérés, a dohányzásról leszoktatást segítő tanácsok, az egészséges táplálkozást szolgáló tippek és az anyajegyszűrés is.

További információk: www.antsz.hu/hir1/utnak_ indul_ a_ nyári_ egészségtábor

(Forrás: MN 2014. július 19.)

FEL
______________________________________________________________

6.3. Külföldön is használható a diákkártya

Országosan több mint ezer helyen vehetnek igénybe a diákok 5-50 százalékos kedvezményeket a megújult diákigazolvánnyal – közölte a Diákkedvezmény Nonprofit Kft. szombaton. A cég felhívta a figyelmet: érdemes kiváltani a 2012-ben bevezetett új típusú kártyákat, mivel ezek az állam által garantált közlekedési, könyvtár- és múzeumlátogatási kedvezmény mellett számos egyéb támogatást biztosítanak. Olcsóbban hozzá lehet jutni szálláshelyek, éttermek, színházak, sportegyesületek, üzletek edzőtermek, nyelviskolák szolgáltatásaihoz, fél áron lehet például jogosítványt szerezni, vagy bérletet venni a Sziget Fesztiválra. Az elfogadóhelyek összesített listája a www.diakkedvezmenyek.hu portákon érhető el, de ingyenes applikáció segítségével okostelefonra és tabletre is letölthető, ami térképes formában mutatja be a legközelebbi kedvezményeket.

Kitértek arra is, hogy az új diákigazolvány egyben nemzetközi diákigazolvány is, mert szerepel rajta a European Youth Card Association (EYCA) logója, így a magyar diákok számos európai országban élhetnek a nemzetközi szervezet által biztosított kedvezményekkel. Ezt az előnyt érdemes kihasználni a külföldre utazóknak, EYCA ugyanis 38 országban összesen 60 ezer elfogadó helyen kínál árengedményt. Az új nemzetközi kártyába ráadásul már olyan chipet ültettek, amely rádiófrekvenciás kódot képes leadni, vagyis az igazolvány különböző kártyaleolvasókban is használható, így a könyvtári kölcsönzéstől a kapus beléptetésig számos műveletet alkalmazni lehet. Az igazolványokat az okmányirodában kell igényelni, köz- és felsőoktatásban egyaránt 1 400 forintba kerülnek. Végzősöknek fontos tudnivaló, hogy a diákigazolványok október végén járnak le, így a nyári szünetben még szabadon használható.

(Forrás: MN 2014. július 21.)

FEL
______________________________________________________________

6.4. Diákigazolvánnyal trükközni!?

A pénzbírság mellett feljelentéssel is számolhat az, aki nem eredeti matricát használ.

Ebben a tanévben is olcsón árulják az interneten a diákigazolvány-érvényesítő matricákat, ám nem érdemes a feketén vásárolt bélyegekkel trükközni, mert feljelentik, aki magát diáknak tettetve próbál kedvezményhez jutni.

Októberben lejárt az elmúlt szemeszter diákigazolványainak érvényessége, így jelentős kedvezményektől esnek el azok, akik az új tanévben már nem rendelkeznek oktatási jogviszonnyal. Az érvényesítő „matricabiznisz” ebben a tanévben is virágzik: az apróhirdetési oldalakon 10-15 ezer forintért lehet hozzájutni a hologrammal és sorszámmal ellátott, hamis matricákhoz. Diáknak lenni sok csalónak megéri, hiszen az igazolvány a MÁV és a Volánbusz járatain 90, a BKV-járatokon 64 százalékos utazási kedvezményt jelent, emellett könyvtárba, múzeumba, éttermekbe vagy éppen edzőtermekbe is olcsóbban lehet bejutni vele. A havi több-tízezres megtakarítás csábító lehet, ám nem érdemes hamis kártyával próbálkozni az ellenőröknél, mert aki lebukik, annak nemcsak a büntetést kell megfizetnie (a MÁV-nál és a Volánnál 8000, a BKV-nál 16 000 forint), de fel is jelentik. A csalókra hivatalos okmánnyal való visszaélés miatt akár egy év felfüggesztett szabadságvesztés is várhat, a jegy vagy bérlet meghamisításáért pedig akár három év börtön is. Ha a bérletszelvényt valaki érvénytelen vagy meghamísított diákigazolvánnyal használja, az minden esetben pótdíjazással jár, sőt ha felmerül a hamisítás gyanúja, akkor bevonják az igazolást, és közokirat hamisítás miatt feljelentést tesznek az érintett utas ellen. Amennyiben a hamis jegy vagy bérlet bevonásakor az utas segítő szándékkal közli, hogy a kérdéses értékcikket hol és milyen körülmények között vásárolta, azt a feljelentésben feltüntetik. FIGYELEM! Mindig hivatalos BKV-pénztárban érdemes jegyet és bérletet venni, az egyéb értékesítési helyeken (pl. újságos pavilon vagy kisbolt) ugyanis többször rajtakapták már a BKK munkatársai az árusokat, hogy hamisított vonal- és gyűjtőjegyet kínálnak az utasoknak.

(Forrás: MN 2014. november 10.)

FEL
______________________________________________________________

6.5. Elhanyagolják a testmozgást az egyetemisták

Nem jellemző, hogy túlsúlyosak lennének a magyar egyetemisták, ám a fiatalok közül csak kevesen mozognak rendszeresen, nem isznak elég folyadékot és ritkán étkeznek. Többek között ez derült ki abból a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által tavaly elindított E3 elnevezésű programból, amelyen eddig 4300 hallgató vett részt. A szakemberek számos „vada” diétarecepttel találkoztak a fiatalok körében, olyan is volt, amely az alkoholfogyasztásra épült.

Mindössze 18 százalékban jelenik meg a túlsúly és az elhízás a magyar egyetemisták körében, ugyanakkor nagyon keveset mozognak, és nem isznak elég folyadékot a hallgatók. A hároméves, tavaly márciusban indult programnak célja, hogy népszerűsítse a fiatalok körében az egészséges táplálkozást és életmódot. Eddig a kezdeményezésben résztvevő három egyetem – a Budapesti Corvinus Élelmiszer-tudományi Kara, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, valamint a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara – összesen 4300 hallgatójának táplálkozási, sportolási szokásaiba nyerhettek bepillantást a szakemberek. A hallgatók a campusokra, kollégiumokba és egyetemi rendezvényekre kilátogató dietetikusoktól kérhetnek térítésmentes tanácsadást. A szakemberek a konzultáció után testösszetétel-mérést is végeznek, majd a fiatalok kitöltenek egy táplálkozási és mozgási szokásaikra vonatkozó internetes kérdőívet. A válaszadók átlagéletkora huszonkét év, közöttük a lányok vannak többségben.

A testtömegindex (BMI) egy olyan mérőszám, amely az egyén testmagasságát és tömegét veti össze egymással. Kiszámításához a kilogrammban megadott testtömeget osztják el a méterben mért testmagasság négyzetével. A BMI normál átlagértéke 25. A programban részt vevő egyetemistáknál az átlagérték 23 volt, azaz többségében normál testsúllyal rendelkeztek. Ezzel az adattal akár elégedettek is lehetnénk, a pozitív képet azonban árnyalják a testmozgási szokásokra vonatkozó válaszok. Az egyetemistáknak ugyanis kevesebb mint fele (44 százalék) végez rendszeres testmozgást, tíz százalékuk pedig egyáltalán nem mozog, viszont még így is jobb a helyzet a fiatalok körében, mint a magyar felnőtteknél, ahol egyes felmérések szerint a rendszeresen sportolók aránya mindössze 23 százalék körül van. A dietetikusok a hallgatók folyadékpótlási szokásaira is rákérdeztek, azt tapasztalták, kevesen (28 százalék) fogyasztanak el 2-3 liternyi folyadékot naponta, holott ez lenne az ajánlott. A többség napi egy literről számolt be. A válaszadók több mint fele (66 százalék) azt jelezte, hogy elsősorban ásványvízzel oltja a szomját, és mindössze a megkérdezettek nyolc százaléka válaszolt, hogy naponta fogyaszt üdítőitalt. A kérdések között szerepelt a napi étkezések száma is. A szakemberek szerint ideális, ha összesen ötször eszünk, a megkérdezetteknek azonban csak 19 százaléka mondta azt, hogy a reggelin, ebéden és vacsorán kívül két kisebb étkezést is tartalmaz az étrendjük. Többségük 3, illetve 4 étkezésről számolt be, de hat százalékuk, a válaszok alapján, még ennél is kevesebbszer étkezik naponta. A kérdőív ennek az okaira nem tért ki. Az eredmények összességében nem festenek sötét képet. Optimizmusra ad okot, hogy a 4300 fiatal több mint fele (64 százaléka) az önként választott szaktanácsadás folyamán az egészséges táplálkozásról szeretett volna többet megtudni. Az MDOSZ elnöke megerősítette, hogy a hallgatók körében sok szakmailag megalapozatlan, akár még az egészségre is káros fogyókúra recept terjeng. Ilyenek például az intenzív koplalással járó vagy kizárólag alkoholfogyasztásra épülő módszerek. Akadt olyan is a hallgatók közt, akinek a testtömegindexe mindössze 16 volt, ez már utalhat akár anorexiára is. A táplálkozási zavarok kezelésekor csak másodlagos a dietetikus szerepe, ilyenkor a megfelelő szakemberhez, pszichológushoz kell irányítania fiatalt.

(Forrás: MN 2014. október 14.)

FEL
______________________________________________________________

6.6. Szívleállást okozhat az energiaital

Súlyos következményekkel járhat, ha valaki rendszeresen energiaitalt fogyaszt, különösen, ha alkohollal együtt vagy sportolás közben teszi. Rejtett szívproblémákkal küszködőknél akár egy doboz is szívleállást okozhat.

Egy kis doboz energiaital fajtájától függően akár annyi koffeint is tartalmazhat, mint négy csésze kávé. Ennek ellenére nem ritka, hogy már 10-12 éves gyerekek is ezek másfél literes kiszerelését isszák üdítő helyett. Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának adjunktusa az egyetem honlapján közzétett nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiaital nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogásérzést okoz, de szívritmuszavart is előidézhet. Akinek ráadásul fel nem ismert, veleszületett szívrendellenessége van, annak egyetlen doboznyi energiaital akár végzetes is lehet. A szakorvos szerint ezek a termékek a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, vízhajtó hatásuk miatt pedig kiszáradást okozhatnak. Aki pedig nap mint nap nagy mennyiségben issza, annak szervezetében felhalmozódik a toxikus hatású koffein. Az energiaitalok ráadásul – éppen maga koffeintartalmuk miatt – függőséget is okozhatnak, amelynek következményeként elvonási tünetek (fejfájás, erős fáradtság, remegés, depresszió, rosszullét) jelentkezhetnek. Óriási a veszélye, ha az energiaitalt alkohollal együtt fogyasztják, hiszen mindkettő vizet von el a szervezetből, ezért az alkohol mérgező hatása erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Mivel az energiaital serkentőleg hat, az alkohol pedig épp ellenkező hatást vált ki, e kettő együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozza, így a fogyasztó nem érzi, hogy reflexei lassulnak. A szakorvos szerint szintén vízhajtó hatása miatt veszélyes az energiaitalt sportolás előtt vagy közben inni, hiszen a testmozgás is folyadékveszteséggel jár, a kettő együtt pedig akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanígy napozáskor is kerülendő az energiaital fogyasztása, ez eszméletvesztést vagy akár szívleállást okozhat. A készítmények mindössze pár óra plusz energiát adnak, ám ezt követően még intenzívebb kimerültséget idéznek elő. A koncentráció fokozása céljából tehát kell a megfelelő mennyiségű alvás, napközben pedig inkább a jó minőségű kávé vagy tea járulhat hozzá a frissességhez. Ezek összetétele ugyanis általában ismert, míg egy energiaitalban számos olyan kemikália lehet, amelynek hosszú távú hatása jelenleg ismeretlen.

(Forrás: MN 2014. szeptember 16.)

FEL
______________________________________________________________

6.7. A szolárium árt az immunrendszernek

A mesterséges fény nem termel D-vitamint, ellenben öregít, hosszú távon pedig bőrrákhoz vezethet

A szoláriumozásról már számos nemzetközi kutatás bebizonyította, hogy kifejezetten káros a bőrre, ennek ellenére sokan még mindig előszeretettel látogatják a szoláriumstúdiókat. A mesterséges barnulás öregíti a bőrt, hosszú távon melanomához vezethet, sőt a szervezet védekezőképességét is gyengíti.

Télen is pótolhatók a nap sugarai, ráadásul a barna bőr szerelmesi a tágas és világos szoláriumkabinokban évszaktól függetlenül, kényelmesen élvezhetik a napfény nyújtotta előnyöket – hirdetik magukat a szoláriumstúdiók, amelyekből manapság rengeteg van az országban. A bőrgyógyászok azonban évek óta kongatják a vészharangot, és a szolárium káros hatásairól már az Egészségügyi Világszervezet is markáns álláspontot fogalmazott meg. Jelentésükben arra figyelmeztettek: ha az emberek nem hagynak fel a mértéktelen szoláriumozással, a bőrrákos megbetegedések járványszerű terjedése várható. A szoláriumozásról már számos nemzetközi kutatás bebizonyította, hogy kifejezetten káros a bőrre. Jó pár éve tudjuk, hogy az UV-sugárzás a legveszélyesebb rákkeltő anyagok közé tartozik. A szolárium túlzott mértékű elterjedéséhez hozzájárul az a téves, a társadalom által kreált kép, miszerint a túlzottan barna bőr számít szépnek. Hazánkban a rendszerváltozás után vált divattá a szoláriumba járás, s hamarosan státuszszimbólummá vált. Aki ide járt, gyakorlatilag azt üzente a társadalom többi tagjának: kiváltságos vagyok, pénzem és időm is van rá, hogy télen is barna legyek. Mostanra ez már változott, hiszen egyre több ember tartja közönségesnek a mesterséges hatást keltő, nagyon barna bőrt. A professzor hangsúlyozta, a szoláriumozás hatása hasonlít a cigarettázáséhoz, vagyis nem attól alakul ki a rák, ha valaki egyszer elmegy barnulni vagy rágyújt egy cigarettára. A legsúlyosabb esetben melanomához vezethet, de ez a fiatalok számára túlságosan távoli és ködös „jövőkép”, így a szakember nem ezzel szokta elrettenteni őket a mesterséges barnulástól. – A szoláriumozás híveire jellemző, hogy igen szépnek akarnak látszani, holott bőrük nemcsak hosszú, hanem közép-, sőt rövid távon károsodik. Az UV-sugárzás hatására a bőr idő előtt kezd el ráncosodni, ezenkívül megváltozik a tónusa is – hívta fel a figyelmet. A szoláriumban csaknem tiszta UVA-fény dolgozik, míg a természetes napfényben az UV-A- és az UV-B-sugár együtt van jelen. Az UV-A-fény fokozza a barnapigmentációt, ami éppen ellentétes folyamat azzal, mint amikor nyaralás közben barnulunk. Akkor ugyanis jóval hosszabb időtartam, általában több nap alatt zajlik le az a pigmentáció, amely esztétikus barnasághoz vezet. – A szoláriumozás közben az UV-A-sugárzás hatására nem termelődnek új melaninrészecskék, csupán a már meglévők válnak barnává. Ráadásul az UV-A mélyre, egészen a melanintermelő sejtekig és azon túl, az irha rétegéig hatol a bőrbe, ez a folyamat pedig ráncosodáshoz vezet – magyarázta az UV-A immunrendszert gyengítő hatását is. Ennek egyik kellemetlen bizonyítéka, amikor a bőrön valamilyen gombafertőzés jelentkezik, amelyről sokan azt gondolják, hogy a szolárium nem megfelelő tisztaságának a következménye. Tény, a megfelelő tisztaság hiánya is előidézhet bőrgombát, de az estek többségének hátterében az áll, hogy bizonyos, alapvetően ártalmatlan gombák immungyengített állapotban jobban megtapadnak a bőrön, ami pedig fertőzésekhez vezet. Utóbbi állapotban egyébként annak is nagyobb a valószínűsége, hogy melanoma alakuljon ki az érintettnél. Nincs értelme a téli időszakban jellemző D-vitamin-hiány miatt szoláriumba járni. Az UV-A ugyanis nem termel D-vitamint, így utóbbihoz – a természetes napfényen kívül – csak a megfelelő táplálkozás és vitaminok formájában juthatunk hozzá. A szoláriumstúdiók egy ideje azt hirdetik, hogy a vendégek a korábbiakhoz képest jóval veszélytelenebb módszerrel barnulhatnak. Ez azonban nem igaz, mivel az „új” típusú kezelés valójában csak annyiban tér el a korábbi gyakorlattól, hogy a vendég kevesebb időre megy be a kabinba, így a bőre kisebb mértékben van kitéve az UV-sugárzásnak. Ha azonban az ember tartja magát a tíz-tizenöt perces alkalmakhoz, ugyanakkora dózishoz jut. Reméljük, hogy pár éven belül hozzánk is eljut a Nyugat-Európában és Amerikában uralkodó szemlélet, arrafelé ugyanis már jó néhány éve száműzték a szoláriumcentrumokat, csak elvétve, jellemzően a külvárosi részeken működik még egy-egy ilyen üzlet.

(Forrás: MN 2014. szeptember 30.)

FEL
______________________________________________________________

6.8 Nem fittek a középiskolások

A 18 éves lányok 58 százaléka a fokozottan fejlesztendő kategóriában van. Lezárult az iskolások újfajta állapotfelmérése, az eredmények szerint a 10 évesek állóképessége sokkal jobb, mint a 18 éveseké. Míg a kisdiákok több mint 70 százaléka egészségesnek bizonyult. Addig a végzős középiskolások körében a fiúk 47, a lányok 58 százaléka már fokozott fejlesztésre szorul. Jelentősen romlik a 10 és 18 éves kor között az iskolások egészségi állapota – derül ki a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának eredményeiből. A mérés kimutatta, hogy míg tízéves korban a fiúk 77, a lányok 72 százaléka az egészséges zónába tartozik, addig a 18 évesek körében mért állóképességi adatok már azt mutatják, hogy a fiúk 37 és a lányok 21 százaléka tudott ebben a körben maradni, vagyis a diákok nagy részének nem sikerült megőriznie a korábbi fittségi szintjét. Az idén bevezetett új állapotfelmérés első mérési szakasza május 27-én zárult. Ennek apropóján a köznevelésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a mindennapos testneveléshez hasonlóan a NETFIT bevezetésével is az volt a cél, hogy felébresszék a testmozgás iránti igényt a diákokban. Az új egészségmérés nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy megelőzzük a kisgyerekkori mozgásszegény életmódból fakadó problémákat, későbbi betegségeket. A NETFIT olyan komplex mérési és értékelési rendszer, ami sokkal több és alaposabb információt szolgáltat a korábbi teszteknél, így átfogóbb képet kaphatunk a diákság állapotáról. A teszt során többek közt a diákok erejét, testösszetételét, tápláltságát, állóképességét, a vázizomzat állapotát, illetőleg a hajlékonyságot mérik, az eredményekről pedig minden tanuló egyénre szabott, szöveges is vizuális értékelést kap. Mivel a mérés főleg a mozgás megszerettetését célozza, ezért senkit nem büntetnek rossz jeggyel a teszt végén. Az első időszakban 3701 iskola mintegy 740 ezer tanulójáról érkeztek be adatok. Az eredmények igazolják, hogy nagyon is szükség volt a mindennapos testnevelés bevezetésére. A teljesítményük alapján három kategóriába kerülhetnek a tanulók: az egészséges, a fejlesztendő és a fokozottan fejlesztendő zónába. Elgondolkodtató, hogy az állóképességi teszten a 18 éves fiúk 47 százalékát, a lányoknak pedig több mint felét (58 %) a fokozottan fejlesztendő kategóriába kellett sorolni. Az MDSZ megkezdte a 2020-ig szóló testnevelés műveltségterületi stratégia kidolgozását. Ez tartalmazza majd a minőségi testnevelés-oktatás kiépítésének programját, beleértve a képzéseket, az infrastruktúrát, a módszertant, a szükséges kormányzati intézkedéseket is.

(Forrás: MN 2015. május 30.)

FEL
______________________________________________________________

6.9. Sokan az út mentén keresik a kalandokat

Reneszánszát éli Európában a stoppolás

Az ingyen fuvarra várakozók egy része hobbiból választja az utazásnak ezt a módját

Egyre népszerűbb az autóstoppolás a fiatalok körében Európában, legalábbis erre utal a „hitchhiker”-találkozók, -versenyek, virtuális közösségek és telefonos applikációk egyre növekvő száma. Magyarországon 2015-ben szervezték meg az első stopposversenyt. A kalandok kergetése közepette is ügyelni kell azonban saját és környezetünk biztonságára.

Előbb-utóbb mindig megáll valaki, nem maradok az út szélén – vallja Magyarország első autóstoppos versenyének megálmodója és egyik szervezője. A HungaroHitch szellemi atyja
16-17 éves volt, amikor először stoppolt, majd éveken át „félig csóróságból, félig szórakozásból” választotta az utazásnak ezen módját, hogy eljusson az ország különböző pontjaira. A térinformatikus azonban ma már elsősorban az izgalom miatt tart ki a stoppolás szenvedélye mellett, no meg azért, mert az utazás során rengeteg embert és érdekes élettörténeteket, különleges sorsokat ismerhet meg. Eddig belföldön és külföldön összesen 10-12 ezer kilométert tett meg idegenek járművein, s a legtöbb idő, amennyit várnia kellett egy alkalmi fuvarra az út mentén, emlékei szerint négy óra volt. Noha a jó élmények száma messze felülmúlja a rosszakét, azt azért nem állítja, hogy nem fordultak elő vele veszélyes helyzetek. Ausztriában például megtörtént, hogy a sofőr nem sokkal az után, hogy elindultak, gyanús porcsíkot szívott fel a kormánykerékről. Olaszországban pedig olyan emberek alkalmi utasa is volt, akiket feltehetően már jól ismertek a rendőrök. Az autót ugyanis megállították a hatóságok, és igazoltatás közben kipakoltatták velük a kocsi teljes tartalmát. Előfordult olyan is, hogy az olasz rendőrök szándékosan magukkal vitték a magyar stoppost egy erdős, kihalt területre, hogy így „büntessék meg”, amiért szerintük illegális helyen próbált fuvarhoz jutni. A rossz élményeknél azonban sokkal szívesebben emlékezik a kellemes meglepetésekre: ilyen volt például, amikor Hollandiából hazafelé jövet a holland–német határon felvette egy afgán férfi, aki kisvártatva a legnagyobb bizalommal átadta neki a kormánykereket, majd a következő pár száz kilométert a hátsó ülésen töltötte, mély álomba merülve. Szintén a német autópálya közelében történt, hogy egy csapat albán festő-mázoló vendégmunkás állt meg neki, és amikor megtudták, merre tart, módosították saját terveiket, hogy el tudják vinni őt úti céljához.

Kettős benyomás

Jellemzően azok az autósok állnak meg, akik korábban maguk is stoppoltak. Magyarországon például gyakran olyanok veszik fel, akik korábban kiskatonaként maguk is ilyen módon jutottak haza a pihenőkre. Érdekes azonban, hogy azok sem mindig barátságosak, akik megállnak a stopposnak. Általában az első néhány perc után kiderül, hogy van-e kedve beszélgetni a sofőrnek, vagy sem. Van, hogy pillanatok alatt mély, személyes beszélgetés kezdődik a stoppos és az autós között, de az is előfordul, hogy teljes csendben fogynak a kilométerek. A több száz személyes történet meghallgatása nyomán kettős benyomás alakult ki az emberekről, a kép egyszerre pozitív, ugyanakkor kicsit szomorú is. Nagyon sok a jó szándékú ember, aki szívesen segít másokon, de az elbeszélésekből úgy tűnik, rengetegen vannak, akik külföldön „gürcölnek”, hogy megélhetést biztosítsanak maguknak és családjuknak, hiába telnek azonban az évek, mégsem jutnak egyről a kettőre.

Reneszánszát éli a stoppolás

Több tucat, stoppolóknak létrehozott online oldal, internetes közösség és telefonos applikáció bizonyítja, hogy a stoppolás ismét reneszánszát éli Európában. Szintén ennek bizonyítéka az évente stopposok által stopposoknak megrendezett nemzetközi találkozó, az úgynevezett European Hitchgathering, amelyet 2015 nyarán nyolcadik alkalommal tartottak meg, ezúttal Dél-Franciaországban, a Saint-Laurent-du-Pape nevű település közelében. A 150-250 embert vonzó esemény különlegessége, hogy nincsen semmilyen fix program. A szervezők ugyanis abból indulnak ki, mire mindenki elér a helyszínre, annyi élménnyel gazdagodik, hogy bőven lesz miről beszélgetni.

Óvintézkedések stopposoknak

Autóstoppoláskor több dologra is érdemes odafigyelni az ember saját, illetve a vezetők biztonsága érdekében: lehetőleg ne viseljünk napszemüveget, mivel a szemkontaktus nagyon fontos. Olyan helyen stoppoljunk, ahol a vezetők biztonságosan meg tudnak állni. Mielőtt beszállunk, lehetőleg tegyünk fel néhány kérdést, hogy eldönthessük, szimpatikus-e a sofőr. Lehetőleg csak a nappali órákban válasszuk az utazás ezen módját, s hiába nagy a kísértés, utazás közben ne aludjunk el. Európa egész területén legális a stoppolás, ugyanakkor az autópályák mentén rendszerint tilos.

(Forrás: MN 2015. október 17.)

FEL
______________________________________________________________

6.10. Egyre több krízisben lévő gyerek kér segítséget

Négy év alatt megduplázódott az öngyilkossági gondolatok miatt telefont ragadó fiatalok száma

Több százezer ember keresi meg évente a telefonos lelki segélyszolgálatokat, nem képeznek kivételt ez alól a gyermekek sem. Az adatok szerint kiskorúak tízezrei választják elkeseredésükben a segítségkérésnek ezt a módját.

Kapacitásukat meghaladó, több ezer telefon érkezik havonta a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz. Mivel a vonal leterhelt, a gyerekek egy része csak a sokadik hívásra tud kapcsolatba lépni az ügyelővel. 2014-ben 155 olyan megkeresés érkezett az alapítványhoz, amelyben öngyilkossági gondolatok is felszínre kerültek, ez szinte pontosan a duplája a 2010-es adatnak, amikor még csak 77 ilyen beszélgetést rögzítettek. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az öngyilkossági gondolatok miatt segítséget kérő gyerekek közül a legfiatalabb 11 éves volt. Általában 24 éves korig kérnek segítséget, az átlag életkor azonban az elmúlt években jelentősen lecsökkent, mivel a gyerekek egyre hamarabb tanulják meg kezelni a telefont.

A fiataloknál első sorban kapcsolati problémák okoznak lelki gondokat: ilyen a párkapcsolat (az ismerkedés nehézségeitől a szexualitásig), a baráti-családi konfliktus, de gyakran előkerül a beilleszkedés, illetve a kiközösítés kérdése is. Gyakori, hogy egy gyermek nem egy alkalommal, hanem rendszeresen hívja fel a szolgálatot, mert a legtöbb helyzetben nem elegendő a 30-40 perces beszélgetés. Vannak bonyolult és megterhelő élethelyzetek – például valamilyen veszteség élménye vagy tartósan rossz családi helyzet – amit az érintettek nem tudnak, vagy nem akarnak mással megosztani.

Vészhelyzetben lekövethető-e a telefonáló tartózkodási helye? Anonim szolgálatról van szó, de előfordul, amikor nincs a gyermek környezetében olyan felnőtt, akiben megbízik. Ilyen esetekben az válik a beszélgetés egyik céljává, hogy a gyerek lemondjon az anonimitásáról és így konkrét segítséget tudjanak neki szervezni. Ez egy öngyilkossági késztetés esetén lehet például a mentők kihívása. A Kék Vonal etikai kódexe szerint életveszély esetében minden adat (ami a telefonközpontból kinyerhető) felhasználható a segítségnyújtás érdekében, de hosszú távon senkit nem lehet támogatni anélkül, hogy elnyernék a bizalmát.

Az alapítvány azt közvetíti a gyerekeknek, hogy ezen a vonalon bármiről beszélgethetnek, így sok kamasz telefonál úgy, hogy nincs konkrét témája, nem is igazán tudja, mire való egy lelkisegély-szolgálat. Őket kopogtató hívóknak nevezik. A hívások nagy számában – 2014-ben 70 ezer – tehát közrejátszanak a céltalan hívások is. A szakmai vezető szerint azonban vannak olyanok, akik talán nem hívnák őket rendszeresen, ha időben eljutnának gyermekpszichiáterhez, ha lenne minden iskolában iskolapszichológus, vagy rövidebb lenne a várólista a nevelési tanácsadóknál és az ambulanciákon.

Az alapítványhoz folyamatosan toboroznak önkénteseket, valamint létrehoztak egy anonim levelezőrendszert is, hogy a serdülők ne maradjanak egyedül problémáikkal, negatív érzéseikkel. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a 116-111-es hívószámon gyerekek, fiatalok hívásait várja, illetve olyan szülőkét, más felnőttekét, akik egy gyerek ügyében, érdekében kérnek segítséget. A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a 116-123-as számon érhető el éjjel-nappal.

Krízisbe sodor a magány

Közel kétszázezren fordultak 2014-ben a Lelki Elsősegély Telefonszolgálathoz (LESZ), ebből több mint háromezer alkalommal vetődött fel az öngyilkosság gondolata. A telefonálók közel fele a 19-45 éves korcsoportból kerül ki, a megkeresés oka általában lelki feszültség, elkeseredés, valamint krízishelyzet és öngyilkossági veszély. Az idősebb, 45-60 éves korosztály aránya 30 százalék körül mozog, leggyakrabban előforduló problémájuk általában a magány. Egyre növekszik emellett a kiskorú telefonálók, valamint a férfi hívók száma is. A krízisállapotban lévők esetében gyakran előfordul, hogy a válság időszaka alatt többször is igénylik a telefonos segítséget.

(Forrás: MN 2015. október 17.)

FEL
______________________________________________________________

6.11. Az izomipar

Sokan járnak úgy konditerembe, hogy mellé étrend-kiegészítőket szednek, a legtöbbször azért, mert nem elégedettek az edzés eredményeivel. Úgy érzik, hiába törik magukat, nem fogynak elég gyorsan, folyton éhesek, izmaik nem növekednek az elvárt sebességgel. A táplálék-kiegészítők esetenként valóban segítenek ugyan valamennyit a problémák leküzdésében, de kérdés, hogy mindez jár-e negatív egészségi mellékhatásokkal.

Azok körében, akik testépítési célból edzenek, a fehérjekészítmények a legnépszerűbbek. A forgalmazók állítása szerint a shake-ké alakítható porok, kapszulák és szeletek amellett, hogy alapanyagául szolgálnak az izomnövekedést megalapozó fehérjeszintézisnek, az anyagcserét is serkentik, növelik a fizikai teljesítőképességet, sőt az öregedést is lassíthatják.

A brit egészségbiztosító szervezet, a National Health Service állásfoglalása szerint, noha a magas fehérjetartalmú táplálék valóban elsőrangú fontosságú a nagy fizikai aktivitást végző emberek számára, a proteinszeletek biztosította kényelem dacára sem megfelelőek a teljes értékű étkezés helyettesítésére. A fehérjék mellett ugyanis hiányozhatnak belőlük más, ugyancsak esszenciális jelentőségű tápanyagok, például számos vitamin. E hiányosságok akár a készítmények fogyasztásának fő funkcióját, az izomépítést is negatívan befolyásolhatják.

A brit egészségügyi minisztérium közleményében emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlzásba vitt fehérjebevitel számos egészségügyi kockázattal jár. Ha ugyanis hosszú ideig túl sok fehérjét fogyasztunk, az megnöveli a csontritkulás esélyét és súlyosbíthatja az esetlegesen meglévő veseproblémákat. A minisztérium szakértői szerint a „túl sok” a napi ajánlott fehérjefelvétel (férfiak esetében 55,5 gramm, nőknél 45 gramm) dupláját jelenti. Éppen ezért sokkal egészségesebbnek tartják a kiegyensúlyozott, természetes összetevőket tartalmazó, fehérjedús étrendet. Példákat is hoznak a sok fehérjét tartalmazó táplálékra: különféle húsok, szárnyasok, tojás, tejtermékek, bab és tofu.

A világ legtöbb országában mára betiltották a izomnövelő hormonkészítményeket, az ezek után maradt piaci űrt csakhamar betöltötték a természetesként (és ezáltal a laikus számára veszélytelenként) hirdetett, növényi alapú „tesztoszteronserkenők”. Ezek nemcsak a bicepszeket növelik – olvasható szinte minden reklámban, de még a libidónak is jót tesznek (ellentétben a korábban dívó anabolikus szteroidokkal). Az egyik legnépszerűbb tesztoszteronszint-emelést ígérő hatóanyagot a Magyarországon is honos királydinnyéből vonják ki. A forgalmazók időnként még azt is megjegyzik, hogy olyannyira megnöveli a szervezet tesztoszteronszintjét, hogy a vizelet doppingellenőrzéskor pozitív eredményt hozhat.

A királydinnye olyannyira népszerű, hogy klinikai teszteket is végeztek vele – és megbukott. A Mens Health magazin idéz egy tanulmányt, amelyet a Journal of Ethnopharmacology folyóiratban publikáltak. Négy hétig adtak királydinnye-kivonatot vagy placebót huszonegy férfinak, de semmilyen különbséget nem tapasztaltak tesztoszterontermelésükben. Ugyanez lett a vége egy másik kísérletnek, amelyet ausztrál sportkutatók végeztek – stílszerű módon – rögbijátékosok bevonásával. Ők öt hétig kaptak kivonatot, miközben a szokásos edzésmunkát végezték. A vizsgálat végén azonban semmilyen különbséget nem tapasztaltak a kezelt, illetve a kontrollcsoport tagjainak izomtömegében, vizeletük tesztoszteronkoncentrációjában.

A fehérjeszeletekhez hasonló népszerűségnek örvend a testépítők, de az átlagos edzőterem-látogatók körében is a kreatin. A kreatin nitrogéntartalmú szerves sav, a szervezet energiatranszportjáért felelős adenozin-trifoszfát (ATP) egyik fő összetevője. A szervezetben természetes módon is megtalálható, a használói pedig pontosan azt a hatást várják tőle, mint a fehérjétől: megnövekedett izomtömeget és fizikai teljesítőképességet, gyorsabb regenerációt. A WebMD egészségügyi szakportál szerint az amerikai egyetemi és profi sportolók negyven százaléka szed kreatint.

A legtöbb használó szerint veszélytelen. A hatásairól gyűjtött tudományos eredmények azonban korántsem egyértelműek. A vizsgálatok általában megerősítik, hogy a kreatin a hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sportteljesítményt (például súlyemelés) valóban segítheti, ugyanakkor nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a hosszan tartó, mérsékelt erőkifejtést igénylő sportokban bármiféle haszna lenne. Vannak olyan emberek is, nem is kevesen, akik teljesítményére nincs semmilyen hatással a kreatin. A vegyület gyógyszerként mindenképpen ígéretes: egyes vizsgálatok szerint hatékony lehet az izomsorvadással járó betegségek (szívinfarktus, Huntington-betegség, amiotrópikus laterális szklerózis) megelőzésében, kezelésében.

A kreatin mellékhatásairól szinte semmit sem tudunk. Bár a jelenlegi ismeretek birtokában megkockáztatható, hogy a szer kis mennyiségű, rövid ideig történő alkalmazása egészséges felnőttek számára veszélytelen, hosszú távú vizsgálatok hiányában a lassan megjelenő mellékhatások ismeretlenek. A WebMD is csak általános kockázati tényezőket tud felsorolni. Így a honlap orvos szerzője nem ajánlja a kreatin szedését 18 éven aluli fiatalok, betegek, terhes nők, egyéb gyógyszert szedők számára. Különösen kockázatos lehet ez a cukorbetegek számára, minthogy a kreatin megnövelheti a vércukorszintet.

(Forrás: MN 2016. január 8.)

FEL
______________________________________________________________

6.12. Vizsgaidőszak

Negyven-ötven percenként tartsunk szünetet. Túlzott koffeinbevitel helyett szedjünk vitamin készítményeket

Ötven százalékkal ronthatja a tanulási teljesítményt, ha stresszes állapotban, éhesen vagy szomjasan állunk neki a tanulásnak. Ez azonban csak töredéke azoknak a kitételeknek, amelyeket érdemes figyelembe venni a jelenleg is tartó vizsgaidőszak alatt, ha valaki gyorsan és hatékonyan akar felkészülni a megméretésre.

Sok ezrek küzdenek meg minden félévben az egyetemi/főiskolai vizsgaidőszakkal. A legtöbb tanuló ilyenkor feszített tempóban áll neki a tanulásnak, minden mást figyelmen kívül hagyva. Nem mindegy azonban, milyen stratégiát használnak erre, szakértők szerint ugyanis néhány apró trükkel órákat spórolhat meg magának az ember.

A szünet a tanulás része, ülepedési idő nélkül ugyanis nem rögzülnek az új ismeretek. Tanulás közben 40-50 percenként szükséges pihenőt tartani, ugyanis az agyunk nagyjából ennyit képes egyhuzamban aktívan figyelni. Több olyan alapvető szabályt kell betartani a felkészülésnél, amely néha már közhelyes, mégis sokan elfelejtkeznek róla. Ilyenek például a megfelelő testtartás, vagy az, hogy legyen mindig oxigén a szobában, továbbá ne fogyasszunk túl sok koffeint, ugyanis ezek gátolhatják az agyműködést. Ha sok időbe telik, akkor is szánjuk rá az időt, hogy ne üljünk le stresszes állapotban, éhesen vagy szomjasan az asztalhoz, ezek ugyanis akár 50 százalékkal ronthatják a teljesítményünket. Az aktuális, téli vizsgaidőszakban továbbá különösen figyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre is: a magnézium, a B-, D-, C-vitaminok, valamint a szőlőcukor segíthetik agyunk optimális működését, továbbá a stresszt is csökkentik.

A megfelelő előkészületek után nekiállhatunk a tanulásnak. Mielőtt elmélyülnénk a tananyagban, érdemes megkeresni a témakör nagyobb összefüggéseit, amelyben az előszó és a tartalomjegyzék elolvasása is segíthet. Ilyenkor fontos asszociációk indulnak el ugyanis az agyban, amelyek könnyebbé teszik a megértést. Csak abban az esetben tanuljunk a kapott tételek sorrendjében, ha azok követik a jegyzet struktúráját, ellenkező esetben belezavarodhatunk, és elveszíthetjük az összefüggéseket, amellyel gátoljuk a megértést. Az anyag logikai felosztása után minden részhez vázlatot kell készíteni, a leglényegesebb fogalmak köré építve az információkat. Ezzel rendszerezhetők az ismeretek, amivel időt is nyerhetünk. Sokat segít a megjegyzésben, ha a feldolgozott rész lényegét hangosan elmondjuk, ezzel ellenőrizzük is, hogy valóban megértettük-e, miről is van szó.

Az egyénfüggő, hogy mely időszakban a leghatásosabb a tanulás, de a délelőtt 9-től délig, majd egy nagyobb szünet után a 3 órától 8-ig tartó időszakot javasolják a szakértők. Ma egyre elterjedtebb szokás, hogy a hallgatók nemhogy az utolsó napokra, de az utolsó órákra hagyják a tanulást. Az úgynevezett „éjjeli baglyok” a vizsga előtti éjszaka, akár reggelig képesek a könyveiket támasztani, ez azonban a lehető legkevésbé produktív módszer. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy minél többször olvasnak el egy szöveget, annál inkább megmarad a fejükben. Néhány diák az aláhúzást, kiemelést választja, de ez még mindig nem elegendő az anyag elsajátításához

Ha egy egyetemista beleviszi a kreativitását az anyag feldolgozásába, ötletes rajzokkal saját képet alkot a tananyagról, akkor könnyebben fog rá visszaemlékezni, mint egy idegen szövegre. Nem ajánlatos nehéz étkezések után, tele gyomorral nekiállni, ezekben a napokban törekedjünk inkább a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak fogyasztására.

A legfontosabb, hogy találjon magának motivációt a diák, hiszen saját ösztönzés nélkül csak elvesztegetett idő és szenvedés lesz a tanulás. Ebben segíthetnek a szülők is, akár egy jutalom kitűzésével sikeres vizsgák esetén.

A vizsgaidőszakban azonban sokaknak nem a felkészülés, hanem éles helyzetben a teljesítés okoz problémát. Minden drukk, köztük a vizsgadrukk is a lámpaláz és az izgalom megtestesülésének egy formája, amely egyénenként eltérő módon kezelhető. A lámpaláz oka, hogy az egyén gondolatai nem a jelenben, hanem a múltban vagy a jövőben vannak. Előbbinél a múltbeli esetleges rossz tapasztalatainkat idézzük fel, utóbbi esetben pedig a jövőtől való rettegés.

A vizsgadrukk annyiban különbözik a lámpaláztól, hogy a félelmen felül valós oka is van, mégpedig, hogy sikerül-e a vizsga, egyes esetekben pedig felmerülhet az évismétlés problémája is. Vizsgák alkalmával gyakran előfordul az is, hogy valaki egy látszólagos zavar mögé próbálja elrejteni nem tudását, amitől az egyén azt reméli, hogy szerethetőbbé válik. Nem érdemes ezzel próbálkozni, ugyanis a tanárok zömét nem hatja meg a vizsgadrukk.

(Forrás: MN 2016. január 9.)

FEL
______________________________________________________________

6.13. Túl hamar kezdik a szexet a kamaszok

Közhelyes, ám riasztó tény, hogy egyre korábban kezdik a fiatalok a szexuális életet. Ismereteiket többnyire magazinokból, pornófilmekből, egymástól és az internetről szerzik. A gyermekkor ártatlansága 12-13 éves korban bizony véget ér.

A Free Association online felmérése szerint a 14-19 éves fiatalok 72 százaléka látott már pornót, sőt a fiúknál ez az arány eléri a 86 százalékot.

A 12-15 éves gyerek bár testileg igen, de pszichológiailag még egyáltalán nem érett a nemiségre, nem áll rá készen. A pornónak személyiségromboló hatása van, a kiskamasz nem tudja értelmezni a látottakat. Az érzelmi és a pszichés fejlődésre negatívan hat, hiszen másképpen értelmezi a jeleneteket, mint egy felnőtt. Ebben a korban többnyire a kíváncsiság vezérel és nem a vágy. A pornográf tartalom rombolja a tinédzserek valós önképét, torzítja a szexuális viselkedési normákat, sőt, köze lehet ahhoz is, hogy minden ötödik tizenévesnek volt már rossz szexuális tapasztalata.

A lányok tinédzserkorukban még gyakrabban fordulnak szexuális kérdéseikkel a szüleikhez, mint a fiúk. A legtöbb fiatal 15-17 éves korában veszíti el a szüzességét. Szomorú tapasztalat, hogy a szexet nem kötik össze a szerelemmel, és alig három százalékuk hisz abban, hogy az első szexuális együttléttel a házasságig kellene várni.

Sokkoló, hogy a nem kívánt terhesség „megoldásaként” a fiatalok 73 százaléka az abortuszt választaná. A nemi szerepekre való felkészítés, a felvilágosítás és a fogamzásgátlás fontosságának elmagyarázása elsősorban a szülők feladata lenne, de a szemérmesség, valamint a szülők „én is e nélkül nőttem fel” attitűdje nem sokat változott az elmúlt időszakban, és nem sikerült a tabukat ledönteni.

(Forrás: Lokál 2016. április 7.)

FEL
______________________________________________________________

6.14. Soha ne hallgasson, akit zaklatnak!

Az internethasználat gyerekekre leselkedő veszélyeire és a veszélykezelés lehetséges módjaira kívánjuk felhívni a figyelmet.

Akit zaklatnak, soha ne hallgasson, hanem beszéljen, kérjen segítséget! A zaklatással kapcsolatos problémák rendezéséhez nélkülözhetetlen, hogy bizalmi viszony legyen gyerek és szülő, illetve gyerek és tanár között. Ahhoz pedig, hogy a fiatalok ne váljanak áldozattá, önbecsülést kell adni nekik, fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol elfogadják őket, ahol kibontakoztathatják képességeiket, sikereket érhetnek el.

A témával kapcsolatban további információk, hasznos tanácsok, elgondolkodtató kisfilmek a www.hop12.hu weboldalon találhatók.

(Forrás: Hegyvidék 2016. november 2.)

FEL
______________________________________________________________

6.15. A sörfogyasztás

Számos jótékony hatása van az italfajtának, de az önmérséklet nagyon fontos!

A rák és a gyulladásos megbetegedések kezelésében is segíthet a sör – olvasható abban a tanulmányban, amelyet az American Chemical Society félévente megrendezett szimpóziumán mutattak be. A The Telegraph brit napilap online kiadása ezzel kapcsolatban összeszedte az ital kedvező hatásairól szóló kutatásokat – ugyanakkor a mértékletesség továbbra is elengedhetetlen, különösen nekünk, magyaroknak kellene jobban odafigyelnünk magunkra.

Az Idahói Egyetem tanulmánya szerint a komlóban található humulin és lupulin képes megálljt parancsolni egyes bakteriális fertőzéseknek, sőt ezeknek az összetevőknek a kivonásával és szintetizálásával akár új generációs rákgyógyszerek hatóanyagait is ki lehetne fejleszteni – legalábbis így vélekednek egyes tudósok.

Emellett azonban számos, kevéssé ismert előnyös hatása is van a mértékletes sörfogyasztásnak: egy 1999-es, 27 ezer középkorú férfi bevonásával készített finn tanulmány szerint például a rendszeres sörivás csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát, méghozzá nem is kevéssel, mintegy 40 százalékkal. Az ital ugyanis vízhajtó hatásának köszönhetően növeli a vizelet mennyiségét, és hígabbá teszi azt, így nehezíti a kövesedést; az alkohol emellett serkenti a kalcium kiválasztását is, amely pedig a vesekő fő alkotóeleme.

A pennsylvaniai Scrantoni Egyetem kutatói szerint a barna ale és stout sörök a szívinfarktus kockázatát is csökkentik. A 2000-ben végzett kutatás szerint ez annak köszönhető, hogy a sör gátolja az érelmeszesedést, ami az infarktus fő kiváltó oka.

A Harvard orvosi tanszéke és az American Stroke Association kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a visszafogott sörfogyasztók feleakkora mértékben kitettek az agyvérzés veszélyeinek, mint azok, akik egyáltalán nem isznak. Stroke-ot ugyanis leggyakrabban vérrögök okoznak, a sör viszont rugalmasabbá teszi az érfalakat, és fokozza a véráramlást. A Harvardon azt is kimutatták, hogy napi 1-2 üveg sör elfogyasztásával, 25 százalékkal csökkenthető a II. típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, az alkohol ugyanis növeli az inzulinérzékenységet. Ráadásul a sör tele van folyékony rostokkal, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását, és fontosak a betegség miatt diétázó páciensek szervezetének.

Egy csaknem negyvenéves, 1977-es vizsgálat szerint ugyanakkor a mértékletes sörivók 23 százalékkal kevésbé hajlamosak az Alzheimer-kórra és a demencia más formáira. Noha ezt a több mint 365 ezer emberen elvégzett kutatássorozat igazolta, nem tudni pontosan, hogy minek köszönhető, de tényező lehet a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatás, és az, hogy a szilícium blokkolja az Alzheimer kialakulását elősegítő alumíniumot a szervezetben.

A sör az inszomnia ellen is jó: az ale és a lager sörök egyaránt stimulálják az agy dopamintermelését – ezt az indiai gyógyszerészeti egyetem kutatása bizonyítja, ugyanakkor arra is rájöttek, hogy ehhez mindössze egy evőkanálnyi sör elfogyasztása is elég volna.

Az ital emellett a szürke hályogot is feltartóztathatja: a Nyugat-ontariói Egyetem kutatói az ale és stout sörökben olyan antioxidánsokat találtak, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos mitokondriális károsodások ellen.

A sörben lévő szilícium ráadásul a csontjaink fő alkotóeleme, így a sörfogyasztás erősíti a csontokat – bár a massachusettsi Tufts Egyetem kutatói a túlfogyasztás ellen is felszólaltak, mondván, napi egy-két sörnél több viszont már a kívánttal ellentétes hatást ér el.

Nem véletlenül hangsúlyozta mindegyik kutatás a mértékletességet: szinte minden, a csekély mértékű alkoholfogyasztással járó áldásos hatás mellett ott áll annak ellenpárja, ha az ember nyakló nélkül alkoholizál. A szünet nélküli ivás következtében pusztulnak az idegsejtek, ami az akár teljes emlékezetvesztést okozó Korszakovszindrómához vezethet; bár a humulinnal és lupulinnal kapcsolatos kutatások ígéretesek lehetnek, az alkoholfogyasztás gyakori kiváltó oka a máj- és gyomorráknak, dohányzással kombinálva pedig a gége- és a nyelőcsőrák leggyakoribb oka. Keringési zavarokat is okozhat, és növeli a szívelégtelenség, a szívritmuszavar és a magas vérnyomás kockázatát is. A férfiaknál egy idő után impotencia, a nőknél pedig menstruációs zavarok is felléphetnek.

A legújabb kutatások heti 1,4 deciliter tiszta alkohol fogyasztását tartják a határértéknek, ez körülbelül hat korsó csapolt sör, egy liter bor vagy 7 féldecis rövidital megfelelője. Magyarországon egy átlagos felnőtt bő 2 deci tiszta alkoholt iszik hetente. Ráadásul a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a lakosság ötöde gurítja le az éves alkoholfogyasztás 90 százalékát, azaz aki sokat iszik, az nagyon sokat. Egy toxikológus szerint itthon 2,5 millióra tehető a nagyivók száma, évente 30 ezren halnak meg az alkohol miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es jelentése rávilágít: ma világszerte több ember halálát okozza az alkohol, mint az AIDS, a tuberkulózis és az erőszak együttvéve.

(Forrás: MN, 2016. március 17.)
FEL
______________________________________________________________

6.16. Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak

Az 5 szeretetnyelv című, több mint 10 millió példányban eladott sikerkönyv számtalan párkapcsolatot segített már nagyszerűvé tenni. Méghozzá azért, mert a módszer működik. De vajon az öt szeretetnyelv a fiataloknak is segíthet? Javíthat szüleikhez, testvéreikhez, barátaikhoz, tanáraikhoz, edzőikhez, szerelmükhöz fűződő viszonyukon? Igen!
A könyv segítségével a tinédzsereknek felfedezhetik és megérthetik saját szeretetnyelvüket, illetve azt, hogyan fejezzék ki szeretetüket mások iránt.

(Könyv: Gary Chapman – Paige Haley Drygas: Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak;
Harmat Kiadó, 2017)

FEL
______________________________________________________________

6.17. 12 Dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Mire érdemes felkészülniük a pároknak házasságkötés előtt, hogy sikeres és jól működő kapcsolatnak nézzenek elébe? Kommunikáció, érzelmek kifejezése, konfliktusmegoldás, bocsánatkérés, nézeteltérések tisztázása, pénzügyek kezelése, a szülőkkel való kapcsolat – Az ajánlott könyv ilyen és hasonló kérdésekben ad útmutatást és megvitatására érdemes szempontokat a leendő házastársaknak.

(Könyv: Gary Chapman : 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt; Harmat Kiadó, 2012)
FEL
______________________________________________________________

6.18. Sport fiataloknak

„Beteg a magyar.” Ha ez szó szerint nem is igaz, komoly bajok vannak. Az sem vigasztalhat bennünket, hogy nem csak nálunk vannak egészségügyi gondok.

A lakosság életminőségének javítása, aktív élettartamának növelése, egészségi és fizikai állapotának fenntartása nemzeti népegészségügyi feladat.

Egyesületünk is ezt a célt kívánja szolgálni.

CÉLUNK AZ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG NÖVELÉSE!

A felnőtt lakosság 2/3-a és már a fiatalok 20-25%-a is túlsúlyos, vagy elhízott. Mindez jellemzően visszavezethető a helytelen étkezési szokásokra és a mozgásszegény életmódra.

Kedves FIATAL! SPORTOLJ RENDSZERESEN!

Elsősorban a tömeg- és szabadidősportnak – pedagógiai és egészségügyi szempontból egyaránt – kiemelt szerepe van. A sport nemcsak a testi egészség szempontjából fontos, a mentális, a szociális fejlődés alapját is jelenti. A mozgáshiánynak hosszútávon nem csak fizikai, hanem mentális káros következményei is lehetnek. A rendszeresen végzett sportolás egészségmegőrző, betegség megelőző szerepe mellett a közösségépítő szerepe is vitathatatlan.

Napjainkban a gyerekek és felnőttek is tragikusan keveset sportolnak, rossz fizikális, egészségi állapotban vannak, rengeteg az agresszív, káros szenvedélyekkel élő, kallódó gyerek, tinédzser, depressziós felnőtt. Szakértők vallják, hogy a krónikus mozgáshiány (helytelen életmód) alapvetően nem anyagi, hanem főként szemléletbeli hiányosságokra vezethető vissza. Ezen azonban lehet és KELL is változtatni!

A sportolás egészségre gyakorolt kedvező hatása közül néhány:
– fokozza a vérkeringést
– az immunrendszer hatékonyságát növeli
– az izomrendszer fejlesztésében fontos szerepet játszik

A megfelelően végzett sport meggyógyíthat a betegségből, javítja az immunvédelmet, késlelteti az öregedést, növeli a teljesítőképességet, stressz csökkentő hatású, az endogén termelés fokozásával javítja a közérzetet, továbbá a pszichés hatásai is lényegesek.

Sportolni gyermekként létfontosságú

A kisgyermeknek lételeme a mozgás, általában mégsem mozoghat eleget. A mozgást elkezdeni soha nem késő, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy úszni, síelni, kerékpározni stb. megtanulni gyermekként sokkal egyszerűbb.

Örvendetes, hogy egyre többet sportolnak az általános- és középiskolások

A magyar általános- és középiskolások a mindennapos iskolai testnevelés keretein belül naponta sportolnak és iskolán kívül is csaknem fele sportol még heti rendszerességgel. Ennek ellenére a magyar iskolások negyede továbbra is súlyfelesleggel küzd. Oka: étkezési szokások, nem megfelelő intenzitású, nem megfelelő testedzés?

Sajnos elhanyagolják a testmozgást az egyetemisták

Az egyetemistáknak saját bevallásuk szerintkevesebb, mint fele végez rendszeres testmozgást, tíz százalékuk pedig egyáltalán nem mozog. Jellemzően nem isznak elég folyadékot és ritkán étkeznek. Ezek ellenére – az egyéb tényezők szerencsés összhatására – általánosságban nem jellemző, hogy túlsúlyosak lennének.

A 18 évesnél idősebb fiatalok

Az elhízottak aránya hazánkban 28,5 százalék, az Európai Unióban ez az arány csak 16,6 százalék. Oka: étkezési szokások, mozgásszegény életmód, nem megfelelő intenzitású, nem megfelelő testedzés?

FONTOS A RENDSZERESEN VÉGZETT, MEGFELELŐ TESTEDZÉS

FUTÁS, tájfutás

Egyre népszerűbb tömegsport. Különböző sportkörök, sportegyesületek, intézmények szerveznek rendszeresen futóversenyeket, ahol bárki, edzettségi szintjének megfelelően részt vehet. Egyénileg is bárhol, bármikor végezhető. Javasolt megfelelő futócipő használata, kerülendő az aszfalton történő futás.

SZABADTÉRI EDZÉS

A fiatal és az idősebb korosztály közös örömére, hazánkban is egyre több kondi park és kalandpark található. A kültéri eszközök sokoldalú, bárki számára elérhető sportolási lehetőséget nyújtanak a mozgást kedvelőknek! Szabadtéri edzésnek minősül a tollaslabda, az asztali tenisz, a lábtengó, a strand röplabda játék stb. is.

ZUMBA egyre népszerűbb, könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, amely aerobik és különböző táncok lépéseiből tevődik össze. A Zumba Gold a legelterjedtebb Zumba edzés, megfelelő választás idősebbeknek és kezdők számára is, míg a Zumbatomic a 4-12 éves korosztálynak, gyerekek részére lett kifejlesztve.

HA MÉG NEM TETTED, VÁLASSZ MAGADNAK AZ ALÁBBIAK KÖZÜL MEGFELELŐ SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGET/LEHETŐSÉGEKET.

SZABADTÉRI SPORTOK: futás, tájfutás, természetjárás, Nordic Walking, kerékpározás, falmászás

VIZI SPORTOK: úszás, vízilabda, kajak-kenu, evezés

FITNESZ ÉS ÉLETMÓD SPORTOK (szabadban és/vagy teremben): jóga, kondicionáló torna, fitness, pilates, szobakerékpározás, spinning, TRX

ZENÉS ÉS TÁNCOS SPORTOK (szabadban és/vagy teremben): aerobik, zumba

LABDÁS CSAPATSPORTOK (szabadban és/vagy teremben): labdarúgás, futsal (teremfoci), kézilabda, kosárlabda, röplabda, strand röplabda, lábtengó

HARCMŰVÉSZET, KÜZDŐSPORTOK (szabadban és/vagy teremben): Karate, Kung Fu, Kick-boksz, Thai Chi, judo, ökölvívás (boksz)

ÜTŐS SPORTOK (szabadban és/vagy teremben): tenisz, asztalitenisz, tollaslabda

(Összeállította: dr. Horváth Katalin)
FEL
______________________________________________________________

6.19. Erős digitális immunrendszer kell

A szülőket is felkészítik az online kiszolgáltatottságból és a jogorvoslati lehetőségekből

A digitális világ – ahova egyre fia­talabb korosztályok lépnek be – hatalmas lehetőségeket rejt, ugyanakkor bővül a lehetséges veszélyek tárháza is, például adatlopások, online zaklatások formájában . Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Új Nemzedék Központtal átfogó programot dolgozott ki, amellyel szeretnék úgymond megerősíteni a fiatalok digitális immunrendszerét, és egyúttal útmutatást adni a szülőknek, hogyan védhetik meg gyerme­küket.

Milyen impulzusok, visszajelzések alapján kezdték el programot?

Nemrég mutatták be a #Sohavégetnemérős című filmet, amelynek az egyik jelenetében egy fiú leszólít egy lányt, teljesen ismeretlenül. Az eleinte bájos jelenet fokozatosan vérfagyasztóvá válik, mert a fiú mindent tud az ismeretlen lány magánéletének mozzanatairól, így sikerrel lepi meg őt a legváratlanabb helyszíneken, még akkor is, amikor a lány már menekülne. És hogy honnan nyerte az informá­ciót? Nem máshonnan, mint a lány Facebook-oldaláról. A filmről sok rendhagyó osztályfőnöki órán beszélgettek a fiatalokkal, és kiderült, hogy a cyberbullying (a kibertérben történő zaklatás) és az online kiszolgáltatottság valós probléma, amivel az eddiginél komolyabban kell foglalkozni.

Ekkora változások történtek az internethasználat terén az elmúlt években?

Naponta hatvan százalékkal több adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes esztendő alatt. Fel van készülve az emberi agy ennyi információ szűrésére, befogadására? Vagy nézzünk egy másik adatot: 2012-ben minden harmadik fiatalnak volt okostelefonja, 2016-ra már a megkérdezettek 85 százalékának. A Magyar ifjúságkutatás felmérés megmutatta, hogy a fiatalok 88 százaléka naponta internetezik, viszont 24 százalékuk éjjel-nappal használja valamilyen formában az internetet. Több millió személyes adatot lopnak el évente, és a lopások ellen az óvatlan felhasználók védtelenek. Ezek tehát olyan új kihívások, amelyekre komplex válaszokat kellett adni.

A Digitális immunerősítő program hogyan ad választ ezekre?

A program célja egy olyan csomag összeállítása, amelyben csaknem száz gyakorlatorientált javaslat lesz, amelyek arra irányulnak, hogy a fiatalok biztonságosabb kibertérben mozoghassanak, jobban felvértezve önmagukat a veszélyekkel szemben. Ez lesz az úgynevezett Digitális immunerősítő csomag. A javaslatokon többek között PR-szakértőből, országosan elismert reklámpszichológusból és rendőr alezredesből álló szakembergárda dolgozik, ők alkotják a digitális immunerősítő kerekasztalt.

Miért szükséges, hogy külön gyermekvédelmi straté­giát dolgozzanak ki?

Drasztikusan csökkent a digitális világba való belépés alsó korhatára. Ma már egy alig kétéves kisgyermek is könnyedén eljátszadozik a tableten, a gyermekek kiszolgáltatottsága pedig még a fiatalokénál is nagyobb. A Digitális gyermekvédelmi stratégiá­ban éppúgy szerepel a tartalomszűrő szoftverek fejlesztése, mint a kortárs mentorprogram. Fontosnak tartják azt is, hogy a gyermekekkel bármilyen felelősségi kapcsolatba kerülő személyek – például tanárok, szülők, gyermekvédelemben dolgozók – megfelelő felkészítést kapjanak a médiatudatosságról vagy például a jogorvoslati lehetőségekről. De a stratégia része a resztoratív – azaz a helyreállítást a fókuszba helyező – sérelemkezelési technikák alkalmazása, hogy ha már megtörtént a baj, akkor legalább annak negatív következményeit enyhíteni tudják.

A védelem kialakítását szolgálja a digitális immuntérkép is

A digitális immuntérkép megmutatja, hogy a különböző korosztályoknak milyen típusú kiberbiztonsági kihívásokkal kell szembenézniük. Például egy gyermek esetében sokkal hangsúlyosabb az erőszakos tartalomtól való megóvás, míg a kamaszoknál az ­online zaklatás vagy a személyes adatokkal, saját használatra szánt képekkel való visszaélés jelenik meg erőteljes veszélyfaktorként. A térkép várhatóan 2018 januárjában lesz elérhető.

Hogyan fog működni a gyakorlatban a fiatal internethasználók védelme?

Egy önvédelemre, nagyobb médiatudatosságra nevelő programról van szó, amelynek fókuszában a képzés és a figyelemfelhívás áll. A fő cél, hogy a fiatalok minél több fórumon halljanak a programról, és a körükben is olyan témává váljon ez a kérdéskör – kiemelten a cyberbullying –, amelyről szabadon lehet beszélni.

De mit lehet kezdeni azzal az ellentmondással, hogy a szülők, akiknek meg kellene védeniük gyermeküket a digitális veszélyektől, kevésbé ismerik a rendszert, mint a Z és Alfa generáció?

Ez egy jogos felvetés. Az X generáció, vagyis a szülők, nagyszülők generációja egy teljesen más világban nőtt fel. Az ő fiatalkorukban még a televízió térhódításától volt hangos a közbeszéd, a telefon pedig sok háztartásban még nem is volt jelen. Ehhez képest ma azt látják, hogy gyermekeik bármilyen információhoz hozzájutnak és bárkivel bármikor kapcsolatba kerülhetnek. De nem lehetetlen alkalmazkodni, ezt szolgálják a már említett képzések is a Digitális gyermekvédelmi straté­gián belül, amelyek a szülőket is célozzák. Az ellentmondást tehát a program úgy kezeli, hogy nem a szülőktől várja a megoldást, hanem igyekszik olyan ismert személyiségeken keresztül megszólítani a fiatalokat, akik példát mutathatnak nekik. De tény, hogy a védekezésben a leghatékonyabb, és a fiataloknak is a leghitelesebb az, ha náluk alig idősebb, de képzett kortársaik segítik őket az ­online térben való biztonságos eligazodásban. Erre a gondolatra épül a kortárs mentorprogram.

(Forrás: Magyar Idők, 2017. november 28.)

______________________________________________________________

6.20. Iránytű – előadássorozat

KEDVES FIATALOK! KEDVES ÉRDEKLŐDŐK!

Egy kiváló ifjúsági előadás-sorozatra szeretnénk felhívni a figyelmeteket!

Címe: IRÁNYTŰ

 1. Mit kezdjek az életemmel? Életcélok, életfeladatok.
 2. Hogyan lehet jól szeretni?
 3. Ki vagyok ÉN? ….avagy hogyan juthatunk valódi önismeretre?
 4. Hogyan léphetünk ki a szerepekből? Gondolatok a megfelelési kényszerről.
 5. A párválasztás nehézségei. Hogyan lehet jól csinálni?
 6. Miért nem érti egymást a férfi és a nő?
 7. Hogyan dolgozzuk fel sérelmeinket? A megbocsátás szerepe a múlt feldolgozásában.
 8. Hogyan alakítsunk ki jó szokásokat?
 9. Szabadnak születtünk! De tudunk-e élni vele?
 10. Az önbecsülés mint emberi létünk alapja?
 11. A halogatástól a rendszerezett életvezetésig
 12. Hogyan győzhetjük le az önsajnálatot?
 13. Ne szégyelld magad! Alattomos gyilkos, a szégyenérzet.
 14. Mitől leszünk betegek? Mit tudhatunk meg lelki betegségeink hátteréről?
 15. Mi a lelki egészségünk 3 nagy alappillére?
 16. A félelem anatómiája. Hogyan működik és hogyan győzhetünk felette?
 17. Gyáva életből bátor élet? Hogyan?
 18. Mikor hallgassunk a lelkiismeretünkre, és mikor ne?
 19. Mi az a társfüggés? Avagy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve?

Elérhetőség: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJ-FhF37SXO4NIfIMieo-p1_dyWVH2gb-

______________________________________________________________

6.21. Nem vagy egyedül

A cyberbullying, vagyis a netes zaklatás nagyon elterjedt. Hazánkban a 10-18 évesek 88%-ának van profilja a közösségi médiában, 20%-uk már áldozatul esett elektronikus bántalmazásnak, 10%-uk pedig maga is megpróbált ártani másoknak a cybertérben. Az UNICEF Magyarország nemrégiben elindította “nemvagyegyedül” kampányát, amelynek célja, segítségnyújtás azoknak a gyerekeknek, akik a közösségi médiákban támadásoknak vannak kitéve.

__________________________________________________________________________________
6.22. Papíron vagy képernyőn?

A Sonda Ipsos 2016-os felmérése szerint a fiatalok 63 százaléka egyáltalán nem olvas könyvet –  de ez nem azt jelenti, hogy maga az olvasás hiányozna az életükből. A neten található cikkek, hírek azért eljutnak hozzájuk is, és egyre többen olvasnak könyveket tableten, mobiltelefonon vagy e-könyv-olvasón. A szöveg, az szöveg – gondolják sokan, mindegy, hogyan jut el hozzánk. A kutatók azonban azt mondják: összességében jobban járunk, ha inkább a hagyományos, papíralapú könyveket, vagy a szemet kímélő e-ink technológiát használó e-könyveket választjuk. Az elektronikus eszközök fénye ugyanis fárasztja a szemet, és ha gombokat nyomkodunk, kevesebbet pislogunk, mint ha lapozgatnánk. Alvás előtt pedig kifejezetten káros is lehet a képernyő fénye, mert csökkenti a szervezetben a melatonin termelődését, ami segítene az elalvásban.

A digitális olvasásnak persze vannak előnyei is. Nyaralás idején az teszi vonzóvá, hogy sokkal kisebb, könnyebb, mint egy hagyományos könyv – aki tehát gyorsan és sokat olvas, annak egyszerűbb egy lapos kis képernyőt beszuszakolni a táskájába, mint több vaskos kötetet.
Ám ennél is fontosabb pozitív hatás, hogy állítható a képernyőn megjelenő betűk mérete és a sortávolság is – ami nem csak az idősebbek számára teszi élvezhetőbbé az olvasást, de a diszlexiások dolgát is megkönnyíti.
(Forrás: Nők Lapja, egészség, 2018. augusztus szeptember, 8-9. szám)
__________________________________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.